Diferències entre invertir en fons d’inversió i accions

Les inversions són una part important de la planificació financera a llarg termini d’una família. Hi ha moltes opcions disponibles, entre les quals es troben els fons d’inversió i les accions, que són dues de les alternatives més populars entre els inversors minoristes.

Encara que tots dos tipus d’inversions poden arribar a ser rendibles, existeixen importants diferències entre tots dos vehicles d’inversió. En aquest article, analitzarem les diferències clau entre invertir en fons d’inversió i accions per a ajudar els inversors a prendre una decisió informada sobre com invertir els seus recursos.

Diferències entre els fons d’inversió i les accions

Per a molts inversors, els fons d’inversió i les accions són dues cares de la mateixa moneda, en realitat existeixen importants diferències entre elles. A continuació, repassarem les més importants.

Seguretat

Les accions són actius pertanyents a la categoria de renda variable. Això significa, per tant, que són productes de major risc que uns altres, ja que el titular de l’acció pot perdre la totalitat de la inversió.

Els fons d’inversió ofereixen diferents graus de seguretat. Des dels garantits, que asseguren la totalitat del capital invertit, fins als fons de renda variable, que ofereixen un risc major a canvi d’una promesa de rendibilitat major. Entre ells, hi ha diferents tipologies d’inversió, com els immobiliaris, els mixtos, els indexats o els fons ISR, entre altres.

Liquiditat

Tant els fons d’inversió com les accions són instruments molt líquids, ja que, amb una simple ordre de venda, el titular rep l’import de la seva inversió, tenint en compte el preu de les accions o les participacions en aquest moment.

Això sí, les accions són més líquides que els fons d’inversió. El motiu és que, en donar l’ordre de compra, la cambra de compensació liquida l’operació en borsa, abonant l’import de la venda en el compte corrent del titular de les accions just després de donar l’ordre. En els fons d’inversió, en canvi, poden transcórrer uns pocs dies des que es dona l’ordre fins que s’abona els diners al titular.

CTA Fondos Indexados (CAT)

Fiscalitat

La fiscalitat és una de les principals diferències entre un fons d’inversió i la inversió en accions. En tots dos casos, no es paguen imposats fins que no es liquidi la inversió. Els beneficis materialitzats tributaran com a guanys i pèrdues patrimonials, mentre que els dividends ho faran com a rendiments del capital mobiliari en la base imposable de l’estalvi de l’IRPF.

Això sí, els fons d’inversió solen comptar amb una fiscalitat bastant més atractiva, per dos motius. D’una banda, perquè existeixen fons d’acumulació que reinverteixen els dividends en el patrimoni del fons sense impacte fiscal. I, per un altre, perquè és possible traspassar el patrimoni d’un fons a un altre sense pagar impostos. Aquests dos beneficis fan que els fons aprofitin molt millor l’efecte del diferiment fiscal.

Diversificació

Els fons d’inversió són instruments que aglutinen el patrimoni de diversos partícips en un únic vehicle d’inversió. Això fa que es pugui accedir a un conjunt més o menys ampli d’actius en millors condicions que la seva compra individual i, per tant, siguin productes que ofereixen una major diversificació.

Com a mostra, un botó. Pensem en l’índex S&P 500, compost per les 500 majors empreses dels Estats Units. Si volguéssim replicar-ho simplement comprant les accions, hauríem de comprar una per una totes elles, per la qual cosa la inversió seria bastant important. En canvi, a través d’un fons d’inversió indexat, la inversió seria molt més reduïda, ja que, amb uns pocs euros, tindrem una participació en totes elles.

Costos

Tant en la compra d’accions com en la compra de fons d’inversió s’apliquen unes certes comissions. Depenent de l’entitat i del bróker, seran majors o menors.

En els fons d’inversió, s’apliquen les comissions de gestió, de dipositària, d’èxit i, a vegades, també de subscripció i de reemborsament. En les accions, en canvi, els brókers apliquen comissions de compravenda, de custòdia i de corretatge, fonamentalment.

Inverteix en els millors fons d’inversió a través d’inbestMe

En definitiva, invertir en fons d’inversió i accions tenen els seus pros i les seves contres, ja que cadascun d’ells tenen les seves particularitats. És important considerar acuradament els objectius d’inversió, el perfil de risc i el termini abans de decidir sobre una opció o una altra. Cada inversor és únic i el que funciona per a una persona pot no ser adequat per a una altra.

Gràcies a inbestMe, oferim una àmplia gamma de fons d’inversió adaptats a tots els perfils de risc, com els fons indexats, els fons d’inversió ISR o fins i tot els ETF. Amb fins a un 85% menys de costos per a millorar la teva rendibilitat a llarg termini i que puguis aprofitar tots els beneficis d’aquest instrument.

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment