Fons d’inversió o accions, on invertir?

Un dels dubtes més habituals dels inversors, especialment entre els quals estan començant, és en què invertir. I, entre ells, els productes per excel·lència són els fons d’inversió i les accions.

A continuació, expliquem els avantatges i inconvenients de cada opció i quina és la millor alternativa segons la mena d’inversor que siguis.

Avantatges i desavantatges dels fons d’inversió

Els fons d’inversió són instruments que aglutina el capital d’un gran nombre de partícips. Així, poden invertir en un conjunt d’actius, depenent de l’estratègia de gestió del fons.

El seu principal avantatge enfront de les accions és, precisament, aquesta: que el patrimoni del fons està compost per una gran varietat d’actius diferents. Si és un fons de renda variable, invertirà en accions d’empreses, mentre que, si és de renda fixa, la majoria del seu patrimoni estarà invertit en bons i altres valors de renda fixa.

En realitat, el normal és que la seva composició contingui instruments tant de renda fixa com de renda variable. D’aquesta manera, els fons d’inversió són instruments diversificats, depenent de l’estratègia d’inversió i del perfil de risc establert en els seus estatuts.

Però és que, a més, els fons d’inversió són instruments que tenen un tractament fiscal diferent i favorable enfront de les accions. Per dos motius:

  • D’una banda, perquè no has de tributar fins que no venguis les participacions del fons, i només si has obtingut guanys. Així pots aprofitar tot el potencial del diferiment fiscal.
  • D’altra banda, perquè els traspassos entre fons d’inversió estan exempts de tributació. És a dir, pots vendre les teves participacions en un fons i comprar les participacions en un altre sense passar per Hisenda, mitjançant un mecanisme conegut com a traspàs. A més, existeixen fons d’acumulació que reinverteixen els dividends de les accions que ho componen sense pagar impostos.

No obstant això, el principal desavantatge dels fons d’inversió és que no es pot invertir en ells en temps real, ja que no són actius que cotitzen en borsa. És a dir, un inversor compra al valor liquidatiu del dia en què s’emet l’ordre, que s’actualitza diàriament.

Així mateix, el cost d’alguns fons d’inversió pot ser superior al d’altres instruments. No obstant això, els fons indexats han reduït les comissions d’aquest producte, especialment la comissió de gestió, que, al cap i a la fi, és la que s’aplica de manera generalitzada en tots els fons.

FI CAT

Avantatges i desavantatges de les accions

Les accions són parts alíquotes del capital social d’una empresa. En invertir en elles, et converteixes en propietari de l’empresa en proporció al capital invertit. Així, la teva rendibilitat dependrà de l’evolució de l’empresa o empreses en la qual hagis invertit.

A més, les accions cotitzen en borsa, de manera que la seva evolució es pot conèixer en temps real en qualsevol sessió del mercat. Els inversors poden emetre les seves ordres de compra o venda en aquesta sessió. Això, precisament, permet que les accions puguin comprar-se en temps real, al preu en el qual s’emet l’ordre, o posant ordres condicionades. A més, es poden posar altres ordres com a stop loss o take profit, que permeten limitar els beneficis o les pèrdues.

A més, el cost de les accions sol ser més reduït. En els últims anys, s’inverteix a través de plataformes en línia els costos de les quals solen ser reduïts, encara que existeixen una sèrie de comissions que van implícites en totes les inversions, a més d’unes altres que aplica el mateix broquer.

No obstant això, les accions tenen en contra seva que no estan diversificades, ja que únicament inverteixes en una empresa. Per a replicar el comportament d’un fons determinat, hauries de comprar totes aquestes accions i en la seva mateixa proporció, la qual cosa és inviable per a un petit inversor.

El tractament fiscal de les accions és diferent dels fons d’inversió, ja que pagues en el moment que venguis, si has aconseguit guanys amb la inversió, i si vols comprar una altra acció, hauràs de pagar a Hisenda, perquè no existeix el concepte de traspàs dels fons. A més, en cas que l’acció distribueixi dividends, hauràs de pagar a Hisenda pels rendiments del capital mobiliari obtinguts.

Llavors, en què invertir? Fons d’inversió o accions?

No existeix una resposta única a aquesta pregunta, ja que l’estratègia d’inversió depèn de cada persona.

No obstant això, tret que siguis un inversor experimentat, és més recomanable que comencis amb els fons d’inversió.

El motiu és que són instruments que estan prou diversificats amb baixes aportacions. A més, estan pensats per a la inversió a llarg termini a través d’aportacions periòdiques.

A més, si inverteixes a través de fons indexats, podràs fer-ho també amb baixos costos, molt més reduïts que altres instruments similars. Amb inbestMe Fons Indexats podràs invertir a partir de 1.000 €, i elaborar una cartera dissenyada per a aconseguir el seu millor rendiment en el llarg termini.

Todos los servicios - CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment