El costerut inici de setembre

Port de categoria especial

 

Els que som pares sabem que un gener costerut és només un port de 3a categoria si ho comparem amb la clatellada de setembre.

El famós gener costerut es produeix després dels excessos de les festes nadalenques, on gastem en menjar i regals de vegades més del que seria recomanable, o més del que el nostre pressupost personal pot suportar. Al setembre, venim d’una altra època en la qual gastem, sobretot en diners destinats a vacances. La diferència principal entre gener i setembre és que les despeses extres que tindrem a la tornada de vacances són insalvables: llibres i material escolar, transport o activitats extraescolars.

Consells per a estalviar

Per a ajudar-te a que un setembre costerut tingui menys pendent et proposem alguns consells:

– Planifica les despeses. És a dir,  fes un pressupost del que has de gastar i segueix-lo al peu de la lletra.

– Recicla. Aprofita el material, la roba i els llibres dels teus fills grans per als seus germans. Amplia també la teva “xarxa de reciclatge”, segur que hi ha algun cosí del que pots aprofitar alguna cosa o al que li pots fer donar un cop de mà.

– Aprofita bons de transport. Calcula si et surt més a compte comprar un abonament setmanal, mensual o trimestral, de manera que tinguis una quantitat extra en comparació amb el curs anterior.

– Revisa despeses. És un bon moment per revisar les despeses periòdiques de serveis que tens contractats. Dóna de baixa els que no utilitzes, compara amb d’altres proveïdors aquells serveis que vols mantenir.

– Compte amb els llibres. Els llibres de text escolars tenen un marge molt alt, segons on els compris podràs estalviar fins a un 20%.

– Evita l’endeutament. No paguis a crèdit, t’estalviaràs interessos i et salvaràs d’un nou pendent a l’octubre.

– Estudia noves formes d’invertir que et permetin millorar la rendibilitat.

L’últim mes costerut

Si elabores un pressupost personal o familiar, podràs tenir en compte les despeses previstes per a tot l’any. Això et permetrà anar separant periòdicament una quantitat prevista per a les despeses que ocasiona la tornada a l’escola. També et servirà per a tenir previstes les despeses a realitzar durant les festes nadalenques i, fins i tot, per fer una previsió del que necessitaràs per les vacances d’aquí a un any. Està a les teves mans que aquest sigui el teu últim mes costerut .

Un últim consell:

Aneu a la compra sense teus fills. Així podràs escollir la motxilla que més els convé a ells i al teu butxaca, en lloc d’acabar comprant aquell estoig de Frozen que durarà 3 mesos o aquella motxilla de Batman que vas a acabar cosint abans de Nadal.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp