Coneix la fiscalitat dels fons d’inversió

Un dels principals punts forts dels fons d’inversió, especialment enfront d’altres alternatives, és la seva atractiva fiscalitat. T’expliquem tots els detalls a continuació.

Com tributen els fons d’inversió en la declaració de la renda

Els fons d’inversió tributen com la majoria dels instruments financers. En concret, els guanys obtinguts es consideren com a rendiments de l’estalvi, i tributen als tipus de l’estalvi corresponents en l’IRPF, que per a 2022 són els següents:

Des deFins aTipus marginal
0 €5.999 €19%
6.000 €49.999 €21%
50.000 €199.999 €23%
200.000 € endavantMés de 200.000 €26%

Això sí, tan sols caldrà tributar per aquests guanys en el moment en què es materialitzin, és a dir, quan els diners aflori del fons d’inversió. Aquesta és una diferència important respecte a altres productes, ja que d’aquesta manera aprofita el potencial del diferiment fiscal.

Tipus de rendiments en els fons d’inversió

Existeixen dos tipus de rendiments dins dels fons d’inversió:

  • Rendiments del capital mobiliari, que s’apliquen quan s’obtenen guanys derivats de la propietat del fons. En aquest cas, es consideren com a tals els dividends aconseguits en el fons d’inversió en el cas de fons d’inversió de repartiment. Els fons d’acumulació, atès que el capital no surt del fons, no han de tributar per aquests dividends.
  • Guanys i pèrdues patrimonials, aquells rendiments que sorgeixen a conseqüència de la venda d’una o diverses participacions d’un o més fons. Serà la diferència entre el preu de compra i el preu de venda de participacions, una vegada deduïts totes les despeses necessàries per a l’operativa. Si la diferència és positiva, caldrà tributar per elles als tipus de l’estalvi corresponents; en cas que sigui negativa, es podrà compensar amb altres guanys de l’estalvi fins als quatre exercicis fiscals següents.

El criteri FIFO

Com ja hem apuntat, un dels rendiments dels fons d’inversió pels quals cal tributar són els guanys i pèrdues patrimonials. En cas que el partícip tingui un sol fons d’inversió les participacions de la qual es van comprar en un moment del temps i es venen íntegrament, el càlcul és senzill, ja que n’hi ha prou amb restar les diferències entre el preu de venda i el preu de compra.

No obstant això, en la pràctica, la majoria dels partícips tenen diversos fons d’inversió, amb participacions adquirides en diferents moments del temps i la venda del qual no es produeix tota al mateix temps. En aquests casos, com es calculen aquests rendiments? Perquè a través del criteri FIFO (First In First Out), que bàsicament vol dir que s’apliquen primer els rendiments dels primers que han entrat.

Vegem-ho millor amb un exemple

Imagina que realitzes les següents compres en el mateix fons d’inversió:

  • Gener: comprem 1 participació per valor de 200 €.
  • Febrer: comprem 1 participació per valor de 215 €.
  • Març: comprem 1 participació per valor de 195 €.

Més endavant, el mes de juny, el valor del fons torna a estar en 200 €, de manera que cada participació té el següent rendiment:

  • Gener: 1 participació amb un 0% de rendibilitat (està al mateix preu que la comprem).
  • Febrer: 1 participació amb un -7,5% de rendibilitat (-15 €).
  • Març: 1 participació amb 2,5% de rendibilitat (+5 €).

En total, la rendibilitat total és del -5%. En aquest moment, la rendibilitat a aplicar dependrà de quantes participacions decideixi vendre:

  • Si únicament s’embena una participació, el guany patrimonial és de 0 € i, en conseqüència, no haurà d’aplicar-se cap mena de l’estalvi.
  • Si es venen dues participacions, s’haurà de declarar pèrdues de 15 € per la venda de la segona participació.
  • En cas que s’embenen tres participacions, caldrà declarar una pèrdua de 10 € en total (15 € de pèrdua de la segona participació i 5 € de guany de la tercera).

En realitat, la majoria de brókers apliquen directament la pèrdua o guany quan es venen diverses participacions, per la qual cosa, generalment, no caldrà preocupar-se d’aquest càlcul.

Todos los servicios - CAT

Traspassos en els fons d’inversió, exempts de tributació

Un dels principals avantatges dels fons d’inversió enfront d’altres instruments és que els traspassos estan exempts de tributació. És a dir, en lloc de vendre les participacions d’un fons per a comprar participacions en un altre fons, es traspassen directament sense haver de pagar impostos.

D’aquesta manera, es poden realitzar algunes accions que redunden en major rendibilitat, com el re balancejo de la cartera, una pràctica bastant habitual en l’univers inversor.

Inverteix en fons d’inversió amb inbestMe i aprofita’t de la seva atractiva fiscalitat

Amb inbestMe Fons Indexats podràs invertir en una cartera de Fons d’inversió indexats adaptada a tu, amb accés a classes institucionals de iShares Class D i Vanguard i, a més, estalviar fins a un 85% en costos.

I el millor de tot, aprofitant tota la fiscalitat dels fons d’inversió, perquè si ja tens fons en altres entitats, podràs traspassar-los a inbestMe sense impacte fiscal.

FI CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment