Les 5 tendències clau per a invertir en economia sostenible

L’any 2022 s’han complert 25 anys de l’aparició del terme economia sostenible, per la seva importància per al futur, també entès com a desenvolupament sostenible.

A l’origen, en 1987, després d’un panell encapçalat per Gro Harlem Brundtland de Suècia, es va definir com aquell creixement que satisfà les nostres necessitats sense comprometre la capacitat de les generacions futures.

Allò no sols ha evolucionat com a eslògan i principi rector per a activistes i polítics, sinó també per a inversors. Ara, invertir en economia sostenible no sols és un principi moral, sinó també una activitat molt rendible.

Una rendibilitat que ve en part deguda al fet que des que es va generalitzar el terme, en 2015, la visibilitat de les accions darrere d’aquest moviment és molt major i amb ella les possibilitats.

Corrents per a invertir en economia sostenible

En l’actualitat hi ha un gran nombre de corrents per a invertir en economia sostenible, encara que aquí ens centrarem en les més importants:

Inversió indexada sostenible

Es tracta d’un dels grans fenòmens en el món de la inversió actualment. De fet, a Europa, un de cada cinc fons dedicats a l’economia sostenible són indexats (o passius), segons l’últim informe Global Sustaible Lanscape de Morningstar.

Un percentatge que no ha parat de créixer des de fa anys, gràcies també al fet que es tracta d’una política molt rendible. Al cap i a la fi, moltes de les signatures incloses durant els últims anys, com les signatures d’energies renovables, han experimentat grans revaloracions.

I aquest bon fer amaga un petit detall: la inversió indexada sostenible és molt més que una simple inversió passiva. Amb tot plegat, en crear els índexs intervenen els professionals. Especialment, en incloure o descartar aquelles signatures que millor o pitjor compleixen s’adapten a una inversió indexada sostenible. No obstant això, posseeixen l’avantatge d’unes comissions molt reduïdes.

Bons sostenibles

La inversió en bons sostenibles, potser un nom més ampli (i exacte) que el de bons verds, és una altra tendència per a invertir en economia sostenible en plena expansió. De fet, podria convertir-se aviat en la branca de les finances sostenibles més gran.

Els bons verds han aconseguit les primeres posicions en cinc anys. Així, el primer préstec verd es va comercialitzar en 2017. Dos anys després, el volum d’emissió era de 122.000 milions i per a finals de 2022 aquesta xifra rondarà ja els 600.000 milions. La característica més important és que el deute es vincula a la inversió en projectes sostenibles, per la qual cosa obliga l’empresa a complir-los a canvi d’un tipus més barat. Així, tots dos salin guanyant.

Des del punt de vista de l’inversor, no sols s’assegura que els projectes en marxa tinguin un component sostenible. També és una bona oportunitat de millorar la seva cartera i diversificar-la, especialment gràcies també a l’increïble creixement d’aquest mercat.

Criteris ESG en els plans de pensions

Un altre dels productes de gran rellevància a l’hora d’incorporar criteris sostenibles a la seva política d’inversió són els plans de pensions. I és que no sols ofereixen seguretat per al nostre futur financer, sinó que alhora que ho fem cuidant el planeta i la societat.

També és una política d’inversió intel·ligent, parlant des del punt de vista de la rendibilitat, incorporant pràctiques empresarials o tecnologies que han de ser crucials per a l’economia en un futur, com les energies renovables o el desenvolupament de l’hidrogen.

La sostenibilitat en l’assessorament financer

Des del punt de vista de l’assessorament, el fet d’invertir en economia sostenible ha anat fins i tot més enllà. I és que no sols es tracta que la seva popularitat ha portat a molts assessors financers a incloure-la entre els seus suggeriments, sinó que el mateix regulador ha intervingut.

De fet, aquest mateix estiu, la CNMV va assenyalar que “els assessors hauran de proporcionar als seus clients un servei d’assessorament en matèria d’inversió sostenible quan es faci alguna recomanació”. A més, la normativa té caràcter retroactiu des del 10 de març de 2021.

La disposició del regulador dels mercats espanyols s’adapta al Pla d’Acció de Finances Sostenibles de la Unió Europea.

Agenda 2030 en la inversió sostenible

Finalment, en el mateix cor de la inversió sostenible està la seva projecció amb l’Agenda 2030. Així, aquest moviment, que s’articula a través del document ‘Transformant el nostre món: L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible’ estableix les bases de totes les accions que s’inclouen en els anteriors apartats.

La clau és que ja siguin els bons sostenibles, les accions de les empreses que estan en els índexs indexats o els criteris ESG en els quals busquen molts plans de pensions escalar la seva rendibilitat, ha d’estar enfocat a donar resposta a les 169 metes proposades en l’Agenda 2030 (recentment es van afegir 17 noves). Aquestes metes busquen entre altres coses, erradicar la pobresa, combatre les desigualtats, promoure la prosperitat i fer-ho mentre es protegeix el medi ambient.

Invertir en economia sostenible a través de inbestMe

Per a no perdre’s res d’aquestes noves tendències i tot el que està per venir, pots trobar totes aquestes tendències en la plataforma d’inversió inbestMe. Així, pots trobar un ampli ventall de productes centrats en la inversió sostenible que abasten les principals tendències com: Fons Indexats ISRinbestMe ETFs ISR i Plans de Pensions socialment responsables.

Tots ells amb rendibilitats elevades per als teus estalvis i el més important: un potencial elevat. Elevat no sols per ser productes molt rendibles, sinó que al mateix temps ajuden al fet que el món cada dia sigui un lloc millor.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment