El nombre de ETFs no para de créixer. Un bon cercador d’ ETF és una eina ara mateix imprescindible.

Un del grans avantatges dels ETFs, és que l’oferta cada dia és més gran. Cada vegada hi ha més competència per part de les gestores per cobrir tot l’univers d’actius, el que fa que no només s’ampliï l’oferta sinó també es redueixi el cost. Tot això redunda en què l’inversor cada cop té més opcions per construir carteres eficients i alineades als seus objectius. La gestió en ETF està creixent a un ritme del 20% anual.

Ara mateix el nombre d’ ETFs al món és proper als 5.000 i el volum gestionat aviat arribarà als 4.000 bilions (milions de milions) d’Euros. Per tant, és cada vegada més imprescindible disposar d’un bon cercador de ETFs (també anomenats screener d’ETF). El cercador d’ ETFs s’ha convertit doncs en una eina imprescindible per buscar el millor ETF en cada categoria. També cal valorar que el cercador de ETFs vagi una mica més enllà i integri funcionalitats de comparació i / o simulació. Per l’inversor que vulgui començar a fer un seguiment més detallat de la seva selecció també li convindrà el disposar d’una funcionalitat per fer un seguiment de la seva (es) cartera (es) simulades. En aquest article compartirem alguns dels que coneixem. Ens encantaria que compartíssiuamb nosaltres, si en coneixeu algun altre que ens hagi passat desapercebut.

Per analitzar el millor cercador de ETFs ens concentrarem en les eines gratuïtes, ja que aquest article va més enfocat a l’inversor autodidacte. L’inversor professional normalment està disposat a pagar per tenir accés a eines professionals, per això aquestes queden excloses d’aquesta anàlisi. Això no exclou que algun dels cercadors comentats més avall tinguin les seves versions premium que amplien les possibilitats aquí comentades.

Dels cercadors d’ETFs que coneixem destacaríem dos tipus de funcionalitats bàsiques: els que permeten buscar i comparar (BC) i els que permeten construir carteres model (C) i fer després un seguiment o simulació (S). També distingirem si el seu àmbit és Europa (I), Estats Units (U) o mundials (W). Hem assumit que el client es defensa en anglès i per tant no hem considerat que l’idioma sigui un límit.

Cercador ETF: per a ETFs mundials

És molt difícil trobar cercadors que considerin l’espectre total d’ ETFs al món. Un inversor sofisticat, encara que sigui europeu, pot ser-li útil  combinar ETFs domiciliats per exemple als Estats Units. Aquests són en general més econòmics. Mirar més enllà d’Europa, amplia l’oferta com hem vist en el gràfic adjunt fins a gairebé 5.000 ETFs per escollir, el que garanteix poder seleccionar qualsevol classe d’actiu per complexa que ens sembli.

De moment l’únic que hem trobat gratuït que ens permeti accedir a un espectre internacional, és Morningstar. Coneixes algun més gratuït? Si us plau comenta-ho més avall. En aquest article ens concentrarem en els cercadors que ens donen accés a ETFs Europeus, deixant per a un altre ocasió els cercadors d’ETFs americans.

Cercador ETF: per a ETFs Europeus

1-Cercador ETF: Morningstar

Web: morningstar.es

Funcionalitat: BCS

Cobertura: W

Tal com ja avançàvem, Morningstar inclou en la seva recerca múltiples mercats, el que el fa l’únic on puguem comparar ETFs domiciliats en diverses parts del món. Morningstar és més conegut per ser un cercador i comparador de fons d’inversions. Fa uns anys va integrar un cercador d’ ETFs en començar l’auge dels instruments de gestió passiu. Tot i ser recent la incorporació d’aquests actius, una recerca global ens mostra que disposa d’una base de dades de 8.600 ETFs, tot i que aquesta xifra no és representativa, ja que duplica o triplica l’ETF en qüestió quan està en diverses bosses. Això voldria dir que integra aproximadament uns 3.000 ETFs diferents. Hem observat que entre els que hem analitzat és el que dona informació més actualitzada. I aquest és un factor molt important en un cercador. Cal no oblidar que xifres com el volum negociat varien constantment. També les gestores ajusten sovint els seus costos (a la baixa) ja que reaccionen a la competència, ajustant els costos quan veuen que algun competidor els agafa el terreny. Morningstar, facilita una gran quantitat d’informació quantitativa i valoracions qualitatives dels diferents ETFs. Per qüestionar alguna cosa, trobem a faltar en el cercador una utilitat, que ens permeti buscar més fàcilment per índex (encara que si posem el nom de l’índex en el camp nom, normalment obtindrem resultats similars) .Morningstar també ens deixa crear carteres amb dues  opcions; carteres ràpides o carteres transaccionals. A les transaccionals, obtenim més informació, però ens obliga a entrar amb una funcionalitat bastant bàsica, els moviments de les carteres. Per ser una eina per a professionals ens sembla un pèl justa la funcionalitat, per a la gestió de carteres. Entre altres funcionalitats, trobem a faltar una funcionalitat per exportar la informació un cop construïda la cartera. Aquí mostrem un exemple del comparador de Morningstar per ETFs Europeus que en general té una informació bastant completa, encara que trobem a faltar dades tècniques, com l’error de tracking.

2-Cercador ETF: ETFinfo

Web: http://www.etfinfo.com/en/home/

Funcionalitat: BC

Cobertura: E

Té una funcionalitat de cerca simple, introduint ja sigui el nom, ISIN, WKN / Valor, Codi Bloomberg o Categoria de producte desitjat en el quadre de cerca de dalt. A més, té una “Cerca avançada” per fer una selecció més útil sigui per categoria, índex, proveïdor. A més, es pot filtrar segons el mètode de replicació.

Per exemple, si filtrem, per índex (un dels més útils) de seguida ens mostra la llista dels ETFs que el traquegen. Si els seleccionem, obtindrem una comparació molt útil de la seva rendibilitat en el temps i estadístiques per poder seleccionar el que més ens pot convenir segons diversos paràmetres (TER, volum negociat …). Adjuntem una mostra més avall. Encara que la interfície d’usuari no és molt amigable, per contra hem observat que és una de les bases de dades (gratuïtes) més completes per ETFs domiciliats a Europa. Ells mateixos declaren tenir uns 900 ETFs registrats. Pel que hem vist, aquest nombre es refereix a ISINs diferents, sense tenir en compte en les diferents borses on cotitza (el que s’indica després per a cada un d’ells).

En altres posts hem comentat quines són les claus per a la selecció del millor ETF. Per ser més completa ens faltaria tenir informació sobre el “Tracking error” o el volum mitjà diari, el que permetria fer una selecció amb una informació més completa.Hem observat que la informació està desactualitzada tant pel que fa a volums o TERs. L’eina de comparació està limitada als “membres” que participen a la plataforma (Deutsche Asset Management, i Shares, Lyxor, Source, SPDR i UBS). Així i tot, les altres gestores sí apareixen en el cercador d’ ETFs.La funcionalitat d’ ETFinfo es limita a la recerca i no té funcionalitat per a crear carteres ni fer simulacions.

També té una secció d’estadístiques on trobem diferents dades que ens poden ser útils : per exemple el “Top índexs Net New Money”. Adjuntem unes mostres més d’altres estadístiques que ens poden ser útils:

3-Cercador d’ETF: JustETF.com

Web: https://www.justetf.com

Funcionalitat: BCS

Cobertura: E

JustETF es dedica només a ETFs, el que fa que la seva funcionalitat estigui específicament pensada per a aquests actius. Una recerca global ens mostra que tindriem accés a 1.693 ETFs. JustETF agrupa els ETFs per ISIN i després ens indica en les diferents borses i monedes en què cotitza, la qual cosa ens sembla una forma més útil d’agrupar la informació. Té una eina de recerca molt completa que permet buscar per múltiples, paràmetres i després addicionalment, filtrar. Entre les moltes que inclou, té un apartat especial per a buscar per índex.

Té una eina de comparació també molt útil. Un cop seleccionats els ETFs a comparar, podràs analitzar entre múltiples paràmetres. Té a més incorporada funcionalitat per crear estratègies.També té una molt bona eina per crear i seguir carteres, tant simulades com reals. Permet a més descarregar múltiple informació en format CSV per fer després un tractament de la informació adicional.La seva interfaz d’usuari és molt àgil i fàcil, segurament la més intuïtiva dels tres cercadors d’ETFs.

Hem observat que sovint la informació no està actualitzada, aspecte que hauria de millorar per ser una alternativa seriosa com screener o cercador.

A JustETF, també podem trobar interessants articles, anàlisis i estadístiques com el “heat map” dels millors països en el que portem d’any, que adjuntem més avall.

Cercador de ETF: conclusions

Els 3 cercadors analitzats tenen avantatges i desavantatges que hem intentat resumir en la nostra anàlisi. Com a conclusió, diríem que qualsevol d’ells és més que suficient per iniciar-se. Però d’altra banda no n’hi ha cap definitiu en el qual confiar indefinidament com a eina única, sobretot si volem buscar, comparar, analitzar estratègies i seguir carteres. Si mirem més avall, la comparació del resultat dels 3 en buscar ETFs de l’S&P 500 observarem certes diferències que hem anat comentant. Cada cercador requereix un mínim aprenentatge de la seva funcionalitat, ja que si no fem servir bé l’eina podem oblidar-nos d’algun paràmetre que condicionarà la nostra recerca. Recomanaríem al lector, que els provés tots i fins i tot els combinés, per assegurar-se que no se li escapa cap detall. En tots trobem a faltar informació una mica més tècnica com el tracking error, volum diari, i bid-ask spreads, elements que ens ajudarien a fer una selecció més precisa.Per tant, recomanaríem complementar qualsevol anàlisi, contrastant la informació amb les eines de les pròpies gestores . Sovint, aquestes ofereixen funcionalitat molt extensa que ens serà complementària i de molta utilitat per a confirmar la nostra selecció. A les gestores, la informació hauria d’estar actualitzada més ràpidament amb la qual cosa ens serà fàcil identificar error del cercador.

Cercador de ETF: les gestores

A continuació, llistem els links de les principals gestores amb ETFs domiciliats a Europa, per ordre alfabètic (hem exclòs les que tenen poca oferta):

Amundi

Comstage

Deka

HSBC

iShares

Lyxor

PowerShares

source Markets

SPDR ETF

Vanguard a Europa

UBS ETF

Wisdom Tree

Xtrackers

Cercador ETF: ETF americans

En un altre post analitzarem els screeners de ETFs americans. Aquí la llista és molt llarga. Com a avançament us llistem alguns dels que estem analitzant, entre els molts que hi ha:

ETF.com

ETFdb.com

ETFReplay.com

portofolio Visualizer

Portfolio123

Cercador de ETF: S&P 500

Si haguessis de triar un ETF per seguir el S&P500, quin ETF seleccionaries entre tots aquests?

Llista d’ETFs que segueixen el S & P 500 segons JustETF.com

ETFs para el S&P500

Llista d’ETFs que segueixen el S & P 500 segons ETFinfo.com

Llista d’ETFs que segueixen el S&P 500 segons Morningstar.es

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp