Es pot heretar un pla de pensions?

Els plans de pensions són instruments pensats per a la jubilació del treballador. De fet, només es poden reemborsar en aquest supòsit (en realitat, en alguns altres, encara que són bastant restrictius). No obstant això, a vegades, la persona mor abans de jubilar-se i, en conseqüència, no pot gaudir del seu pla de pensions. Però, què ocorre en aquests casos? Poden els seus hereus gaudir del pla de pensions com si fossin els beneficiaris? Es pot heretar un pla de pensions? A continuació, t’expliquem tots els detalls del procés.

Defunció del beneficiari, una de les excepcions al rescat anticipat del pla de pensions

Com ja hem apuntat, cap beneficiari d’un pla de pensions pot gaudir del capital fins que no es jubili. No obstant això, existeixen algunes excepcions a aquesta norma general, sent una d’elles és la defunció del partícip.

Normalment, beneficiari i partícip coincideixen en la mateixa persona, excepte si aquesta mor.

En aquest cas, els drets consolidats del pla de pensions (aportacions més la rendibilitat obtinguda pel pla) passen a correspondre al beneficiari o beneficiaris designats expressament pel partícip. A més, és possible establir els percentatges de repartiment en cas que hi hagi més d’un beneficiari.

En aquest cas, els beneficiaris podran rescatar el pla de pensions en el moment que desitgin, i no sols després de la defunció del titular, i en les mateixes condicions en les quals podria haver-lo rescatat el partícip en primera instància, és a dir, en forma de capital o en forma de renda.

En qualsevol dels dos casos, haurà de declarar els drets consolidats assolits del rescat com a rendiments del treball en la seva declaració de la renda.

Pot heretar-se un pla de pensions?

Però què ocorre en el cas que el titular no hagi designat beneficiaris?

El primer que cal aclarir és que el pla de pensions no forma part de la massa hereditària ni té per què figurar en el testament, ja que compta amb el seu propi mecanisme d’herència.

A més, els diners que es cobri tampoc haurà de declarar-se en l’Impost de Successions i Donacions

Per tant, per a determinar qui són els hereus d’un pla de pensions, el primer és conèixer qui són els designats en el testament. En cas que tampoc figurin en ell, es correspondrien amb els hereus legals en el següent ordre: cònjuges no separats, fills, pares i altres hereus.

PP ISR CAT

I si ja s’hagués començat a cobrar el pla?

Un altre possible suposat és que el partícip ja hagués començat a cobrar el pla de pensions i hagués mort abans de rescatar la totalitat d’aquest.

El procés general en aquest cas és, bàsicament, el mateix que en cas que hagués mort abans de començar a cobrar-lo. Encara que existeixen diferències en funció de la mena de pla triat:

  • Pla de rendes financeres, és a dir, el cas en el qual prens tot el capital i comences a rescatar-lo fins que es consumeix. Aquest és el supòsit més senzill, ja que els beneficiaris recuperaran la part que no s’hagués consumit.
  • Pla de rendes garantides, lligats a assegurances d’estalvi. Bàsicament, asseguren el cobrament d’una quantitat de manera temporal o vitalícia, amb independència dels diners que hi hagi en el pla o les oscil·lacions del mercat. I en aquest cas també poden existir dos supòsits:
    • Si l’assegurat no va pactar una reversió dels seus drets sobre una altra persona, llavors no hi ha diners per cobrar, tant si hi ha diners com si no hi ha diners en el pla.
    • Si l’assegurat sí que va pactar una reversió dels seus drets, llavors el beneficiari continuarà cobrant el pla en les mateixes condicions amb les quals el feia el mort.

Com es pot reclamar el fet d’heretar un pla de pensions?

En cas que siguis el beneficiari legal del pla de pensions, per a poder heretar un pla de pensions, hauràs de lliurar una certa documentació perquè els teus drets siguin preservats.

Aquesta documentació és la següent:

  • Fotocòpia del DNI tant del beneficiari com del mort.
  • Certificat original de defunció del partícip del pla de pensions.
  • Document que acrediti que ets el beneficiari del pla de pensions. Pot ser l’últim butlletí de designació de beneficiaris, testament, certificat d’últimes voluntats, llibre de família, declaració d’hereus o l’escriptura d’herència.
  • Sol·licitud de prestació per defunció. En cas que existeixi més d’un beneficiari, cadascun haurà de presentar aquesta sol·licitud.

Inverteix en plans de pensions amb inbestMe

El teu pla de pensions és el millor regal per a la teva jubilació. Però si alguna cosa t’ocorre, és una manera de tenir coberts als teus éssers estimats.

Per això, en inbestMe et proposem el pla de pensions que millor s’adapta a tu. Així, amb el pas dels anys, t’oblides de canviar el teu pla si el teu horitzó canvia.

Amb la millor combinació de renda variable indexada que, combinant-la amb renda fixa, permet crear fins a 11 plans per a adaptar el teu pla al teu perfil inversor.

Todos los servicios - CAT

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment