Els tipus d’interès no pinten res

Al final, les pujades de tipus no són tan determinants.

Durant moltes setmanes s’ha estat especulant  si la FED pujaria tipus o si els dubtes sobre la situació econòmica mundial, la retardarien. Al final s’ha imposat la segona opció. La teoria econòmica, estableix una relació directa entre pujades de tipus i el comportament dels actius de risc. Una pujada de la remuneració dels actius sense risc, desmotiva els inversors a prendre riscos, per exemple en la renda variable.

Però és tan determinant una pujada de tipus per a l’evolució dels mercats borsaris?

És a dir, si la FED hagués pujat els tipus al setembre o si ho fa en els propers mesos, això significa automàticament que la borsa tindrà un mal comportament? O a l’inrevés, una baixada de tipus, és sempre una garantia que les borses es comportaren bé?

Els mesos previs i següents als canvis de tipus, estan plens de volatilitat, i en general són negatius per les borses. Però què passa en un horitzó més llarg?

Han sorgit diferents estudis sobre aquest tema, i tots els que hem vist aporten dades històriques que curiosament demostren el contrari. Només cal veure la dispersió dels punts en el gràfic següent extret d’un d’ells: no s’observa cap patró ni per tant cap relació real entre moviments en els tipus i rendibilitat, almenys en els 2 anys següents al canvi.

En el segon gràfic apareixen retorns extraordinaris després d’una relaxació de tipus i a l’inrevés. Si a més, traiem el soroll  (senyals que estadísticament no tenen valor )  i eliminem els increments més petits, el dibuix encara es veu més clar i es pot afirmar que la història demostra que els mercats borsaris no són tan sensibles a les variacions de tipus com la teoria econòmica ens indica i que els retorns han estat totalment aleatoris.

Ara i aquí , no és el moment de fer un tractat d’economia: probablement l’explicació de lo descrit en el anterior pàrraf, no seria que la teoria econòmica s’equivoqués (és evident que una pujada de tipus desestimula la presa de riscos), sinó que hi haurien molts altres factors econòmics o fins i tot geopolítics que influirien en els mercats.

Només cal veure la situació actual:  quan la FED decideixi apujar tipus, serà perquè haurà vist que la situació de l’economia ha millorat prou i això es bo per a les companyies, que al cap i a la fi són les que suporten els mercats borsaris. La pujada de tipus és inevitable i segurament es començarà a produir abans de final d’any. Però ja hem vist, que en si mateixa la pujada de tipus no condiciona el comportament definitiu borsari. El que si sabem, es que la pujada serà molt suau: això garanteix que els tipus seguiran històricament baixos.

De moment els mercats han reaccionat negativament, però és aviat per veure quina serà l’evolució final. El mercat americà no deixa d’estar car malgrat les correccions: qui inverteixi en índexs,  ha de seguir-ho fent, amb certa prudència, però sense deixar d’estar en el mercat. Pel qui inverteixi directament en companyies, segueixen existint infinitat d’oportunitats de trobar valor en el mercat. D’altra banda, hi ha múltiples companyies que segueixen canviant el món amb un potencial de creixement immens, i les correccions poden ser una excel·lent oportunitat d’entrar en elles a millors preus.

Descargar 4 preguntas antes de invertir

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp