Conceptes bàsics d’inversió: converteix-te en expert

Nick Hacheney es va emportar les mans al capdavant quan va ser conscient que el mercat de valors al costat del de criptomonedes s’havien enfonsat. “Vaig perdre més del 50% dels meus diners”, explicava desolat. Hacheney igual que altres companys, es va creure preparat per a enriquir-se en el mercat a través del trading, una operativa que consisteix en la compravenda d’accions de manera ràpida seguint uns patrons. Abans, havia après algun concepte bàsic d’inversió.

Més endavant va entendre el seu error. Es va prendre el seu temps per a aprendre a invertir i preparar una estratègia pròpia. Ara, reconeix que li va bastant millor. La història d’Hacheney no seria destacable si no fos per un detall singular: Nick Hacheney i els seus companys van dur a terme tota aquesta operativa des del seu llit, que està caragolada a la paret en una cel·la de 7,4 metres quadrats en una presó estatunidenca prop de Seattle.

La història d’Hacheney i els seus col·legues serveix com a moralitat que realment no hi ha murs per a endinsar-se al món de la inversió.

Conceptes bàsics d’inversió per a principiants

Una altra moralitat important és que enfrontar-se al mercat és un repte majúscul per al qual convé estar preparat. I aquesta màxima que s’aplica per a tots és especialment tossuda per als principiants.

El primer, per tant, és començar a familiaritzar-se amb alguns conceptes bàsics d’inversió, començant precisament per aquesta paraula.

Conceptes bàsics d’inversió: Què és invertir?

Així, per a molta gent, el terme invertir és simplement comprar accions, però el seu significat és molt més profund: invertir és el procés de comprar actius que augmenten de valor amb el temps i proporcionen rendiments en forma de pagaments d’ingressos o guanys de capital.

Aquí hi ha una clau que mai cal oblidar, els rendiments de la inversió només ens poden arribar de dues maneres: pagaments recurrents (el que es diu dividends) o revaloració del valor. Un problema de les criptomonedes, per exemple, és que no compleixen amb aquesta primera premissa, la qual cosa complica que puguin generar retorns estables en el temps.

Conceptes bàsics d’inversió: A què es refereix el terme perfil inversor?

Una altra d’aquestes qüestions que són fàcils d’entendre, i que no se’ls sol fer molt de cas, però que són vitals, és el concepte de perfil d’inversor. El perfil d’un inversor es defineix per la relació que existeix entre els riscos que un està disposat a assumir i els rendiments que espera obtenir.

Hacheney, sense saber-ho, era un inversor de tipus agressiu, per la qual cosa és normal que obtingués unes pèrdues que van retallar els seus estalvis a la meitat. Més tard, va entendre que no córrer tant de risc, perfil conservador o mitjà, és la millor manera de preservar el capital. Encara que això implica renunciar a aquesta poderosa idea si es fes ric de manera ràpida.

Conceptes bàsics d’inversió: què és una cartera d’inversió?

Una cartera d’inversió és el conjunt d’actius financers que pertanyen a una persona o a una institució, sigui una societat o un fons. En aquest cas, convé tenir present que és la base sobre la qual s’assenten un altre tipus de conceptes una mica més avançats.

Conceptos básicos de inversión: ¿qué es la diversificación?

La diversificació no és més que afegir a la teva cartera diferents tipus d’actius, de tal manera que puguis compensar possibles pèrdues. Aquesta diversificació es pot entendre de forma més amateur, pròpia de qualsevol inversor, amb l’elecció d’actius com la renda fixa, la variable i tenir liquiditat. I dins d’aquesta classificació, triar diferents actius com, per exemple, accions d’empreses en diferents sectors.

Però si busquem una cosa més professional, la diversificació es converteix en tota una ciència. La part central es denomina ‘Gestió de Carteres’ i defineix la diversificació com el fet de disminuir el risc de la cartera triant diferents actius (fons, accions, ETF, matèries primeres…) que tinguin una correlació o covariància tan petita com sigui possible. L’anterior es refereix a la forma en què varia un actiu respecte a un altre i els seus valors van des del -1 (correlació inversa) a +1 (correlació perfecta).

És molt important ser expert o comptar amb una bona plataforma d’inversió per a saber com diversificar correctament una cartera d’inversió.

CTA Fondos Indexados (CAT)

Conceptes bàsics d’inversió: què és la rendibilitat d’una inversió?

L’eix central de qualsevol inversió és el concepte de rendibilitat: això és, el rendiment (traduït en retorn econòmic) obtingut en un període de temps determinat per una sèrie d’actius (els inclosos en la nostra cartera).

La rendibilitat, com la resta dels conceptes bàsics d’inversió, té un rerefons important. En aquest cas, ha de ser el resultat de ponderar els actius en funció de la diversificació que volem tenir al costat del risc assumit.

Intentarem explicar-ho: una cartera diversificada està composta per diferents actius, això és elemental, però no sols hem de fixar-nos en quins actius comprem, sinó també en la proporció de capital que assignem a cadascun. Al final, si invertim més diners en actius de major risc (com a empreses petites) la nostra rendibilitat pot ser major, però també les possibilitats de perdre diners.

La rendibilitat i el risc són les dues cares d’una mateixa moneda que hem de calibrar.

Conceptes bàsics d’inversió: què és la volatilitat?

Quant varia la nostra rendibilitat en el temps? Això és el que es coneix com a volatilitat d’una cartera. Encara que la seva definició real és bastant més complexa, amb un component matemàtic important, en la pràctica no és més que la fluctuació de la rendibilitat.

La volatilitat té una importància vital per als inversors, encara que més mental que pràctica, almenys per als novells. Així, quan la rendibilitat oscil·la amb força, l’inversor es veu desafiat contínuament a moure les seves posicions, la qual cosa podria influir negativament a llarg termini. Al final, qualsevol principiant ha d’iniciar-se amb una cartera que sigui poc volàtil.

Pla personalitzat d’inversió d’inbestMe

Una vegada coneixes aquests petits detalls, la realitat és que començar a invertir és fàcil. La realitat també és que començar a fer-ho bé és una altra cosa. Per això, hi ha eines com el Pla Personalitzat d’Inversió d’inbestMe amb el qual podràs administrar les teves inversions i obtenir una planificació desenvolupada exclusivament per a tu, amb les comissions més reduïdes del mercat.

Per sort, només necessitaràs entendre els conceptes bàsics d’inversió vists anteriorment i aplicar-los al teu perfil. Així, podràs equilibrar el teu pla d’inversió a una rendibilitat més petita amb menys volatilitat o anar més forta.

Això sí, recorda que fer-ho amb ajuda sempre és millor, la història d’Hacheney i els seus col·legues demostren que, si ells des de la presó van poder, tu amb totes les eines al teu abast també. El límit només el poses tu.

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment