Com declarar les inversions – Model 720

La legislació espanyola estableix l’obligatorietat de declarar totes les inversions que l’inversor tingui a l’estranger amb uns certs límits. Aquesta declaració ha de realitzar-se a través del model 720, una declaració que es va aprovar per a intensificar les actuacions en la prevenció i lluita contra el frau fiscal.

A continuació, t’expliquem què és el model 720, qui està obligat a presentar-lo i quines són les dates per a fer-ho.

Què és el model 720

El model 720 és una declaració informativa que s’ha de presentar a l’Agència Tributària amb caràcter anual. Recull la totalitat de béns i drets del contribuent situats a l’estranger.

Es tracta d’un model que es presenta entre l’1 de gener a l’1 d’abril de cada exercici, amb el valor de la totalitat d’actius del contribuent amb data de 31 de desembre de l’any anterior al de la presentació.

Què s’inclou en el model 720

Entre aquests béns i drets s’inclouen totes les inversions i els diners que tingui el contribuent en l’exterior. Entre ells, s’inclouen els següents conceptes:

  • Informació sobre comptes en entitats financeres que es troben a l’estranger.
  • Informació sobre valors, drets, assegurances i rendes que són gestionats, dipositats o s’han obtingut a l’estranger.
  • Informació sobre béns immobles i drets sobre els mateixos que siguin a l’estranger.

Quan es considera que una inversió es troba a l’estranger?

Algunes persones creuen que, per a invertir a l’estranger, has de desplaçar-te a un altre país i comprar béns físics; però res més lluny de la realitat. En un món en línia com l’actual, ja no és necessari anar a altres països per a tenir inversions a l’estranger.

En realitat, si tens compte obert amb un bróker que no tingui seu a Espanya, es considera que aquest compte pertany a l’estranger i, en conseqüència, són béns i drets que hauran de declarar-se.

Això ocorre amb alguns brókers com DeGiro o Interactive Brókers i alguns wallets de criptomonedas com Coinbase o Binance. Atès que no són plataformes regulades per la CNMV i sense seu a Espanya, es considera que el capital de l’inversor es troba a l’estranger. En conseqüència, hauràs de presentar les teves inversions amb aquests brókers en el model 720.

NL-CTA Todos los Servicios (CAT)

Qui està obligat a presentar el model 720?

Existeixen nombrosos dubtes sobre qui està obligat a presentar el model 720. Doncs bé, tots aquells contribuents que compleixin amb els següents requisits hauran de presentar-ho de manera obligatòria:

  • Siguin residents en territori espanyol.
  • El valor total dels béns i drets que el contribuent tingui fora del territori espanyol ha de superar els 50.000 €. No obstant això, en el cas d’haver presentat el model 720 en l’exercici anterior, tan sols haurà de tornar-se a declarar pel mateix grup de béns en el cas que el seu valor s’hagi incrementat a partir de 20.000 euros.

La polèmica entorn del model 720

El mes de febrer de 2022, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar en contra del model 720 d’Espanya per considerar-ho desproporcionat i contrari a la normativa comunitària. En essència, s’eliminen algunes de les multes més importants per la presentació incorrecta, en temps o forma, del model 720.

Per part seva, l’Administració tributària espanyola va aprofitar la tramitació del Projecte de Llei per la qual es modifiquen la Llei 27/2014 per a modificar les sancions derivades de la no presentació del model 720 de la següent manera:

  • S’eliminen les multes pecuniàries fixes imposades al no informar en termini o per fer-ho de manera incompleta, inexacta o amb dades falses.
  • També s’eliminaran aquells preceptes que qualificaven el valor dels béns no declarats en termini com a guany de patrimoni no justificada.
  • D’altra banda, també s’elimina la multa pecuniària proporcional del 150% sobre la quota tributària derivada del guany de patrimoni no justificada o la renda no declarada.
  • Els incompliments de l’obligació de declarar a través d’aquest model quedaran subjectes al règim sancionador general previst per a la falta de presentació en termini o de manera incorrecta, sempre que tals declaracions no produeixin perjudici econòmic a la Hisenda Pública.

Inverteix en ETFs amb inbestMe i tindràs totes les facilitats per a emplenar el model 720

inbestMe és una agència de valors registrada en la CNMV amb número de registre oficial 272 autoritzada per a gestió delegada de carteres d’ETF. Si contractes una cartera de ETFs amb nosaltres, les teves inversions es trobaran custodiades per Interactive Brokers Irlanda o USA (depenent de la teva residència fiscal), de manera que tindràs l’obligació de presentar el model 720 si aquesta inversió supera els 50.000 € o s’incrementa en 20.000 € en un any respecte a la teva declaració anterior.

Amb inbestMe, tindràs tots els informes de posicions i rendibilitat necessaris que t’ajudaran a la presentació tant del model 720 com en les declaracions d’impostos. D’aquesta manera, podràs apostar per una solució eficient com són els ETF, en qualsevol estil o modalitat d’inversió de les quals t’oferim (ETF StandardETF ISRETF Dynamic ETF Value) que, depenent de la teva condició com a inversor, és una solució molt atractiva per a un pla d’inversió eficient i amb costos baixos.

En inbestMe no oferim assessorament fiscal. La informació publicada en l’article no ha de prendre’s com a tal, ja que solament té finalitat informativa i en general amb exemples que solen aplicar a persones físiques residents a Espanya. La nostra recomanació és consultar sempre els aspectes fiscals amb un professional especialitzat. Cada situació o circumstància personal, pot tenir unes característiques molt particulars que requereixin una anàlisi detallada d’aquesta.

NL-CTA Cuenta Ahorro (CAT)

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment