En els últims anys, la inversió socialment responsable (ISR) s’ha convertit en una de les més populars del mercat. És un tipus d’inversió en el qual els criteris d’inversió tradicionals se li sumen uns altres de cura del medi ambient i de conscienciació social. Entre ells, destaquen els Fons Sostenibles, els ETFs ISR i en el cas de inbestMe els Plans de Pensions ISR.

Els fons ISR guarden un equilibri entre rendibilitat, protecció del medi ambient i compromís social. Malgrat això, els seus resultats no han d’envejar als millors fons d’inversió, però estaràs invertint en els fons d’inversió que probablement millor s’ajusten als teus principis.

Com identificar-los?

Els fons indexats ISR inclouen valors que compleixen amb els criteris de responsabilitat social i mediambiental, al mateix temps que exclouen sectors contaminants i nocius per a la salut com el tabac, l’alcohol, les cases d’apostes o les empreses d’armament i defensa, entre moltes altres.

Fa un parell d’anys, la Comissió Europea publicava la seva taxonomia verda, un sistema de classificació que ajuda inversors particulars a identificar quines empreses i activitats són sostenibles des del punt de vista mediambiental i a quantificar el seu impacte positiu.

En general, també compleixen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, un conjunt de 17 directrius perquè els països i les empreses lluitin en favor de la cura del medi ambient i amb criteris de responsabilitat social.

La rendibilitat dels fons sostenibles

La rendibilitat dels fons d’inversió ISR es calcula d’igual forma que la resta dels fons d’inversió.

Matemàticament:

Rendibilitat del fons d’inversió = (VLT – VL0) / VL0) x 100.

Per exemple, un fons el valor liquidatiu del qual en el moment sigui de 100 €, havent invertit inicialment 50 €, la rendibilitat serà del 100%.

On VLT és el valor liquidatiu del fons d’inversió en un moment determinat i VL0 és el valor liquidatiu en el moment de la compra.

Es mesura en termes percentuals (tant per cent).

Normalment, i igual que els fons d’inversió, els fons ISR es mesura en termes anualitzats, que es calcula de la següent manera:

Rendibilitat anualitzada = (1 + (rendibilitat del fons/100))^(1/nombre d’anys) – 1) x 100.

En l’exemple anterior, si la rendibilitat del 100% s’obté a 10 anys, el fons haurà obtingut una rendibilitat del 7,17% anual.

ETFs CAT

Fons Sostenibles: la rendibilitat del present i del futur

La inversió socialment responsable (ISR) no és una qüestió de futur. En realitat, ja és una realitat que, a més, en molts casos supera la rendibilitat dels índexs habituals.

Sense anar més lluny, el MSCI World SRI, que aglutina les accions que inverteixen amb criteris de responsabilitat social i mediambiental, té un diferencial de rendibilitat a cinc anys del 0,95%.

Respecte al MSCI World, que normalment s’utilitza com benchmark per a comparar el comportament del mercat.

Més enllà d’aquests resultats, nombrosos economistes conclouen que els resultats que es regeixen per criteris ISR han anat millorant amb el temps.

Però, a què obeeix aquesta major rendibilitat dels fons ISR? Existeixen diferents motius:

  • Els governs cada vegada donen més importància a les empreses socialment responsables enfront de les empreses tradicionals. Les regulacions nacionals afavoreixen la posada en marxa d’aquestes empreses i, a més, poden accedir a finançament públic i subvencions de forma molt més senzilla.
  • Al mateix temps, es desincentiven les activitats poc respectuoses amb el medi ambient o que contribueixin a generar desigualtats socials. Com per exemple, el tabac, l’alcohol o les apostes.
  • Els consumidors també estan compromesos amb criteris socials. Pel que les empreses que compleixin amb aquests requisits vendran cada vegada més i generaran més beneficis.
  • Finalment, els inversors estan disposats a invertir més en fons ISR fins i tot assumint que els costos seran majors.

Inverteix en fons sostenibles a través de inbestMe

Encara que ningú sap què ocorrerà en el futur, la veritat és que la tendència actual de la inversió socialment responsable ens fa ser optimistes que seguirà així en el futur.

Bona part de la societat està conscienciada amb la responsabilitat social i mediambiental, especialment en tot el que té a veure amb el canvi climàtic, i els consumidors ja estan realitzant accions per a parar-lo.

En inbestMe apostem per aquest estil d’inversió amb les nostres carteres de Fons Indexats Sostenibles i les carteres d’ETF ISR. És la millor manera d’obtenir excel·lents rendibilitats invertint en empreses socialment responsables.

PP ISR CAT

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment