ETFs vs Fons Indexats? Aquesta és la pregunta més repetida per l’inversor més conservador. Almenys, des que dos joves estudiants de la Universitat de Chicago Edward Renshaw i Paul Feldstein van decidir crear una societat d’inversió no gestionada en 1960.

Aquell va ser el veritable començament de la gestió passiva i no, en 1975 de la mà de Jonh Bogle. Una confusió que tampoc és massa greu, ja que, al cap i a la fi, Bogle seria el precursor dels fons indexats. Encara que òbviament hi ha molt més darrere de la inversió passiva com l’arribada dels ETFs una dècada més tard.

Des d’aquest moment, la decisió de ETFs vs Fons Indexats ha estat una constant en el món de la inversió.

ETFs vs Fons Indexats: dues cares d’una mateixa moneda

Tant els ETFs com els Fons Indexats són dos productes molt similars, especialment, en el concepte d’inversió que persegueixen. Tots dos són productes financers barats, amb unes comissions reduïdes, ja que es dediquen a replicar índexs. De fet, per això es coneixen com a inversió passiva.

Tanmateix, això no els converteix en inversions ambivalents, ja que el seu funcionament és diferent. Això fa que l’un i l’altre tinguin unes característiques pròpies que poden ser vistes com a avantatge o desavantatge, de l’un sobre l’altre. Llavors, l’elecció de ETFs vs Fons Indexats es resumeix en el criteri de cada inversor i els seus objectius, tenint en compte les preferències temporals i el seu risc. Per a saber quin triar, el millor és conèixer bé les seves característiques.

Característiques d’un ETF

Una de les claus per a entendre bé què és un ETF és veure-ho com una acció. Un Exchange Traded Fund és un fons cotitzat, això és, un fons d’inversió. La particularitat és que actua com un títol borsari, ja que segueix els patrons d’aquesta mena de productes, tant per a la seva contractació com per a la seva operativa.

Així doncs, els ETFs es poden comprar i vendre en qualsevol moment al preu que marca el mercat. A més, en comprar-se i vendre’s segons el seu valor intradiari, es pot invertir en ells des del preu d’una participació. Finalment, no presenten costos de subscripció ni de reemborsament, encara que si es paga al bróker per fer l’operació. La suma d’aquestes despeses reduïdes li converteix en un producte summament barat.

ETFs CAT

Característiques d’un Fons Indexat

Per part seva, un Fons Indexat cerca replicar un índex borsari concret. Llavors, mentre que el ETF funcionava com una acció, l’indexat només és un fons més la característica principal del qual és que és més econòmic. Al cap i a la fi, no hi ha decisions ni personal (de prestigi com a tal) darrere.

En conclusió, fa que per a comprar-ho s’hagi de fer al seu valor liquidatiu a final del dia. També pot incloure imports mínims d’inversió o possibles retrocessions. Encara que posseeix també algun avantatge fiscal com el traspàs de fons.

ETFs vs Fons Indexats: Resum

Després d’analitzar tots dos productes, podem resumir-los en els següents punts:

  • Operativa de compravenda.
  • Comissions més reduïdes en els ETFs.
  • Accessibilitat, similar, encara que algunes gestores posen problemes amb els indexats.
  • Fiscalitat, aquí surten guanyant els indexats, ja que hi ha diferiments fiscals.
  • Els ETFs presenten una oferta molt major.

ETF o Fons Indexat?

Tot dependrà de les circumstàncies de cada inversor. Així, per exemple, per a un usuari que ja hagi operat amb accions li serà més fàcil decantar-se pels ETFs. Al cap i a la fi, hi ha un número major, les comissions són més reduïdes i la seva accessibilitat és millor. Però també implica més temps i un major coneixement fiscal. Mentrestant, amb els fons indexats no fa falta fer molt més que triar el que més ens convingui i afegir-ho. Per sort, existeixen plataformes com inbestMe que ofereixen un catàleg extens al millor preu.

En definitiva, cada inversor ha de saber què vol abans de triar. Encara que també és una realitat que a mesura que passa el temps molts usuaris compensen la seva cartera en incloure diversos productes de tots dos. Una manera d’aprofitar els avantatges de tots dos i d’anul·lar els seus desavantatges també. Si vols començar ja a dissenyar la teva cartera, pots trobar els ETFs o Fons Indexats que t’interessen més.

FI CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment