Com i on invertir 50.000 euros en el 2017

En posts anteriors hem exposat la necessitat que abans de començar a invertir, en aquest cas 50.000 euros, és convenient constituir un compte d’estalvi (o fons de seguretat I) o “invertir en un mateix”. Per tant, en aquest article  ja no insistirem més en aquests conceptes. Vegem doncs com invertir 50.000 euros i, al final, la nostra recomanació d’on invertir 50.000 euros.

Com i on invertir 50.000 euros en el 2017: Com més aviat millor

Un cop aquests conceptes els tenim coberts, el millor, és fer treballar per a tu les lleis de l’interès compost. I com més aviat millor, ja que el temps jugarà al teu favor.

Gràfic del interés compost i el temps

Per exemple, si t’esperes 10 anys a començar, hauràs de doblar la xifra a invertir per acumular el mateix capital. Com a exemple, una persona que comenci a invertir als 30 anys 5.000 €, acumularà la mateixa xifra que una altra que comenci als 40 anys (només 10 anys més tard)…però aquesta última haurà de doblar la xifra a invertir, o sigui 10.000 € anuals per acumular una xifra similar als 70 anys, segons el gràfic que adjuntem.

Aquesta és una diferència molt significativa, i demostra que és més important quan comencem a invertir que quina quantitat invertim. Si et penedeixes de no haver començat abans, millor no perdre el temps en lamentar-te: és molt millor començar a invertir 50.000 euros avui mateix que deixar-ho per demà, ja que el temps jugarà al teu favor.

Piràmide factors importants a l'hora d'invertir

Com i on invertir 50.000 euros en el 2017: 6 aspectes a tenir en compte

Una bona decisió és guiar-se per les prioritats que ha de tenir en compte l’inversor i que apliquem en la nostra metodologia:

1- Conèixer les nostres necessitats, conèixer el nostre perfil inversor. La rendibilitat estimada a llarg termini pot variar de l’1% al 8%, en funció del risc o volatilitat que estiguis disposat a córrer. Pots tenir una indicació d’aquesta combinació de factors a considerar en el nostre simulador de rendibilitat. També haurem d’establir un pla d’inversió (el quan i el quant). El millor pla serà aquell que puguem mantenir en el temps.

2 Conèixer la nostra psicologia financera, i si tenim un suficient control de les nostres emocions. Si creiem que no ho tenim és millor posar-nos en mans d’un expert o un servei que gestioni les nostres inversions.

3- Conèixer quina és una distribució òptima d’actius i quines classes d’actius hem d’incloure.

4- És important també optimitzar els nostres costos, perquè la rendibilitat que ens quedi en la nostra butxaca es maximitzi i no es dilueixi en comissions.

5- Un cop sabem quina és la distribució òptima per al nostre perfil, cal escollir quins actius compleixen els requisits d’optimització de la cartera (a un cost òptim),

6- I finalment optimitzar els nostres impostos.

Com i on invertir 50.000 euros en el 2017: Els meus objectius financers

Però, i si no tinc clar el meu pla o els meus objectius financers? Una possible fórmula és segmentar la nostra vida financera en diferents objectius.

Tabla clasificación para invertir

– Fons de seguretat II: més enllà del fons de seguretat I, pot tenir sentit invertir en un segon fons de seguretat per a aquells estalvis destinats a cobrir necessitats a més de 2-3 anys ja que això ens protegirà del risc de la inflació.

– Compra important: si tenim un objectiu clar en un temps determinat, sigui un cotxe, una casa, la universitat d’1 fill etc.

– Jubilació: pensar el més aviat possible en complementar la nostra pensió per a la nostra jubilació pot donar-nos certa tranquil·litat. Aquest objectiu es caracteritza per tenir un horitzó molt llarg, si comencem joves.

– Acumular capital: aquest pot ser tant un calaix de sastre sinó tenim objectius clars, o un objectiu addicional, si tenim tots els altres coberts.

Seguir un esquema com aquest, combinant aquests diferents objectius pot servir per planificar d’una forma molt eficient la nostra vida financera. En el quadre següent, fem una proposta per als 50.000 €.

Esquema objectius financers

Fixem-nos que la proposta assumeix que tenim un fons de seguretat I amb 20.000 € que no invertim. Cadascú haurà d’adjudicar a cada segment l’import desitjat segons les seves circumstàncies. Aquesta segmentació ens permet, a més, donar un horitzó temporal diferent a cada segment, el que ajuda molt a determinar el risc que podem assumir en cada un d’ells.

Finalment: On invertir 50.000 euros en el 2017

Si vols invertir 50.000 euros pots decidir prendre el risc d’invertir en una acció o en diverses accions. Però t’enfrontaràs a algunes dificultats: escollir quina és la millor, tenir la disciplina de fer un seguiment, i saber entendre que les teories inversores en una empresa perquè es compleixin (tot i haver encertat en la companyia) poden passar diversos mesos o fins i tot anys, per materialitzar-se.

Per l’inversor mitjà és molt millor invertir 50.000 euros d’una forma més simple, utilitzant ETF (Exchanged Trade Funds). Una molt bona opció és construir una cartera de ETFs, i de forma relativament senzilla podràs aconseguir els 6 aspectes esmentats anteriorment. Valguin com a exemple aquests models de carteres. Fins i tot, el famós inversor Warren Buffett recomana als seus hereus invertir en fons indexats.

Els ETFs ens permeten crear carteres molt ben distribuïdes accedint a qualsevol classe d’actiu i per tant optimitzar risc i rendibilitat. I tot això amb mínims costos, el que garanteix més rendibilitat a la butxaca de l’inversor.

Si vols una cartera molt diversificada i que algú ho faci tot per tu, comença coneixent el teu perfil inversor, farem tota la resta per tu. Les nostres carteres estan compostes per una mitjana de 10 ETFs que inverteixen en tot el món, en més de 3.000 empreses.