Què és la corba de tipus i per què s’inverteix?

Què és la corba de tipus?

Per determinar què és la corba de tipus no és més que la representació gràfica de la línia que uneix els rendiments de bons amb diferents venciments pertanyents a un mateix emissor.

Està rebent molta atenció en aquests dies que la corba de rendiment dels bons del govern dels EUA està a punt d’invertir-se.

la curva de tipos
La corba de tipus en la situació més habitual

Els bons amb diferents venciments generalment ofereixen diferents rendiments. L’habitual és que els bons a curt termini ofereixin rendiments més baixos que aquells amb venciments més llargs.

Això és lògic, ja que els inversors exigeixen una major remuneració per prestar durant períodes més llargs.

Si considerem els bons del govern estatunidenc (Treasuries), per als quals el risc de compliment és pràcticament inexistent.

El rendiment més gran dels bons a llarg termini serveix per a compensar el risc més gran d’inflació.

Què la hi corba de tipus i per què s’inverteix?

A continuació, us explicarem que aquesta corba i por què s’inverteix a vegades.

Per tant, en condicions normals, la corba de rendiment té un pendent positiu, encara que això pot variar amb el temps.

Què és una corba de tipus invertida?

Quan augmenten els rendiments a curt termini en comparació als de llarg termini, es genera el que anomenem aplanament de la corba (o corba menys pronunciada).

D’altra banda, un augment en el diferencial entre els tipus de curt i llarg termini, es denomina empipament de la corba (o corba més pronunciada).

Hi ha períodes de temps limitats, en els quals es produeix una inversió de la corba (en anglès Inverted Yield Curve). En aquest cas, els rendiments a curt termini són majors que els rendiments a llarg termini.

curva de tipos invertida
La corba de tipus invertida

Històricament, l’evidència suggereix que una inversió de la corba de tipus és una indicació que s’anticipa una recessió.

En el següent gràfic, la línia blava representa la diferència entre els rendiments dels bons del govern dels EUA a 10 anys i els rendiments a 2 anys. Mentre que les àrees grises representen períodes de recessió.

Quan la línia està per sota de zero, és una indicació que la corba de rendiment s’inverteix. La taxa de 2 anys és major que la taxa de 10 anys.

En aquests moments (finals de març del 2022) la corba està fent passos accelerats cap a una inversió.

Com pot veure’s en el gràfic, a cada inversió de la corba li segueix una recessió després d’uns mesos.

10 años del tesoro

ETFs CAT

Per què la corba s’inverteix de tant en tant?

El principal motiu que determina la inversió de la corba és una pujada dels tipus de referència per part de la Reserva Federal.

El banc central controla la part curta de la corba (els anomenats fons federals). Mentre que la forma de la part llarga està determinada per l’oferta i la demanda.

El banc central generalment eleva els tipus per a refredar les pressions inflacionàries després d’un període d’expansió econòmica. Amb tipus d’interès més alts, emmanllevar diners es torna més car i l’activitat econòmica s’alenteix.

Si la part curta de la corba puja, secundada pel banc central.

Mentre que la part llarga cau davant l’expectativa d’un creixement econòmic futur més contingut que l’actual.

Els inversors prefereixen invertir en valors a llarg termini, assegurant així una rendibilitat als tipus actuals durant un llarg període.

Ja que anticipen que els tipus poden ser més baixos en el futur a causa de la desacceleració econòmica.

Històricament, existeix un desfasament temporal entre la inversió de la corba i l’inici de la recessió. En mitjana, la inversió de la corba va anticipar les recessions en uns 10 mesos.

Observa en el gràfic anterior, com la corba es normalitza immediatament abans de l’inici de la recessió, en línia amb l’inici de les retallades de tipus.

La inversió de la corba anticipa una recessió?

Per descomptat, com tots els indicadors econòmics, fins i tot la corba de tipus no és infal·lible per a predir el futur i cal tenir en compte que les circumstàncies actuals tenen pocs precedents.

Del comportament de la corba, no obstant això, podem obtenir informació sobre la psicologia dels inversors en aquest moment:

  • En primer lloc, gran part de l’embranzida alcista en l’extrem curt de la corba prové de les expectatives d’inflació que són altes en els pròxims anys i tendeixen a caure durant períodes més llargs. Per tant, existeix l’expectativa que la inflació tendeixi a mantenir-se sota control en el llarg termini, mentre que podria mantenir-se alta en els pròxims un o dos anys.
  • En segon lloc, la inclinació cap avall de la part llarga de la corba respecte a la part de curt termini. En realitat, indica que els inversors esperen que el cicle de pujada de tipus oficials indueixi una espècie d’alentiment de les economies. Per tant, és molt probable que aquest cicle de pujades sigui molt ràpid, i que els bancs centrals hagin de reprendre aviat la senda de polítiques monetàries menys restrictives.

No sempre la inversió de la corba ha estat una anticipació d’una recessió. Sense anar més lluny en el 2019 vam tenir aquesta situació i al cap d’uns mesos vam tenir la crisi de la COVID-19. Encara que, és fàcil reconèixer aquesta crisi, va haver-hi unes característiques, úniques i difícils de considerar com a precedent.

Podem dir que cada vegada que hi ha hagut una recessió, es pot mirar enrere i observar una inversió de la corba, però també és cert que hi ha hagut més inversions de la corba que recessions. La qual cosa determinarà si es produeix una recessió o no serà l’habilitat dels bancs centrals a manejar de manera assenyada la política monetària restrictiva davant els reptes derivats de la inflació, la situació geopolítica i l’augment dels costos energètics derivats de la invasió a Ucraïna.

Todos los servicios - CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment