Per què invertir en temps de crisi: multiplica els teus diners

Invertir en temps de crisi és potser la lliçó més esperonada pels gurus del sector, però potser la més difícil de seguir. Especialment, per als més inexperts. La percepció de quina crisi i oportunitat són dues cares de la mateixa moneda va des de les lliçons de l’inversor més gran de tots els temps, Warren Buffett, a la idea (molt estesa) que en xinès tots dos termes es tradueixen igual.

I encara que no és del tot cert, ja que el terme “crisi” en xinès “wei ji”, mentre que “oportunitat” és “ji hui”, sí que ho és que els asiàtics tenen aquesta percepció. Un pensament que en occident és més difícil trobar, malgrat que els resultats són sempre o gairebé sempre excel·lents.

Un record no tan llunyà

El 12 de març de 2020 va passar a la història com el dia més negre per a la Borsa espanyola de la història. En aquella fatídica sessió, l’Ibex-35 es va enfonsar un 14% fins als 6.390 punts; però no seria l’única. Als Estats Units, el Dow Jones va caure un 9,99% i el Nasdaq fins a un 9,43%. Un cop així va portar a un gran nombre d’inversors, molt inexperts, a retirar els seus diners.

Uns altres, no obstant això, van decidir pujar l’aposta. En les setmanes següents, els anomenats insiders, directius, van comprar accions de les seves pròpies companyies. Per part seva, molts fons institucionals també van aprofitar per a omplir les seves arques d’accions amb molt de descompte.

El resultat quan van passar els mesos també està ben documentat. De fet, no havia acabat l’estiu quan Wall Street no sols tornava a estar en positiu, sinó que projectava superar màxims històrics. Una fita que es va convertir en rutina al llarg del 2021.

Todos los servicios - CAT

Com invertir en temps de crisi?

El viscut fa a penes dos anys hauria de servir d’esperó perquè els inversors veiessin d’una altra manera els temps de crisis en la borsa. Especialment, en moments difícils, com tornen a ser els actuals amb previsió d’augment de la inflació. Encara que hi ha algunes lliçons més que aprendre, sobretot en com invertir en temps de crisis per a maximitzar els guanys.

I és que encertar els sectors que més es beneficiaran d’aquells moments de crisi és particularment beneficiós per al nostre patrimoni. A la pandèmia, va ser el sector tecnològic el que es va veure més beneficiat. Més tard, la crisi energètica fabricaria uns nous guanyadors: petrolieres, gasístiques i elèctriques.

Però ni tan sols fa falta tenir tanta punteria. Un altre recurs fàcil pel qual apostar quan hi ha crisi és l’or, conegut també per ser un actiu refugi. Una bona manera d’invertir en or és a través d’un ETF, ja que permet beneficiar-se del preu sense haver de posseir-lo materialment. Així, per exemple, el Invesco Physical Gold, que es pot adquirir en inbestMe amb unes comissions molt baixes, ofereix una rendibilitat de gairebé el 7% en el que va d’any.

Inversió passiva en temps de crisi?

A pesar que les crisis són finestres d’oportunitat per a aconseguir rendibilitats més pronunciades en el futur, la idea de rastrejar cada valor del mercat no sempre és la millor opció. De fet, sol ser molt millor idea apostar per la inversió passiva, això és, contractar productes que persegueixen un índex o uns actius reals a un cost molt baix.

La raó darrere d’aquest raonament és senzilla: la revaloració sol donar-se en tot el sector, per la qual cosa no fa falta ajustar tant el tret amb una companyia. Això es pot apreciar, de nou, amb el que ha ocorregut recentment. Així, la gran majoria de les signatures petrolieres s’han revalorat de manera similar al que ho hagi fet qualsevol ETF o fons indexat del sector. Però per a un inversor particular, la segona inversió probablement té més rendibilitat perquè les comissions que ha hagut de pagar són molt més petites.

Al final, en condicions normals, els inversors busquen on invertir per a buscar inversions a futur d’aquelles empreses amb forts avantatges competitius. Però en època de crisi, i més pensant en el curt termini, és millor apostar per un producte passiu indexat a un sector guanyador que jugar-la-hi per una signatura o l’altra. Això mateix podria estar passant ara, per la qual cosa, si vols apostar pel pròxim cavall guanyador, visita la plataforma d’inbestMe per a treure-li el màxim partit als preus actuals amb unes comissions molt petites.

FI CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment