Els errors que es cometen en invertir en ETFs

Els anomenats Exchange Traded Funds (més coneguts com a ETFs) són un dels productes financers millor valorats. Les múltiples qualitats que posseeixen, els converteixen en una de les millors armes per als inversors. Però per a treure el millor rendiment possible, convé seguir unes regles que ens permetin evitar alguns errors en invertir en ETF. En termes generals, és difícil fer una llista amb tots ells, ja que hi ha un gran nombre. Però es pot crear una categorització per a englobar els més importants.

Errors en invertir en ETF (I): si inverteixes diners, inverteix també temps

La inversió és una activitat que requereix dues premisses principals: temps i coneixements. L’una sense l’altra no serveix de res i sol acabar en tragèdia. De fet, la gran majoria d’errors en invertir en ETFs o altres productes financers (siguin fons o accions), estan relacionats amb una, l’altra o ambdues.

Comprar ETFs perquè algú més els ha recomanat

En el món de la inversió, especialment entre particulars, no sempre cal fiar-se de tot el que es llegeix; tampoc del que se sent. Així, moltes recomanacions d’inversió en actius o ETFs no tenen una intenció massa ètica.

L’inversor ha de col·locar un filtre a la informació que rep en tot moment. Una pantalla que serà especialment gruixuda quan s’hagi de prendre la decisió final de col·locar els nostres estalvis. Si els particulars són capaços de ser crítics amb la informació que els arriba i la saben filtrar per a prendre la millor decisió ja hauran fet un pas de gegant per a evitar errors en invertir en ETF.

Confondre rendiments passats amb rendiments futurs

Els ETFs, com els fons, presenten una particularitat que automàticament dispara el seu atractiu: les dades de rendibilitat. Òbviament, molts inversors a l’hora de dipositar els seus diners es decanten per aquells que han estat (o són) els millors en el curt termini.

Una decisió interessant, però que amaga molts paranys i que és un bon exemple dels errors en invertir en ETFs. Així, una bona rendibilitat és una carta més que interessant per a apostar per un vehicle o un altre, però sempre s’ha de seguir una sèrie de passos.

  1. Rastrejar l’historial més llunyà possible de l’ETF o del fons: A mesura que les xifres de rendibilitat siguin consistents en el temps, la nostra elecció serà més adequada.
  2. Fixar-nos en la temàtica: Un gran nombre de productes financers estan lligats a actius que segueixen uns cicles. El fet d’invertir en ells en la part alta implica que després ens afectarà la caiguda.
  3. Seguir de prop les comissions: Molts vehicles d’inversió incrementen les seves comissions a mesura que obtenen millors resultats. Mai cal perdre-les de vista.

ETFs CAT

Errors en invertir en ETF (II): No inverteixis en allò que desconeixes

Warren Buffett ens ha deixat una de les grans frases en finances de la història: «Mai inverteixis en un negoci que no puguis entendre». Aquestes paraules, òbviament, serveixen per a evitar molts errors en invertir en ETF i altres actius financers.

Fugir d’actius exòtics complexos

Un error molt comú entre inversors especialitzats és deixar-se portar per alguna cosa que sona bé i que ha rentado millor. Òbviament, aquest error està molt lligat als anteriors, però cal trobar els matisos (importants) que el diferencien.

I és que saber en què s’està invertint i comprendre’l és bàsic per aguantar les inclemències del mercat. Un gran exemple són les criptomonedes. El bitcoin ha deixat una reguera d’inversors milionaris i altres arruïnats. Actualment, hi ha ETFs que inverteixen en criptes i no són ni dolents ni bons. Un inversor simplement ha de poder respondre: Sé què és una criptomoneda? Què sé sobre aquesta cripte? Per què crec que pujarà de valor?

Si aquestes preguntes les estenem a qualsevol actiu aconseguirem evitar molts errors en invertir en ETFs.

No confondre sobre diversificació amb una bona diversificació

Qualsevol post sobre una cartera d’inversió, o les qualitats dels ETFs, assenyalen les bondats de la diversificació. I no és per a menys, però sempre que es faci amb cap. Els inversors han de ser capaços de fugir de la sobre diversificació perquè aquest és un altre error molt comú a l’hora d’invertir.

Una cartera diversificada és aquella que està equilibrada per al fi últim de l’inversor. Si es tracta d’una cartera més especulativa, la diversificació amb moltes empreses només ens restarà potencial. D’altra banda, si desitgem variacions mínimes podem estendre més el ventall d’inversions. Comprendre això és vital per a evitar errors.

Errors en invertir en ETF (III): No paguis més pel mateix

Finalment, rastrejar el mercat per a trobar les millors opcions és una obligació de cada inversor per a evitar errors en invertir en ETF. Especialment, a l’hora de pagar comissions. Per això, algunes plataformes com InbestMe treballen per a oferir les millors tarifes. I encara que sembla una ximpleria, no ho és. De fet, la diferència pot ser de molts milers d’euros amb el pas del temps.

Per això, t’animo a conèixer la cartera d’ETFs que té InbestMe de cara a ampliar el patrimoni amb el pas dels anys. Però sempre si estem disposats a dedicar-li el temps suficient per a evitar aquests errors que hem explicat prèviament.

CTA ETFs ISR (CAT)

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment