Fons d’inversions sostenibles: augment exponencial del patrimoni en 2022

L’any 2022 va ser testimoni d’un impressionant augment en el patrimoni dels fons d’inversions sostenibles.

Aquests fons, que abans eren considerats una opció d’inversió poc convencional, s’han convertit en una alternativa atractiva per a aquells inversors que busquen generar un impacte positiu en el medi ambient i la societat, mentre obtenen una rendibilitat que res ha d’envejar als grans fons d’inversió.

En aquest article, explorarem el creixent interès en els fons sostenibles i analitzarem els factors que van impulsar el seu èxit en 2022.

El creixement dels fons d’inversió sostenibles en 2022

Corren bons temps per a la inversió sostenible. Encara que 2022 va ser un any dur per a la indústria financera en conjunt, els fons que inverteixen amb criteris de responsabilitat social i mediambiental semblen anar per un altre carril.

No en va, l’any passat, el patrimoni dels fons d’inversió que promouen característiques socials i mediambientals (també coneguts com a fons ISR), va aconseguir els 103.066 milions d’euros, la qual cosa representa el 33,7% del total, amb un augment del 60% respecte als 64.430 milions que registrava al desembre de 2021.

Millor encara són les xifres dels ETF ESG, aquells qualificats de sostenibles. Aquest tipus d’instruments van aglutinar un patrimoni total de 249.000 milions d’euros a tancament de 2022. La qual cosa suposa el 18,8% dels actius totals, enfront del 16,7% de l’any anterior.

Creixement dels fons d’inversions sostenibles: a què es deu?

Però, què hi ha darrere d’aquest espectacular creixement en el patrimoni dels fons d’inversions sostenibles? Existeixen molts factors, però el més important de tots és sens dubte l’acció pública decidida en la lluita contra el canvi climàtic.

Malgrat la difícil conjuntura econòmica que viu Europa en l’actualitat, amb els majors nivells d’inflació dels últims quaranta anys, el mateix BCE va anunciar recentment la seva intenció de convertir la lluita contra el canvi climàtic en una «acció pràctica».

En essència, això significa, bàsicament, que la principal autoritat monetària d’Europa dirigirà part de les seves accions a augmentar les posicions de bons corporatius cap a emissors amb millors puntajes meteorològics, noves divulgacions relacionades amb el clima i pràctiques ampliades de gestió de riscos.

CTA FI ISR (CAT)

Seguirà la inversió sostenible aquesta tendència en 2023?

Les perspectives per a enguany en matèria d’inversió sostenible no semblen ser molt diferents de les de 2022. Una recent anàlisi de Schroders posa el focus en cinc pilars fonamentals:

  • Canvi climàtic i voluntat política: no hi ha dubte que l’impacte climàtic és una qüestió que no es pot eludir. Els inversors han d’estar segurs que la seva exposició a aquests riscos es valora de manera acurada i es gestiona de la mà de les oportunitats que ofereixen solucions al desafiament climàtic.
  • Capital natural: el paper del capital natural i les amenaces a la biodiversitat en sentit ampli serà fonamental.
  • Crisi del cost de vida i altres tensions socials: la pobresa continua sent un dels principals problemes que assola a la humanitat en ple S. XXI. En els anys postpandèmia, són pocs els Governs que tinguin marge fiscal suficient per a absorbir els dèficits pressupostaris de les llars. La tensió social podria intensificar-se en els pròxims anys.
  • Participació activa en les companyies: malgrat el suport institucional, no són moltes les empreses que aposten per la responsabilitat social i mediambiental en els seus balanços. Però això pot estar canviant, especialment gràcies a la pressió dels inversors institucionals. Segons el mateix estudi de Schroders, aproximadament la meitat (el 48%) ja se centren en l’impacte de les seves inversions, enfront del 34% que afirmava fer-ho en 2020. És probable que aquesta tendència es mantingui en els pròxims anys, provocant una major conscienciació empresarial entorn d’aquests temes tan sensibles.
  • Regulació i suport institucional: finalment, però no per això menys important, està el suport institucional. La regulació avança des de la UE cap a altres parts del món. És probable que l’exigència de transparència i claredat quant al que ofereixen els productes augmenti, i amb raó.

Inverteix en fons sostenibles a través d’inbestMe

No hi ha dubte que la inversió sostenible ja és el present, però serà encara més important en el futur. I gràcies a inbestMe, podràs invertir en una cuidada selecció de fons ISR a través d’una cartera gestionada, amb una exposició d’entre un 90% i un 100% de fons ISR en funció del teu perfil inversor i import invertits.

Des de 1.000 €, amb costos molt reduïts i amb la possibilitat de portar-te els teus fons a inbestMe sense impacte fiscal.

A quines esperes per a gaudir de tots els avantatges dels fons ISR? Entra en la nostra web i descobreix tot el que pots aconseguir invertint en fons ISR.

CTA PP ISR (CAT)

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment