Què és un ETF?

Un ETF (Exchange Trade Fund) és un fons d’inversió que té com a objectiu replicar el rendiment d’un mercat en particular o estratègia subjacent. Els ETFs més populars són aquells basats sobre índexs, però també n’hi ha molts basats en altres classes d’actius, com divises i matèries primeres.

Un ETF és tractat en els mercats regulats com una acció, però té els mateixos beneficis de diversificació i de gestió professional d’un fons, fins i tot per a una quantitat limitada d’inversió. Amb una sola transacció pots, per exemple, dividir el risc entre totes les empreses que componen l’S&P500. Obtenir el mateix nivell de diversificació mitjançant la compra de totes les accions individuals seria extremadament complex i costós. Per aquesta raó, els ETFs també són adequats per cobrir les necessitats dels inversors privats.

Els ETFs permeten replicar el rendiment d’un índex a costos extremadament baixos. De mitjana les despeses de gestió d’un fons d’inversió tradicional estan al voltant de l’1,5% / 2,5%, els d’un ETF al voltant del 0,20% / 0,40%.

Coneguda i ben documentada la incapacitat de l’aproximadament 90% dels fons de gestió activa, que no aconsegueixen vèncer al seu índex de referència; estratègies de replicació de passius d’un mercat a través d’ETFs s’han tornat molt populars en els últims anys. I, en conseqüència, el mercat d’ETFs ha experimentat un creixement exponencial.

Principals diferències entre els Fons i un ETF

Darrere d’un fons d’inversió hi ha un gestor o un equip de gestors que decideixen l’estratègia d’inversió. En canvi, en un ETF, en estar en general, referenciat a un índex, no hi ha darrere una gestió activa: és per tant un instrument eminentment passiu el que fa que els seus costos puguin ser extremadament baixos.

A part dels seus costos, les diferències entre els ETFs i els fons es refereixen principalment, a la forma en què es comercialitzen. Si un inversor vol comprar un ETF la transacció es porta a terme a la borsa, al preu actual del mercat de l’esmentat ETF. Per contra, si vols comprar participacions d’un fons, la transacció es fa amb la NAV i al seu valor de tancament diari.

Per tant, potencialment, un ETF pot ser comprat i venut intradia, alguna cosa impossible de fer amb un fons. La liquiditat de l’ETF està garantida per la presència d’un o més especialistes que es comprometen a oferir preu en funció de l’oferta i la demanda de preus sobre una base contínua i estan subjectes a les obligacions en termes de quantitat mínima i diferencials màxim aplicables.

Sobre un ETF es poden fer altres operacions típiques com qualsevol instrument cotitzat líquid, com ara posar una ordre “stop loss”, “take profit”, vendre al descobert, o apalancar-se.

Com invertir: ETF, terminologia bàsica

NAV = valor dels actius nets subjacents / nombre d’accions en circulació de la ETF. Equival al valor liquidatiu unitari de cada acció.

TER (total expense ràtio) = comissió total anual pagada pels asseguradors de l’ETF sobre la base de la gestió i els costos operatius incorreguts per la societat emissora. S’expressa com un percentatge del valor del fons.

Tracking difference = diferència entre el rendiment de l’ETF i el rendiment de la referència (si el rendiment anual d’un ETF és de 6,5% i la del seu índex de referència és el 8%, el Tracking difference és -1.5%).

Els ETFs són un excel·lent instrument de baix cost per construir eficients carteres diversificades adaptades al perfil de cada usuari.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp