Els fons d’inversió s’han convertit en un dels productes preferits pels inversors. No obstant això, encara és vist com un instrument complex per moltes persones, la qual cosa desincentiva la seva compra. Però, saps realment com funcionen els fons d’inversió? A continuació, t’expliquem tots els detalls d’aquest producte tan popular.

Com funcionen els fons d’inversió? Els seus aspectes més importants

Què és un fons d’inversió?

Un fons d’inversió és un instrument en el qual un conjunt d’inversors, anomenats partícips, aporten els seus estalvis perquè un gestor inverteixi en un conjunt d’actius d’acord amb l’estratègia d’inversió del fons, emprant els seus coneixements, perícia, intuïció o, simplement, replicant el comportament d’un mercat.

Tots els diners que reuneix el fons és el seu patrimoni, que es divideix en un nombre de participacions, com si es tractés d’accions d’una companyia. En funció de l’aportació de cada partícip al patrimoni del fons, li correspondrà més o menys participacions.

El valor liquidatiu: el preu d’un fons d’inversió

El patrimoni del fons varia diàriament en funció dels partícips que entren i el que surten del fons, així com de l’evolució dels actius que formen part de la seva cartera. Això determina, al seu torn, el valor liquidatiu del fons, que és alguna cosa així com el preu de compra i venda. Aquest valor es calcula de la següent manera:

Valor liquidatiu = Patrimoni del fons / Nombre de participacions.

D’aquesta manera, quan un inversor compra participacions del fons, se’ls assigna un nombre de participacions d’acord amb el seu valor liquidatiu. De la mateixa manera, quan embeni un nombre de participacions, se li retorna el patrimoni corresponent a la seva participació en el fons.

Todos los servicios - CAT

Entitat gestora i entitat dipositària d’un fons d’inversió

En els fons d’inversió intervenen dues entitats diferents amb funcions diferents: l’entitat gestora i l’entitat dipositària. La principal funció de l’entitat gestora és administrar ​el patrimoni integrat dins del fons, és a dir, invertir el seu patrimoni en els actius que consideri adequats d’acord amb la seva estratègia d’inversió i risc.

L’entitat dipositària, per part seva, té la responsabilitat de vigilar i custodiar els valors mobiliaris i altres actius integrats dins del patrimoni del fons. És l’entitat a la qual envies les teves ordres de compra i venda de participacions en el fons, i la que s’encarrega d’integrar tot el patrimoni amb el qual l’entitat gestora administra els actius del fons.

La fiscalitat dels fons d’inversió

Els fons d’inversió tenen una fiscalitat diferent i, en certa manera, favorable, almenys si es compara amb altres productes d’inversió. Per a començar, el capital que inverteixes està lliure d’impostos, i no hauràs de tributar pels beneficis que vagi obtenint el teu patrimoni fins que no decideixis rescatar-lo. En aquest moment, hauràs de declarar els teus guanys a la mena de l’estalvi de l’IRPF corresponent, aprofitant així tot el potencial del diferiment fiscal.

Però és que, a més, podràs traspassar part o la totalitat de la teva capital d’un fons a un altre sense peatge fiscal. És a dir, pots vendre la teva participació en un fons i comprar seguidament participacions per aquest capital en un altre fons sense haver de passar per Hisenda. Això permet realitzar algunes estratègies en fons de manera eficient, com el rebalanceig.

FI CAT

Comissions d’un fons d’inversió

Existeixen diferents comissions que els partícips paguin per invertir en un fons d’inversió. Els més importants són:

  • La comissió de subscripció, en comprar les participacions del fons, aplicat com un percentatge sobre la quantitat invertida.
  • Comissió de reemborsament, en vendre les participacions del fons, i s’aplica com un percentatge sobre el capital reemborsat.
  • Comissió de gestió, que s’aplica com a percentatge del patrimoni del fons i l’aplica l’entitat gestora. Cada partícip pagarà en funció de la seva participació.
  • Comissió de dipòsit, aplicat també com a percentatge del patrimoni del fons i cobrat per l’entitat dipositària.
  • Comissió d’èxit, que s’aplica com un percentatge del resultat positiu del fons.

Tipus de fons d’inversió

Existeixen diferents tipus d’inversió que es poden classificar en funció de diversos criteris, un d’ells és la seva vocació inversora, és a dir, el tipus d’actiu en què s’inverteix el patrimoni del fons, el risc que assumeix el partícip o, fins i tot, la forma de distribució dels dividends:

  • Els fons de renda fixa.
  • Fons de renda variable.
  • Els Fons monetaris.
  • Fons mixtos.
  • Els fons de retorn absolut.
  • Fons indexats i fons de gestió activa.
  • Fons d’acumulació o fons de distribució.
  • Altres fons, entre els quals es troben els hedge funds, els fons de fons o els fons cotitzats (ETFs).
  • Fons d’inversió sostenibles.

Inverteix en fons d’inversió a través de inbestMe

Ara ja saps com funcionen els fons d’inversió. En inbestMe podràs invertir en diferents categories de fons d’inversió i aprofitar-te així de tots els seus avantatges. Tindràs a la teva disposició els millors fons indexats, ETF i fons ISR del mercat, amb costos baixos i pensats per a invertir a llarg termini.

ETFs CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment