Encara no has comprat Bitcoins?

Què és el Bitcoin? Quins avantatges té respecte a les divises convencionals? És fiable?

Aquestes són algunes de les moltes preguntes que ens podem fer quan sentim parlar del Bitcoin. I són les que respondrem al llarg d’aquest post. Així que .. Comencem!

El Bitcoin destaca principalment per ser una moneda descentralitzada. O sigui, no la controla cap país ni cap Banc Central. D’aquesta manera, podem afirmar que el Bitcoin és la moneda global.

I .. saps que és el millor de no dependre d’un banc central? Que al contrari del que està succeint, molt agressivament, amb l’euro, dòlar i altres divises, no és possible augmentar la massa monetària, evitant que es depreciï la moneda i que el nostre poder adquisitiu disminueixi dràsticament amb el pas del temps.

No us ha passat mai que el vostre avi us hagi vist desaprofitant 1 euro i us renyés explicant que ell quan era jove havia de treballar un dia sencer per guanyar-se aquestes 166 pessetes? Doncs aquest és el problema de les monedes, i el motiu pel qual es fa servir l’or com a actiu refugi, pensat per mantenir el valor del capital.

Per entendre-ho millor, imaginem que el nostre avi de jove pogués comprar-se una bona camisa per 166 pessetes (1 €), però decidís guardar les pessetes per a comprar-la més endavant. Si en comptes de guardar-ho en moneda ho hagués guardat en forma d’or (comprant or per valor d’1 €), a dia d’avui no hauria perdut el poder adquisitiu ja que amb aquest “trosset” d’or, avui, podria continuar comprant-se una bona camisa, però en canvi, amb 1 € no li arribaria ni per al botó de la màniga.[/vc_column_text]

Nota: $ 100 el 1900 equival a 3,64 $ a dia d’avui. La pèrdua de poder adquisitiu és constant en totes les divises convencionals.

En canvi, com deia, hi ha una límitació en la creació dels Bitcoins, sent 21 Milions la quantitat màxima que pot haver-hi en circulació. I és que cada 4 anys es redueix a la meitat la creació de Bitcoins, i per a l’any 2033 ja no se’n podran quasi crear, arribant a prop de la quantitat màxima.

Què vol dir això? Que amb el Bitcoin no perdem poder adquisitiu. Que cap banc central podrà prendre mesures o decisions, que alterin el seu valor. De fet, podríem veure el Bitcoin com un tipus d’or digital, o fins i tot com el nou actiu refugi que podria substituir el metall preciós.

Nota: a l’esquerra veiem el vertiginós augment de la massa monetària (moneda convencional en circulació), deteriorant el valor de la moneda tal com hem vist en el primer gràfic. A la dreta veiem com el Bitcoin presenta un panorama oposat, ja que està dissenyat per no superar mai els 21 milions d’unitats en circulació.

Continuem .. És una moneda totalment digital i electrònica, així que si tens pensat portar Bitcoins a la butxaca, has de saber que no és possible. De fet, si no fos així, més que en la teva butxaca, probablement necessitaries un sac ple de monedes perquè el Bitcoin és molt divisible (generalment s’usa fins i tot amb 8 decimals tot i que no existeix cap límit).

Ah! El més important! Crec que gairebé tots tenim la sensació de ser mínimament “estafats” quan volem canviar divises perquè anem a l’estranger o quan simplement volem fer una transferència internacional, atès que paguem elevades comissions als intermediaris. Us alegrarà saber que amb el Bitcoin no existeixen aquests intermediaris, eliminant per complet aquestes comissions per transferències amb bitcoins entre usuaris. (En el primer pas de canviar euros per bitcoin, si que hi ha una comissió).

Com veuràs, això no només repercuteix a transferències, sinó que també es poden comprar i vendre béns i serveis a un preu just. De fet, ja són moltes les empreses que actualment accepten Bitcoin com a forma de pagament. Algunes d’elles són Microsoft, Reddit, Dell, Tesla, Subway, etc …

I .. ¿no t’has parat a pensar que al no haver-hi tercers, els diners són realment teus? Amb això vull dir que és impossible que el teu compte sigui embargat o congelat, o simplement, que et rebutgin una ordre de transferència. Així és, una transferència de Bitcoins és irreversible i el teu compte, intocable.

Veus com ja sembla una mica més atractiu el Bitcoin? Doncs això és només el principi. Si estàs preocupat per la teva privacitat, amb Bitcoins no ho hauràs d’estar, ja que els moviments són totalment privats. A més, això fa que sigui molt més segur ja que tampoc has de donar cap informació sensible, com el teu número de compte o de targeta de crèdit.

Així que escoltar la típica notícia que hackers han robat milers de dades de comptes bancaris, no serà possible. I és que a part de no revelar dades sensibles, el sistema està totalment protegit i encriptat. (Sí que és veritat que el sistema no és perfecte i alguna vegada pot haver algun hacker que aconsegueixi entrar, que de fet ja ha succeït, però el que vull transmetre és que és més difícil que entrin en aquest sistema que en el de les entitats bancàries. De totes maneres, en el cas de ser hacker, a part de Bitcoins no hi ha dades sensibles que es puguin sostreure).

Molta informació, no? Més avall resumim en una llista, les principals característiques i avantatges que hem comentat i altres que no hem explicat per no escriure la bíblia en vers. Però abans us vull mostrar el rendiment històric del Bitcoin. En el seu inici cotitzava a 5 centaus de dòlar. Això és 0,05 $! Quan va arribar a 1.200 $ això va significar una rendibilitat del 2.399.900%! encara que molt pocs la van poder obtenir. Una d’aquestes poques persones és, com no, el creador del Bitcoin, Satoshi Nakamoto. De fet aquest nom és el pseudònim de la persona o grup de persones que el van crear, sent totalment anònim. Recentment ha aparegut alguna persona afirmant ser Satoshi Nakamoto, però personalment no crec que així sigui. Així doncs, aquesta persona (o grup de persones) inicialment tenia /n 50.000 $ en Bitcoins, o sigui, en aquells moments, 1 milió de Bitcoins. Així que si es tracta d’una sola persona, a dia d’avui li falta poc per ser bilionari. ¡Si! ¡Amb “B”! (A l’americana, mil milions)

En veure el gràfic de forma logarítmica, veiem com les grans pujades es van produir fins al desembre del 2013, i aquesta gran caiguda que va presentar a partir de llavors es dibuixa més aviat com un període de consolidació. El problema del Bitcoin és la gran volatilitat que presenta.

Nota: Gràfic històric del Bitcoin amb escala logarítmica (i lineal dins el requadre).

Veieu la diferència entre escala logarítmica i lineal? Personalment m’agraden més els gràfics logarítmics perquè mostren una imatge més real dels preus ja que l’espai entre 1 i 10 en aquest cas és el mateix entre 10 i 100 o entre 100 i 1.000 (tots aquests trams presenten la mateixa rendibilitat) . En canvi, un gràfic amb escala lineal, el dibuix es distorsiona i sembla que les grans pujades o baixades s’hagin produït recentment (en cas que la tendència hagi estat alcista) o l’inici (en cas que la tendència sigui a la baixa). Hem de recordar que encara que algú compri a 100 i vengui a 500, és la mateixa rendibilitat que si algú compra a 1 i ven a 5. Per això penso que en el gràfic ha d’ocupar el mateix.

Vull explicar-vos també una història que vaig llegir fa un temps: un estudiant americà a 2010 va fer un treball per a l’institut, sobre els Bitcoins. Per això, va decidir comprar uns 300 $ en Bitcoins. Va acabar el curs i se’n va anar de vacances, oblidant-se per complet d’aquests Bitcoins. I al cap de 3 anys quan va veure per la TV que el Bitcoin superava la barrera dels 1.000 $, va ser quan va recordar que ell en tenia uns quants. La seva sorpresa va ser veure que aquests 300 $ s’havien convertit en diversos milions de dòlars.

Què vull dir amb aquesta història? Que penso que el 99% de l’èxit en obtenir aquestes rendibilitats estratosfèriques correspon al fet d’oblidar-se completament de la inversió, sent l’1% restant el moment que es decideix la compra.

Pensa-ho bé .. ¿de veritat creus que aquest adolescent en veure que els 300 $ s’havien convertit en 3.000 $ no hagués venut? O quan van arribar a valer 30.000? I què em dius de 300.000? i després de veure el preu caure un 80%? (Per exemple, l’abril del 2013 va caure de 260 $ a 50 $).

Tornant al tema .. Anem a resumir una mica el tractat en aquest article.

Principals característiques i avantatges dels Bitcoins:

– És descentralitzat. No ho controla cap Estat, banc o institució.

– Ho pots canviar per altres divises, i viceversa.

No hi ha intermediaris. Les transaccions es fan directament entre les dues parts. Així que són irreversibles. Els teus diners no poden ser intervinguts.

Impossible falsificar, gràcies a un complex sistema criptogràfic.

– Preserva la teva privacitat ja que no cal revelar la teva identitat.

– Les transaccions són immediates i no hi ha barreres geogràfiques ni polítiques.

– El mercat està sempre obert (en definitiva, en comparació amb les altres divises, els caps de setmana també cotitza. Penso que això pot agradar molt a alguns traders ja que s’elimina el risc de “buits” en la cotització.).

Límit en la creació de Bitcoins. En canvi, els bancs centrals poden crear Euros, Dòlars, etc … de forma il·limitada, amb la creació de deute que es multiplica a través del sistema financer. Però amb el Bitcoin, aquest límit en la massa monetària (concretament de 21 milions de Bitcoins) ajuda a preservar i segurament a millorar el poder adquisitiu.

– Infinitament indivisible. Normalment s’usen fins a 8 decimals.

– És transparent. Encara que no cal que hom  reveli la seva identitat, les transaccions es queden gravades en un registre de lliure accés.

– La tecnologia en què es basa el Bitcoin és diverses vegades més segura que la que fan servir els bancs i targetes de crèdit.

En conclusió …

Penso que és un actiu que convé tenir en cartera per la seva descorrelació amb la resta dels actius (cada vegada costa més trobar actius descorrelacionats amb els mercats), però en petita proporció, ja que presenta una molt alta volatilitat.

En determinades carteres, ja s’incorpora com a opció, a gust de l’inversor. De totes maneres, encara que el perfil de l’inversor sigui amb la tolerància al risc més alta, no seria lògic tenir una exposició a una cartera superior al 3%, per a un inversor de inbestMe.

Penso que el Bitcoin pot representar el futur de les divises. Personalment em frustra moltíssim quan a l’hora de pagar un taxi o un cafè no m’accepten pagar d’una altra manera que no sigui en efectiu, i m’indigna haver de pagar altes comissions per treure diners d’un caixer o realitzar transferències, i que a sobre, puguin trigar dies a arribar. Podria anomenar diversos elements més que em molesten, però la idea és transmetre que el Bitcoin els soluciona.

Penso que ha de canviar el sistema monetari i que l’actual és antiquat i ineficient. Igual que els emails han reemplaçat al correu postal o els whatsapps els SMS, no veig perquè el Bitcoin, no ho hauria de fer amb l’euro i altres divises.

[/vc_column][/vc_row]