ISIN de fons d’inversió i accions: tot el que necessites saber

L’estandardització de les operacions financeres és una necessitat, especialment en una societat com l’actual, que tant depèn de les noves tecnologies. A continuació, et comptem tot el que has de saber sobre el codi ISIN de fons d’inversió i accions: què és, per a què serveix i quina utilitat té.

Un dels elements més importants és, sens dubte, el codi ISIN, un codi internacional que permet identificar fons d’inversió, accions i, en general, qualsevol altre producte d’inversió anàleg.

Què és i per a què serveix el ISIN?

El ISIN, acrònim de International Securities Identification Numbering System, és un indicador que permet identificar de manera unívoca a un valor mobiliari a nivell internacional.

Està desenvolupat en l’estàndard internacional ISO 6166, la qual cosa permet la seva identificació en qualsevol país, i per això té un gran acolliment entre la comunitat inversora.

En certa manera, és una sort de DNI d’un fons d’inversió, amb la diferència que s’estableix a nivell internacional, i és recognoscible en qualsevol país.

Es tracta d’un estàndard establert per les Agències Nacionals de Codificació, que són les responsables d’assignar el codi ISIN a les emissions de valors de cada país.

Està compost per 12 caràcters alfanumèrics que tenen la següent estructura:

  • Els dos primers caràcters corresponen al codi país segons l’estàndard ISO 3166 de l’Agència de Codificació. Assigna el codi o del país de l’emissor del valor segons es tracti de valors de renda fixa, renda variable, warrants, etc., d’acord amb el que s’estableix en l’estàndard ISO 6166.
  • Els següents nou caràcters formen el número bàsic que pot contenir el codi nacional d’identificació del valor en cada país. L’estructura i grandària d’aquest codi queden al criteri de l’Agència de Codificació de cada país.
  • L’últim caràcter és un dígit de control.

Cal tenir en compte que, igual que ocorre amb els NIF, els codis són únics, és a dir, no es poden reutilitzar.

Si calgués emprar-ho de nou, s’ha d’esperar un termini de 10 anys des que es donés de baixa a l’anterior per a poder utilitzar-ho de nou.

Algun exemple de ISIN en fons indexats són els següents

FonsISIN
Vanguard Global Short-Term Bond Index Fund – Institutional Hedged Accumulation (EUR)IE00BH65QP47
Vanguard Global Bond Index Fund EUR Hedged AccumulationIE00B18GC888
iShares Developed World Index “D” (EUR) Acc AIE00BD0NCM55
iShares Emerging Markets Index “D” (EUR) Acc GIE00BYWYCC39

A Espanya, és la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) qui assigna el ISIN als productes d’inversió a nivell nacional.

carteras de fondos indexados

On trobar el ISIN d’un producte?

A Espanya, tota emissió de valors o instruments financers en els mercats de valors estan obligats per llei a tenir assignat un codi ISIN.

Aquest codi apareix en els fullets d’inversió dels productes, i normalment es pot trobar en el bróker o l’entitat on s’inverteix.

La pròpia CNMV també ha habilitat un portal on es poden trobar els codis ISIN de valors assignats per la ANCV (amb prefix ÉS).

Així com altres Agències Nacionals de Codificació que estiguin admesos a negociació en mercats oficials espanyols.

El ISIN: un identificador molt eficient

La utilitat del ISIN en els mercats financers internacionals està fora de tot dubte, ja que permet trobar un fons d’inversió i qualsevol altre valor en qualsevol lloc del món.

Tal és la seva importància que els principals mercats del globus l’han incorporat als seus processos de liquidació i custòdia.

També és molt útil per a saber el país d’origen d’una acció, un fons o, per a diferenciar un ADR d’una acció internacional.

Per exemple:

  • US: els EUA
  • CA: el Canadà
  • ES: Espanya
  • FR: França
  • LU: Luxemburg
  • IE: Irlanda

Això sí, tal com recorda la CNMV, el ISIN dels fons d’inversió, és només un identificador, però en cap cas és una garantia que el producte sigui segur.

Tan sols serveix per a conèixer que aquest producte està regulat per la CNMV i que no es tracta d’un quiosquet financer.

Inverteix en fons d’inversió a través de inbestMe

En inbestMe podràs invertir en els millors fons d’inversió del mercat, amb els menors costos. T’oferim un servei de comparació de fons d’inversió, que utilitza els ISIN, gràcies al qual podràs obtenir anàlisi de les teves inversions actuals i descobrir com millorar la teva rendibilitat amb inbestMe.

Descubrir plan de inversión

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment