Invertir en borsa per a principiants, els nostres 4 consells per tenir èxit

Invertir en borsa pot ser molt fàcil o molt difícil

Quan un principiant s’enfronta a la tasca d’invertir en borsa pot cometre molts errors. L’error més habitual és llançar-se a invertir seguint la recomanació d’algun amic. Potser també per escoltar algun mitjà de comunicació o simplement perquè una acció ha pujat pels núvols. Una altra mala costum, és invertir perquè ho estan fent els altres. Això normalment passa quan un actiu porta temps pujant, veiem que tothom està guanyant diners i no volem ser menys. Això et recorda alguna cosa? Esperem que no t’hagis enganxat els dits amb el Bitcoin! En realitat, si vas a invertir a llarg termini, qualsevol moment hauria de ser bo per començar.

Et deixem amb aquests consells sobre invertir en borsa per a principiants.

1 Invertir en borsa per a principiants: pensa en els teus objectius o necessitats

Abans d’invertir en borsa, el  principiant ha de saber quines són les seves necessitats i objectius financers. El principiant ha de poder respondre a preguntes com:

  • Quin és el meu objectiu financer? Per exemple, vull constituir un fons de seguretat per ampliar els meus estalvis? O per contra els meus estalvis ja són suficients i estic en disposició d’acumular capital, prenent algun risc?
  • Quin és el meu horitzó d’inversió? 5 anys o 10 anys. Un error molt comú és invertir estalvis que podem necessitar en el curt termini. Si els diners estalviats els  puc necessitar abans dels 2-3 anys ; és millor no invertir!

Conèixer els nostres objectius vitals ens ajudarà tant a definir els objectius financers com a calcular l’horitzó d’inversió. Per exemple, si em trasllado a viure d’aquí a dos anys, és probable que necessiti els diners o si vull estalviar per a la universitat dels meus fills i aquests són petits és probable que pugui mantenir la inversió més anys.

Conèixer el teu perfil d’inversor ha de ser un pas previ a la decisió d’invertir en borsa del principiant.

2 Invertir en borsa per a principiants: la distribució d’actius

Si comprem l’acció que comentàvem al principi, estem assumint que el nostre perfil és molt arriscat ja que estem invertint el 100% en renda variable.

Per això és aconsellable que, abans d’invertir en borsa, el principiant conegui el seu perfil. Un cop conec el meu perfil d’inversor, és el moment de decidir quina distribució d’actius és l’adequada per a la meva cartera. Per exemple, com més llarg sigui el meu horitzó inversor més riscos podré córrer i més pes de renda variable podré tenir a la meva cartera. Però clar, això està condicionat també per la meva tolerància al risc. La cartera que construeixis t’ha de permetre dormir tranquil.

Si contestes un petit nombre de  preguntes, pots veure aquí la recomanació d’una cartera,  per a tu.

3 Invertir en borsa per a principiants: indexació abans que gestió activa

Abans d’invertir en borsa en una acció o en unes quantes accions, el principiant ha de preguntar-se si té prou informació i formació per tenir una actitud activa en la inversió. Té realment informació suficient per invertir en aquesta acció?

Té el temperament necessari per deixar que la teoria inversora en unes poques empreses, es compleixi?

L’experiència demostra que la gestió activa està reservada per als experts. A més, tenir avantatges en la inversió activa és cada vegada més difícil.

Però avui en dia fins i tot invertir en borsa per a principiants és possible i relativament fàcil. Com? Indexant-se amb fons d’inversió indexats cotitzats o ETFs. Mitjançant fons indexats estaràs seguint la cotització de tot un índex en concret, com si estiguessis invertint, per exemple, en totes les empreses de l’IBEX35 i S&P 500. Si respons a unes quantes preguntes, podràs veure aquí la recomanació d’una cartera eficient que compleixi tots aquests requisits. O si ho prefereixes , pots veure aquí una senzilla cartera d’ETFs per inspirar-te.

4 Invertir en borsa per a principiants: com invertir en ETFs

Un cop tinguis clara la cartera a construir, hauràs de buscar com crear i seguir la teva cartera. En un altre post anterior ja vam donar alguns consells sobre com invertir en ETFs, per tant, et dirigim a ell. Et suggerim que, abans d’invertir en borsa, t’asseguris que tindràs el temps i la disciplina necessaris per a fer-ho. També és convenient diversificar al màxim la teva inversió, per reduir el risc, no és el mateix estar invertit en una sola acció que en un grup d’accions, no és el mateix invertir en un sol país que en tot el món i tampoc és el mateix estar invertit en un sector que en molts. Si en un lloc o en un sector, alguna cosa va malament, pot ser que en un altre vagi bé, el fet d’estar diversificat t’ajudarà a reduir el teu risc.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment