Com seleccionar el millor ETF per a invertir

Quan en 1990 va aparèixer per primera vegada l’acrònim ETF, provinent del terme Exchange Trade Fund, al Canadà molt pocs eren conscients del que significava. Encara menys de la revolució que suposaria per al món de la inversió. Avui dia, el mercat està inundat d’aquesta mena d’actius d’inversió i els inversors, des dels professionals als més novençans, s’esforcen per a seleccionar el millor ETF per a invertir entre tots ells.

Una tarea que podría ser incluida entre las 12 pruebas a las que Hércules tuvo que enfrentarse. Pero que se puede simplificar si se descompone en cinco apartados a investigar, según los consejos de Blackrock, el mayor gestor de activos del mundo.

El rendiment

És el primer indicador que tothom mira, la clau no és veure el número més recent, sinó extreure tota la informació històrica. Així, a mesura que més rendibilitat acumula un ETF al llarg de vida, podem entendre millor el que pot donar-nos en un futur.

Per exemple, l’iShares S&P 500EUR-H, quina informació ens ofereixen les seves dades de rendibilitat? Això dependrà del punt on col·loquem la lupa. Si solament miréssim el que va d’any, alguna cosa que fan molts inversors novells, ens espantaria descobrir que es deixa més d’un 24%. Però això no és la història completa. En realitat, a tres anys la revaloració és del 6,59%, a cinc anys del 6,37% i a deu anys fins del 9,30%.

Al final, es tracta d’un actiu molt recomanable malgrat mostrar una caiguda en el que va d’any. De fet, indexar al S&P 500 és una de les recomanacions d’inversió que fan tots els experts.

L’índex subjacent

El segon punt per a seleccionar l’ETF adequat exigeix anar un pas més enllà en el nostre coneixement inversor. Un camí que demanda temps i dedicació, però resulta gratificant. I és que per a entendre el que mou a les xifres anteriors cal entendre tant el que és un ETF com el que guarda en el seu interior.

Un fons cotitzat en borsa, la traducció d’ETF, és un producte intermedi entre els fons d’inversió tradicionals i les accions. Estan formats per una cistella de valors, igual que els fons d’inversió i, cada participació representa una cartera d’accions que reprodueix la composició de l’índex al qual fa referència.

L’anterior, significa que la rendibilitat es mourà segons ho facin els actius als quals està referenciat el ETF. Ara, per exemple, aquells indexats a l’energia estan disparats. També això explica per què el iShares S&P 500 en euros ETF té tan bons resultats, al cap i a la fi, recull l’evolució de les 500 millors empreses dels Estats Units.

CTA ETFs ISR (CAT)

L’estructura

Les estructures dels ETFs són importants perquè poden afectar el nivell del risc en un ETF, així com el cost per administrar-lo. Encara que els ETF de rèplica total són els més comuns, és important comprendre l’estructura de l’ETF i triar el que millor compleixi amb les necessitats de l’inversor.

D’aquesta manera, existeixen dos tipus principalment:

  • ETF “rèplica total”: Inverteix en actius subjacents de l’índex directament per a tenir un millor seguiment de l’índex.
  • ETF “sintètic”: No inverteix en actius directament, però segueix l’índex a través de derivats.

Saber quan operar

Els ETF operen en la borsa de valors igual que les accions, per la qual cosa aquest instrument pot operar-se en qualsevol moment durant l’horari de la borsa en la qual es troba llistat l’ETF. Això fa dels ETF un tipus d’inversió amb una gran liquiditat. Però aquesta flexibilitat per a operar, també pot ser un problema, ja que ens obliga a buscar estar preparats per a oportunitats quan sigui necessari augmentar o disminuir l’exposició a un ETF.

Un dels consells que donen molts experts sobre això és anar amb compte amb l’obertura i tancament de mercat, ja que els mercats poden ser més volàtils. Per això, sol ser una bona pràctica per a saber quan operar els ETFs, fer-ho després dels primers 20 minuts i abans dels últims 20 minuts de l’horari de tancament.

No perdis de vista els costos

Sens dubte, el gran atractiu de la inversió passiva són els costos baixos als quals ha de fer front cada inversor. Aquesta característica millora notablement la rendibilitat. Els dos principals costos que s’han de seguir amb detall són les comissions per transacció i el cost d’administració. Les comissions per transacció ocorren quan es compra o ven un ETF, mentre que el cost d’administració de l’ETF es calcula anualment.

L’oportunitat de trobar plataformes que respectin aquesta condició de comissions molt baixes també és clau per a seleccionar l’ETF adequat. Un bon exemple d’això ho pots trobar en la plataforma inbestMe que no sols compta amb un ampli catàleg de productes, sinó també unes comissions molt petites.

Si creus que els ETF poden ajudar-te a incrementar els estalvis, no dubtis a mirar tots els productes sobre carteres ETF en aquest camp. Al cap i a la fi, sempre és bon moment per a decidir-se a estalviar i invertir, i encara és més fàcil després d’haver conegut els punts a tenir en compte a l’hora de seleccionar l’ETF adequat per a invertir.

CTA Wizard 2022 (CAT)

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment