Els fons indexats i els ETFs han facilitat l’accés a gairebé qualsevol classe d’actiu i l’or no és una excepció. Però, saps com invertir en or en 2022?

Comprar or en lingots és una opció, però pot ser poc eficient, sobretot si el que busquem és tenir flexibilitat en les nostres inversions.

Tenim opcions per a tenir exposició a l’or sense haver de comprar físicament lingots.

No és la primera vegada que parlem de l’or.

Ho vam fer a mitjan 2019 per a fer-nos eco de per què molts preferien invertir en or? I un any més tard per a explicar per què l’or no parava de pujar?, a mitjans del 2020.

En aquest post ens concentrarem a analitzar quines són les millors opcions per a invertir en or en 2022 de manera alternativa a comprar lingots.

Invertir en or al 2022 amb ETCs

En primer lloc, destacar que hi ha una mala notícia, i és que no hi ha disponibles fons indexats ni ETFs que segueixin el preu de l’or.

Els principis de diversificació del marc regulador dels fons d’inversió (UCITS) no permeten llançar fons sota aquesta normativa amb un sol component, que és el cas quan parlem de l’or.

Normalment, un fons d’inversió o un ETF el formen diferents actius que permeten complir les regles de diversificació (siguin múltiples accions, bons, matèries primeres etc).

A causa d’això l’or no està disponible en format de fons d’inversió ni ETF.

Però la bona notícia és que hi ha alternatives

És degut a l’anterior, que la inversió en or, sense haver d’invertir en lingots, està disponible solament com un producte cotitzat en borsa en format d’ETC, als països europeus.

Però, recordem que els ETCs, Exchange Traded Commodity són certificats emesos per una institució financera i en aquest cas garantits amb or físic.

Quins són els millors ETCs per a invertir en or en 2022?

Avui en dia existeix una oferta molt extensa d’ETCs.

Existeixen més de 25 ETCs que segueixen el preu de l’or. Discriminar quins són els millors no és tasca fàcil.

En la siguiente tabla hemos resumido los que nos parecen los mejores.

Ticker ISIN ETF TER Volume Mètode de Rèplica Instrument Distr/Accu
4GLD DE000A0S9GB0 Xetra Gold 0% 12.013 € Física ETC Acumulació
SGLD IE00B579F325 Invesco Physical Gold A 0,12% 12.032 € Física ETC Acumulació
PHAU IE00B4ND3602 iShares Physical Gold ETC 0,15% 11.014 € Física ETC Acumulació

Per a fer aquesta selecció hem tingut en compte diversos aspectes.

ETFs ISR

Volum:

En la taula superior veiem com aquests 3 ETCs superen els 10.000 milions d’Euros i es destaquen clarament dels que els segueixen de prop que estan entorn dels 5.000 milions de €.

El volum és important perquè també condiciona la liquiditat i el spread (diferència entre preu de compra i de venda).

Spreads:

Un producte que cotitza, sigui una acció, un bo té un “ask price” o preu de l’oferta i un “bid price”, un preu de la demanda.

Per a fer un símil, amb el sector immobiliari, és el mateix que ocorre entre el preu al qual vol vendre el propietari (ask price o el preu d’oferta normalment més alt) i el preu al qual vol comprar el comprador (bid price o preu de la demanda normalment més baix).

De la interacció entre tots dos surt el preu final al qual es creua una operació.

Quan més estret sigui el diferencial entre tots dos més eficient és l’actiu. Això està normalment lligat al volum gestionat de l’actiu i al volum transaccionat diàriament.

Com veiem en la taula següent, els spreads més ajustats dels ETCs considerats són els de iShares Physical Gold ETC (0,01) i el del Xetra Gold (0,03).

Ticker ISIN ETF TER Volume Bid/Ask Spread
4GLD DE000A0S9GB0 Xetra Gold 0% 12.013 € 0,03
SGLD IE00B579F325 Invesco Physical Gold A 0,12% 12.032 € 0,10
PHAU IE00B4ND3602 iShares Physical Gold ETC 0,15% 11.014 € 0,01

Spreads de los mejores ETCs sobre el oro: fuente Bloomberg”

Tipus de rèplica:

En aquest cas, aquest factor es molt rellevant.

Ens interessa més que mai que el mètode de rèplica sigui física, és a dir que el valor de l’ETC estigui suportat per or físic.

Com veiem els 3 ETCs estan recolzats per or físic.

En realitat tots els ETCs que coneixem són de rèplica física, per tant, no és un factor diferenciador per a fer la selecció dels millors.

Encara que no creiem que sigui l’objectiu final de la majoria d’inversors, per exemple podem veure aquí com exercitar el nostre dret al lliurament físic de l’or del Xetra Gold en determinades circumstàncies.

Gestora/entitat:

Tenint en compte que són ETCs és molt important que les entitats que ens donen les garanties dels certificats siguin sòlides.

Tant Xetra, com Invesco com iShares ens semblen entitats suficientment sòlides.

FI CAT

Tracking difference:

La “Tracking difference” o diferència de seguiment és la discrepància entre el rendiment del vehicle (fons indexat, ETF o ETC en aquest cas) i el rendiment de l’índex.

El millor amb diferència és el Xetra Gold, amb una diferència de seguiment del 0,09%.

Invertir en oro en 2022 comparación euros
Comparació de l’evolució de l’or en Euros versus els 3 ETCs seleccionat: Font Bloomberg.

Li segueixen per aquest ordre el de Inverco amb diferències de seguiment del 0,38% per al de Invesco i 0,37% per al de iShares segons veiem en el quadre següent:

Ticker ISIN ETF TER Volume Bid/Ask Spread Tracking dif
4GLD DE000A0S9GB0 Xetra Gold 0% 12.013 € 0,03 -0,09%
SGLD IE00B579F325 Invesco Physical Gold A 0,12% 12.032 € 0,10 -0,38%
PHAU IE00B4ND3602 iShares Physical Gold ETC 0,15% 11.014 € 0,01 -0,37%

TER:

Primer de tot, destacar que el TER (Total Expense Ràtio) és el cost que repercuteix la gestora per a gestionar l’ETC. Com més baix sigui el TER menys diferència es resta de la rendibilitat del subjacent.

Encara que el TER ens dona una indicació dels costos interns que suporta un ETF, ja vam veure en un altre post que la diferència de seguiment ens dona una idea més completa de tots els costos interns suportats pel ETF.

En aquest cas veiem que fins i tot hi ha un ETC, el de Xetra Gold amb TER del 0%. Els altres dos ETCs alternatius també tenen TERs molt ajustats, del 0,12% (el de inverco) i del 0,15% (el de iShares).

Aquests TERs més baixos ens permeten reduir lleugerament, de cara al 2022, el cost d’aquesta part de la cartera.

Acumulació millor que distribució:

Finalment sempre és millor invertir en productes d’acumulació, ja que ens evitem possibles retencions en els dividends. Encara que és cert que després els podem reinvertir sempre és millor que de manera automàtica el mateix vehicle reinverteixi el dividend.

En aquest cas aquest factor no és rellevant, ja que com l’or no produeix dividends ni rendiments (precisament una de les crítiques que se li fa a l’or) tots els ETCs són d’acumulació.

ETFs CAT

Carteres per invertir en or el 2022

Com ja hem comentat per les seves característiques no existeixen fons indexats i, per tant, les nostres carteres de fons indexats no poden incloure aquest actiu.

En conseqüència, en inbestMe només incloem la inversió en or en les carteres de ETFs.

Hi ha moltes discussions sobre si és convenient tenir or en una cartera i si aporta diversificació addicional.

També hi ha qui pensa que el Bitcoin és el nou or digital i que aquest serà la nova classe d’actiu alternativa i donis correlacionada de bons i accions.

És un tema que ja tractem amb una certa extensiói en resum dèiem que:

“Encara que en el comitè d’inversió no som grans fanàtics d’invertir en or creiem que, en l’actual situació econòmica inexplorada, en el qual els rendiments són negatius i les màquines d’impressió de diners funcionen sense parar, la diversificació amb l’or té molt sentit. En aquest context, l’or serà sens dubte un actiu que redueixi el risc i possiblement també un actiu que ajudi a millorar el rendiment.”

En tot cas l’or és una classe d’actiu que té una correlació molt baixa o fins i tot negativa (segons sigui el període) amb accions i bons i, per tant, és una classe d’actiu que ajuda a diversificar una cartera.

És una cosa que s’intueix clarament en el gràfic següent.

Invertir en oro en 2022 bloomberg
Comparació de l’evolució de l’or en Euros i Dòlars versus el MSCI World. Font Bloomberg.

Altres dades extretes del gràfic

En aquest anterior gràfic, també podem observar en el gràfic que a pesar que l’or no esdevingui un interès o un dividend ha tingut una TAE del 8,5% en Euros o del 8,3% en dòlars des del 2001.

Per a posar aquestes rendibilitats en context, les TAEs de l’or són dos punts percentuals més per sobre del que ha rendit el MSCI World en Euros (7%) i dòlars (6,8%) respectivament en el mateix període.

Això sí aquestes rendibilitats són dels últims 20 anys i com s’observa en el gràfic estan concentrades en períodes molt concrets, sens dubte en molts casos els més volàtils.

En aquest cas és aplicable la regla més que mai, que rendibilitats del passat no garanteixen rendibilitats futures.

La rendibilitat de l’or en dòlars de molt llarg termini (des del 1900) és més moderada per sota del 4%.

És especialment a partir de l’any 2000 quan aquesta rendibilitat s’ha accelerat. L’or va tenir un protagonisme destacat en la crisi financera del 2008.

Aprofitem per a recordar que destinem fins al 8% de les nostres carteres ETF Estàndard en or i podem augmentar/reduir tàcticament aquesta exposició en les carteres Dynamic.

Com a resultat de l’anàlisi associada a aquest post, de com invertir en or en 2022, canviarem les prioritats dels ETCs a utilitzar en les nostres carteres de ETFs en Euro d’acord amb la taula que hem anat compartint en aquest post.

Això ens permet reduir lleugerament el TER d’aquest component de la cartera, en 15 punts bàsics (0,15%), i de les carteres en total, entorn d’1 punt bàsic (0,01%).

La reducció en termes de diferència de seguiment està entorn de 3 punts bàsics (0,03%).

Aquest canvi s’anirà fent gradualment, a partir del mes de febrer del 2022, aprofitant els re-balancejos de les carteres dels nostres clients i com sempre sense cost addicional.

Todos los servicios - CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment