Què és l’euríbor i com afecta als fons d’inversió?

L’euríbor ha tornat a ser notícia, després d’una escalada vertiginosa que ho ha portat a màxims no vists des de 2015. Aquest increment no sols afecta les hipoteques, ja que també hi ha relació, per exemple, entre els moviments de l’euríbor i els fons d’inversió.

Per a entendre aquestes connexions, primer cal entendre per què és tan important aquest índex.

Al cap i a la fi, l’euríbor és, possiblement, un dels índexs econòmics que escoltem amb més freqüència. Però també un dels més desconeguts.

Què és l’euríbor?

La paraula euríbor ve de l’acrònim de Tipus Europeu d’Oferta Interbancària per les seves sigles en anglès (Euro InterBank Offered Rate). En poques paraules, es refereix al preu al qual les entitats bancàries es presten diners entre si. I està vigent en la zona euro des de 1999.

Així, igual que els particulars o empreses acudeixen als bancs per a sol·licitar préstecs, aquests també es presten entre ells. Un acord que involucra el pagament d’un interès i al qual se’l coneix, en el seu conjunt, com a mercat interbancari.

Com es calcula l’euríbor?

L’índex es calcula de manera diària, gràcies a la informació oferta per les entitats bancàries. L’Institut de Mercats Monetaris fa el càlcul amb totes les operacions que han executat les principals entitats bancàries de l’eurozona fins al dia anterior.

Encara que l’Institut de Mercats Monetaris no fa el càlcul amb totes les dades, sinó que ajusta la informació perquè sigui més precisa. En concret, elimina el 15% de les dades més altes i el 15% dels més baixos, i sobre el 70% de les dades restants calcula la mitjana, el valor resultant de la qual és l’euríbor.

Aquesta metodologia també es divideix pels diferents terminis de venciment, la qual cosa genera diferents índexs:

  1. Euríbor a una setmana
  2. A un mes
  3. Tres mesos
  4. Mig any
  5. Euríbor a 12 mesos

Què és el €STR?

El €STR és un nou índex que està en funcionament des del 2019, estretament relacionat amb l’euríbor. De fet, són el mateix excepte pel temps al qual es refereixen. Així, aquest últim és l’acrònim del Tipus d’Interès a curt termini per les seves sigles en anglès (Euro Short Term Rate) i s’utilitza per a conèixer el preu de les operacions interbancàries a un dia. Mentre que el segon, més conegut, s’enfoca en les que es realitzen en una setmana d’ara endavant.

Todos los servicios - CAT

Com afecta en l’economia?

Malgrat totes aquestes distincions, sens dubte, el més rellevant és de més llarg termini: l’euríbor a 12 mesos. Al cap i a la fi, és la referència per a prop del 90% de les hipoteques a Espanya.

Així, la signatura d’una hipoteca variable sol estar supeditada a un marge més l’euríbor. Com aquest marge signat sempre és el mateix, els hipotecats es veuran obligats a pagar més a mesura que l’euríbor puja. Una situació que està ocorrent en l’actualitat.

Encara que la gran importància de l’euríbor ve per aquesta relació amb les hipoteques, la seva evolució també afecta a altres parts de l’economia. Fins i tot a la mateixa inversió. Al cap i a la fi, existeix un estret vincle entre l’euríbor i els fons d’inversió.

La relació entre l’euríbor i els fons d’inversió

Una de les claus de la relació entre l’euríbor i els fons d’inversió està en la mateixa evolució de l’índex, o més aviat en: per què puja o baixa?

La resposta és que aquests moviments venen daus pel preu dels diners, això és, el tipus d’interès que dictamina el Banc Central Europeu (BCE). De fet, l’actual pujada de l’índex simplement assenyala que l’organisme té intenció d’elevar-los.

I, al seu torn, aquesta pujada del BCE (que ve imposada per l’alta inflació) té efectes sobre les bosses. En l’entorn actual, això està pressionant a la baixa els índexs de renda variable, ja que tipus d’interès més alts signifiquen valoracions més baixes i una desacceleració de l’activitat econòmica.

La majoria dels actius financers sofreixen de tipus d’interès més alts. Atès que els preus reals són els valors presents dels fluxos d’efectiu futurs, els valors presents disminueixen quan augmenten els tipus d’interès.

Hi ha fons, no obstant això, que aposten per la pujada dels tipus dels bons. Aquests són ETF de bons inversos que repliquen el comportament invers del mercat de bons, però que presenten algunes ineficiències en la seva mecànica que els fa difícils de mantenir en una cartera per a un llarg període de temps.

Altres inversors trien temàtiques més personalitzades per a protegir-se de les pujades de tipus: per exemple, poden augmentar o afegir exposició al sector immobiliari o al sector financer que acostumen a comportar-se bé en entorns de pujades de tipus.

Com beneficiar-se del nexe entre l’euríbor i els fons d’inversió

A vegades, quan els tipus d’interès pugen pel fet que la inflació puja, també els bons lligats a la inflació poden ser una opció. El comportament dels bons lligats a la inflació, de totes maneres, és bastant complex i convé entendre bé, realment, què són els bons lligats a la inflació. De forma resumida, té sentit comprar bons vinculats a la inflació si s’estima que la inflació durant la vida del bo serà més alta que la inflació esperada en el moment de la compra. Si la taxa d’inflació mitjana que es produeix durant la vida del bo és més alta que la inflació esperada, els bons vinculats a la inflació seran favorables, i viceversa.

FI CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment