Com invertir en borsa de manera intel·ligent?

La inversió en borsa o en mercats borsaris, és encara per molta gent, un tema bastant desconegut.

Però en realitat és com gairebé tot a la vida, dedicar una “mica” de temps a informar-nos i anar adquirint experiència. Si estem decidits a començar a invertir en borsa directament en accions, aconsellaríem anar amb molta prudència.

Com invertir en borsa: Inversió directa en accions

Curiosament molts comencen per aquesta inversió. Uns es deixen aconsellar per un amic o per un conegut per comprar tal o tal acció. D’altres, a l’ escoltar o llegir sobre una companyia (normalment després d’algun “gol”) es decideixen a invertir pensant en la possibilitat de fer el mateix. La inversió directa en accions, al meu parer, pot ser una activitat molt profitosa en tots els sentits. Als que ens agrada seguir empreses i conèixer com obtenen el seu èxit (o els seus fracassos), gaudim tant en la rendibilitat que podem obtenir com pel que aprenem dels models de negoci de moltes empreses i / o les seves estratègies d’èxit. Dit això, jo no aconsellaria a ningú invertir directament en accions sinó està disposat a seguir la regla de les 10.000 hores, per això en el paràgraf anterior he posat unes cometes a la paraula mica .

En tot cas, per a qui  estigui realment decidit a dedicar hores a aquesta tasca, li donaria els següents consells:

començar poc a poc, o fins i tot molt poc a poc. Convé fer-se un pla. Aquest pla hauria d’incloure el màxim a invertir, o el que és el mateix, quin capital estic disposat a arriscar (fins i tot perdre). L’ideal seria també fer aportacions regulars a aquest pla, i tenir-lo preestablert

Entendre la nostra psicologia financera. Això consisteix a veure si tenim estómac per suportar els vaivens del mercat. Aquests vaivens es poden aguditzar quan comprem companyies directament. Hem de posar-nos a prova com reaccionem davant d’aquestes proves que el mercat sempre ens imposa. Si veiem que no ens deixa dormir és millor buscar altres opcions per invertir.

-inicialment pot ser útil definir el nostre estil d’inversió i triar el que més ens encaixa. Quin tipus d’empreses ens agraden, valor, creixement, dividend. Començar per l’estil que més ens encaixa, això ens ajudarà a seguir millor el nostre pla d’inversió.

Invertir no especular. És a dir, invertir en el llarg termini amb una projecció a 5 anys. És convenient entendre el negoci i les seves possibilitats de llarg termini i entendre els riscos que correm.

construir una cartera. Si seguim els punts anteriors aquesta cartera hauria de tenir un estil, i dins d’aquest estil hauríem de buscar la diversificació. És a dir, empreses que no siguin totes del mateix sector, i que tinguin certa descorrelació. Al principi, amb 5 o 10 empreses n’hi haurà prou, i després es pot incrementar a 20. Com va dir Charlie Munger “troba unes quantes bones empreses i posa’t a l’ombra”. Amb el temps una cartera de 50 bones empreses hauria de ser més que suficient. Després només quedarà fer un seguiment. Suggereixo per això escriure per a cadascuna de les empreses escollides com és la teoria inversora que justifica la nostra inversió i només reaccionar comprant més o venent, si aquesta teoria es reforça o no es compleix.

-buscar un banc o broker amb costos raonables. A mesura que anem incrementant la nostra activitat inversora, convé buscar un servei on els costos de compravenda siguin mínims. És probable que els costos del nostre banc tradicional superin l’1%. El primer pas és negociar amb el banc i intentar reduir aquests costos. Si estem convençuts que la nostra activitat inversora s’ incrementarà, convé prendre la decisió cap a un servei més eficient des del principi. L’objectiu hauria de ser trobar costos per sota del 0,25%.

El més probable és que per a la majoria dels inversors la inversió directa en accions no sigui la millor resposta a com invertir en borsa de manera intel·ligent. L’ escollir “bones companyies” i tenir l’estómac per aguantar al seva evolució a  llarg termini és una tasca per a experts i / o inversors privats, disposats a entrenar-se a això tant des del punt de vista tècnic com psicològic …i, recordem,  dedicant-hi moltes hores. Si tens aquestes hores i les ganes, t’hi animo ,ja que pot ser una activitat molt gratificant.

Com invertir en borsa: mitjançant altres actius financers

Però és realment necessari?

La segona opció (però sovint la primera opció per a molts) és invertir a través de fons d’inversió. Ja hem expressat en diferentes ocasions els desavantatges que tenen al nostre parer la utilització d’aquests actius. Molt sovint a canvi de l’avantatge del ajornament fiscal en traspassos (que no vol dir que no hi hagi impostos, sinó que els diferim en el temps), s’oculten diverses ineficiències i està demostrat que el 90% d’ells no baten als seus índexs. Nosaltres som uns grans defensors de l’ús de ETFs, per tenir una distribució d’actius òptima. Només cal seguir uns criteris bàsics de com escollir el millor ETF.

Per tant, a l’inversor novell, abans de fer compra directa d’accions, li aconsellaria començar per “indexar-se ” al mercat desitjat. En aquest cas la nostra decisió és més senzilla, no hem d’encertar LA companyia ja que comprem l’índex sencer. Això redueix la nostra volatilitat, sense necessitat d’apostar als cavalls guanyadors. Acceptem no jugar al joc dels perdedors. Fins i tot, el gran Warren Buffett, és el que aconsella per als seus hereus. I això ho ha fet en diverses ocasions, aquí al 2013..O més recentment en aquest vídeo extret de les seves famoses presentacions anuals, en aquest cas la més recent del 2017, on torna a posar en relleu el poder dels actius de gestió passiva.

Com invertir en borsa: a través d’una cartera d’inversió personalitzada

Al nostre entendre, la millor opció és construir una cartera diversificada personalitzada. Et pot ser útil seguir la nostra metodologia. Perquè el més important no és com invertir en borsa, sinó decidir quant invertir en borsa. Per això el primer és conèixer les nostres necessitats financeres. Això inclou conèixer el nostre objectiu financer, i la nostra capacitat i tolerància al risc. Veurem que el més probable, és que la resposta a com invertir en borsa si seguim aquest procés, sigui que només hem d’exposar una part de la nostra inversió als mercats borsaris. El millor per tant, és que en base al nostre perfil construïm una cartera diversificada amb una bona distribució d’actius amb la correcta proporció de renda variable, renda fixa i actius alternatius, que ens acosti a aconseguir els nostres objectius, sense arriscar més del necessari. Hi ha alguns psicòlegs que discuteixen la regla de les 10.000 hores.Però, per si de cas, sabem per experiència pròpia que aconseguir una bona distribució d’actius requereix moltes menys hores, i menor seguiment que la construcció d’una cartera d’accions.

Així i tot, requereix certa dedicació. Per desgràcia per a un no americà, és una mica més difícil del que proposa Warren Buffett. Aquí pots veure les 4 claus de la inversió. O pots veure altres consideracions aquí.

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp