El significat del “LA”: la predominança

LA, no és només una nota musical

Els amants de la música sabem que el “LA” és una nota especial. És aquella que es fa servir per afinar una orquestra o un grup de músics abans de començar un concert. Us sona el, la, la, la …., mentre entra el director?

Encara que aquí no estem per parlar de música, el “LA”, en aquest cas l’article determinat, pot tenir molta importància també en el món de la inversió. Cercar les “LA” ens pot reportar moltes satisfaccions com a inversors.

Només cal esmentar alguns exemples:

1-LA botiga digital

2-LA xarxa social

3-L(A)’ empresa d’internet

4-LA xarxa social dels professionals

LA= “moat” + creixement

El LA en aquest cas significa la predominança en un sector o indústria. Significa avantatge competitiu i creixement, o fins i tot, de vegades , crear una indústria o un sector; el que pot comportar un mercat potencial massiu, o inclús tècnicament infinit si el sector o servei no existia.

Segurament haureu associat ràpidament a qui poden correspondre les definicions de les empreses anteriors, gairebé tots les coneixem bé:

1-Amazon (AMZN)

2-Facebook (FB)

3-Google o Alphabet (GOOG / GOOGL)

4-Linkedin (LNKD)

Una empresa “LA” acostuma a ser una bona inversió

Igual que la nota la és sinònim de música, crec que tots estarem d’acord que aquestes 4 empreses poden ser bons exemples de “LAS”. Si us fixeu, les 4 porten unes revaloritzacions impressionants des de les seves sortides a Borsa, encara que en el seu camí han tingut alta volatilitat que no risc, si hem sabut encertar amb l’article. Un avantatge de les “LAS” és que les seves caigudes solen significar grans oportunitats ja que tot i que acostumen a ser empreses sobrevalorades des del punt de vista tècnic, la potència del “LA” protegeix la nostra inversió en el llarg termini. Recordeu: el seu creixement pot ser infinit, el seu mercat potencial és tan ampli que fa que el seu potencial creixement ens permeti diversos moments d’entrada. Això sí, identificar una “LA” al principi de les seves vides pot ser la inversió determinant per a les nostres vides. Si observem algunes d’elles veiem que ja han canviat fins i tot d’escala: Amazon és ja una empresa de tecnologia; pel que fa a Alphabet costa  definir-la, ja que és una empresa d’innovació constant que s’ha convertit fins i tot en verb.

Em sembla una molt bona estratègia per decidir on invertir el buscar “LAS “. Hi ha ara mateix altres empreses amb articles determinats que poden aconseguir una bona afinació dels seus models:

LA conquesta de l’espai.

EL cirurgià virtual.

L’energia neta.

LA plataforma de l’ecommerce.

EL sistema de pagament (aquí se m’ocorren diverses).

LA banca d’internet.

LA sala de cinema virtual.

És sorprenent saber que fins i tot en el tema d’afinació hi ha un debat de quin “to patró” utilitzar per al “la” (440hz o 432hz). Doncs si!  Resulta que hi pot haver diferents “las” (la nota): hi ha alguns que consideren els 432hz el so de la natura i altres veuen el canvi a 440hz com una maniobra política. Imagina’t, si no hi ha acord en quin és el “la” veritable, cóm ens podem posar d’acord en on invertir?. Hi pot haver múltiples estratègies d’inversió vàlides i també no vàlides: per exemple apostar per una LA requereix certa paciència (LNKD per exemple pot requerir-la ). Quant a empreses, hi ha “LAS” (totes majúscules quan dominen totalment) o Las (la primera només en majúscula, quan el seu domini és només rellevant, però no definitiu ). Òbviament, les primeres seran en teoria millors.

D’altra banda, tots estarem d’acord que si una “LA o La” es posa a tir amb les característiques d’una empresa de valor, llavors no cal dubtar i anar a buscar-la. Aquesta sí que es pot considerar una inversió segura. Encara que això passa poques vegades, no cal deixar passar l’oportunitat quan això succeeix.

Si no vols invertir temps en trobar aquestes empreses, sigui valor o creixement, o prefereixes escoltar música, escull el teu estil amb les nostres carteres

Disclaimer: les estratègies d’inversió aquí expressades són exclusivament personals i poden no tenir relació directa amb les estratègies d’inversió ni els models d’inversió defensats per Inbestme. Igual que hi ha múltiples estratègies d’inversió poc recomanables, hi ha moltes altres que poden resultar reeixides, especialment si es té la paciència de deixar-les madurar en el llarg termini. Els que composem Inbestme hem dissenyat carteres eficients diversificades que es poden personalitzar per a tot tipus d’inversor i que nosaltres mateixos fem servir per part dels nostres portafolis. En paral·lel, cada un de nosaltres té altres estratègies d’inversió complementàries que no tenen per què coincidir.

Com inversor partircular, m’agrada combinar diferents metodologies d’inversió (valor, creixement, dividend). Estic invertit en totes les companyies esmentades en aquest article, entre d’altres. Aquest article no és, en cap cas, una invitació o recomanació a invertir en elles, sinó més aviat una reflexió sobre algun dels diferents mètodes que jo mateix practico, per si a algú li serveix, per trobar com invertir. Cada un, ha de fer el seu propi anàlisi i trobar la seva estratègia d’inversió o posar-se en mans d’un assessor financer, però sempre buscant que l’estil escollit el deixi dormir tranquil i això sovint és una recerca personal.

Descargar guía Aprender a invertir fácilmente