El deute que mai s’acaba

Avui en  dia hi ha molta gent que no té capacitat d’estalvi i li costa arribar a final de mes. Una bona part d’aquesta gent consumeixen productes de crèdit que els comporten quotes a pagar cada primer de mes. Aconseguir cancel·lar aquests deutes podria ser una bona manera de començar a estalviar.

M’explico. Si cada mes pago 65 € del rebut d’una targeta de crèdit revolving, si aconsegueixo cancel·lar aquest deute podria destinar aquests 65 € mensuals a l’estalvi.

Què és una targeta revolving?

Les targetes de crèdit et permeten gastar, encara que no tinguis diners en el compte: a final de mes pagues el gastat sense interessos. Si no pots pagar-ho o decideixes ajornar-ho, pagaràs interessos que poden arribar fins al 30%.

La targeta revolving és un tipus de targeta en la qual totes les compres o retirades d’efectiu que fem queden automàticament ajornades. En llenguatge bancari seria “perquè vostè pugui pagar les compres en còmodes terminis”, la realitat és més fosca “gasti ara i pagui tota la vida”.

Anem a posar un exemple per veure-ho més clar. Joan i Maria estan planejant anar a passar uns dies al poble dels pares d’ella. Van una mica justos i aquesta és una manera força econòmica de fer vacances. Tres dies abans, Maria condueix tranquil·lament cap a la feina quan té una avaria greu en el cotxe . La grua li porta el cotxe al seu mecànic de confiança i … males notícies !, la reparació costarà uns 2.500 €, i estaran sense cotxe uns 10 dies com a mínim.

En Joan i la Maria no saben la importància de tenir un fons d’emergència, i no tenen estalvis per fer front a l’avaria.En Joan es recorda de la targeta que li van fer en el seu banc fa uns mesos, la “Visa Infinita”, amb la qual obtenia 3.000 € de crèdit, a utilitzar quan volgués i a pagar en còmodes terminis. Van gastar 500 € llogant un cotxe per a tota la setmana i a la tornada de les vacances van pagar al mecànic 2.500 €. Parlant amb el banc va demanar que li posessin una quota de 65,78 € al mes que començarien a pagar el 10 de maig de 2017.

Al cap de 4 anys, seguien arribant quotes. Els nostres protagonistes van fer un senzill càlcul, 48 mesos per 65,78 € són 3.157 €; “si no hem acabat poc ha de faltar” van pensar, i van anar amb la seva Visa Infinita a la seva oficina bancària. Allà van fer el càlcul davant del seu gestor que els va mirar sorprès i els va dir “vostès estan pagant un 28% d’interès, de manera que part de la quota que paguen són interessos, a 65,78 € al mes, acabaran de pagar la Visa Infinita el 10 de juny del 2030, els falten per pagar nou anys i un mes “.

En Joan i la Maria van pensar que el nom de la targeta de crèdit era molt apropiat, van fer un càlcul ràpid per comprovar que aquells 3.000 € que havien gastat 4 anys abans en alguna cosa que ja no recordaven, els acabaria costant gairebé 10.300 € i van entendre la importància del estalvi.

El juny de 2030 la Maria es va posar en contacte amb InbestMe, la companyia d’assessorament financer més important del país, i va preguntar:  Quant hauria estalviat si hagués començat amb 65 € al maig de 2017 ? “, Després de fer-li un càlcul personalitzat, li van dir que si hagués invertit en una cartera que rendís un 8%, tindria estalviat gairebé 18.000 €.

* Pots calcular el termini a pagar d’una quota revolving en en simulador del Banc d’Espanya

Nova portada del panell de client

Avui us presentem una novetat en el panell de client de l’aplicació d’inbestMe. Si accedeixes al teu compte veuràs que hem redissenyat la portada després que molts dels nostres clients ens van sol·licitar aquestes funcionalitats.

Com seleccionar ETFs ?

Com seleccionar ETFs entre els 5.000?

El Banc del Japó perllonga la sensació d ‘ “emergència”

Intervenció del Banc del Japó

Els comentaris estan tancats.