El Deutsche Bank espanta els mercats

Alguns Hedge Funds estarien reduint la seva exposició

El Deutsche Bank perd un 7% a Nova York (després de tancar a + 1% a Frankfurt) després de la difusió de la notícia que alguns hedge funds podrien haver reduït la seva exposició al gegant alemany, a causa de la preocupació existent sobre la seva solidesa . La notícia, tot i que a continuació s’ha publicat un comunicat de premsa del banc destinat a tranquil·litzar els mercats pel que fa a la seva salut, és absolutament negativa atès que la crisi de confiança sobre els bancs tendeix a retroalimentar-se, i això fa pensar en el que va succeir en 2008. Dilluns passat, l’acció ja havia tocat nous mínims, com a resultat de la preocupació per l’efecte sobre el seu balanç de la multa de 14 mil milions de dòlars imposada per les autoritats americanes al banc per irregularitats en la venda de valors recolzats per hipoteques abans de la crisi financera.

Les polítiques del BCE en el punt de mira

 

Els darrers dies, durant una audiència de Mario Draghi al Parlament alemany, alguns parlamentaris havien atribuït la responsabilitat de la situació del Deutsche Bank a la política de taxes negatives del BCE. De fet, és cert que, amb tipus baixos o negatius, el marge d’interessos dels bancs es redueix i el Deutsche Bank té, efectivament, un problema de rendibilitat. Però preocupa sobretot la quantitat de derivats en què el banc està assentat, podríem estar parlant d’uns 50 mil milions d’euros! La major part d’aquesta exposició té col·lateral, és a dir, està garantida (dos bancs que transaccionen derivats s’intercanvien efectiu o valors com a garantia, per cobrir el risc que l’altre pugui fer fallida), però sens dubte la bestialitat d’aquesta quantitat, no contribueix a millorar la confiança en el banc alemany.

El Deutsche Bank i el risc sistèmic seria un problema mundial

 

La cancellera Merkel ha descartat qualsevol intervenció pública, per part de les autoritats alemanyes. No obstant això, tenim la impressió que el mercat pressionarà el govern perquè dugui a terme algun tipus de suport, ja que l’abast del risc sistèmic en el mercat, d’una crisi del Deutsche Bank, ens faria empetitir el record de la fallida de Lehman. Un article publicat a Die Zeit ahir, després negat pel govern, suggeria un finançament pont per donar temps al banc a vendre alguns actius i després, eventualment, en cas de crisi extrema, l’entrada de l’Estat en el capital del banc amb un 25% . D’altra banda, es demanen negociacions amb el govern d’Estats Units per tal de reduir la multa.

Qualsevol forma de suport estatal, ha d’estar emmarcada en l’estricta legislació europea sobre rescats. El fet que Alemanya s’hagi oposat recentment a qualsevol hipotètica ajuda als bancs italians utilitzant com a excusa les normes europees, fa que la posició alemanya sigui menys sòlida. Cal dir que una possible crisi del Deutsche Bank no seria un problema alemany sinó un problema mundial; per tant, evitar el pitjor està en l’interès de tots.

Les nostres carteres estan dissenyades per comportar-se raonablement bé en qualsevol situació de mercat. Vols conèixer el teu perfil d’inversor gratis? Clica aquí.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp