Centennials: claus per a jubilar-se als quaranta

Centennial és el terme que s’utilitza per a referir-se a la generació nativa d’internet. Aquells “nascuts amb un ‘telèfon intel·ligent’ a les mans”, definits així per Merrill Lynch a aquells que han nascut a partir del 2000. També és la primera generació real que pot somiar a jubilar-se als quaranta, gràcies sobretot a la tecnologia amb la qual van venir al món.

Les quatre lletres que et canviaran la vida: FIRE

Aquesta passada tardor, es van complir trenta anys del naixement del famós acrònim FIRE o Financial Independence, Retire Early. Així, en la seva famosa obra Your Money or You Life, Vicki Robin i Joe Domínguez li van donar un nou significat a aquestes quatre lletres: en concret, Financial Independence, Retiri Early o en castellà com a independència financera i jubilació primerenca.

El més curiós d’aquell terme, és que malgrat ser el terme central d’aquell llibre (que va ser el més venut de 1992) no es coneix realment com el concepte s’ha convertit en una filosofia (per no dir religió) de vida. De tal forma, que ara la cerca de la independència financera és un dels conceptes fonamentals per a tots els inversors. Especialment, òbviament, els centennials que s’acosten al món de la inversió.

Què significa realment el terme FIRE?

En els seus orígens, allà per 1992, el terme FIRE representava un concepte financer més o menys clar i, és que, va posar en relleu la importància que les persones han d’avaluar cada despesa en termes de la quantitat d’hores de treball que es van necessitar per a pagar-ho. Una vegada et poses aquestes ulleres per a veure la vida, ja res és el mateix. Per això, Your Money or You Life no sols va triomfar llavors, sinó que ho continua fent.

Amb el temps, aquest concepte que per a molts pot semblar eteri (o que no és tan fàcil de visualitzar) es va concretar de manera fàcil i inconfusible com a jubilació anticipada i ara, aquest anticipat inclou la premissa de jubilar-se als quaranta. Al cap i a la fi, qui no voldria poder dir adeu al treball i dedicar-se a viure la vida.

Nueva llamada a la acción

La connexió entre el concepte de FIRE i el món de la inversió

L’acrònim FIRE, la independència financera, la figura dels centennials… tot al final s’interrelaciona amb un altre terme més: la inversió. De fet, aquest últim concepte és que dona sentit a la resta, ja que difícilment es pot aconseguir la independència financera ni tampoc somiar amb jubilar-se als quaranta sense secundar-se en ella.

Tot això sense oblidar de l’après d’aquella obra mestra ja esmentada: Your Money or You Life. La unió de tots aquests conceptes ens acaba donant un guió que podem seguir per a intentar aconseguir la nostra independència financera. No et sembla un bon pla de jubilació?

Com jubilar-se als quaranta en 5 passos

La idea de jubilar-se als quaranta a través d’una mescla d’invertir amb sentit i controlar les nostres despeses està molt estesa (massa potser), però sempre és bo seguir una guia que ens ajudi, els passos serien:

  1. Administra bé els teus ingressos
  2. Redueix en tot el possible les teves despeses
  3. Limita en la mesura que sigui possible els teus deutes
  4. Estalvia
  5. Inverteix l’estalviat

Òbviament, no és la recepta de l’èxit assegurat, però tampoc t’ha d’importar, ja que anar complint tots els objectius t’acostarà d’una manera o una altra a les teves metes. I encara que arribi més tard, o fins i tot no vaig arribar, farà que la teva jubilació sigui molt més tranquil·la.

La inestimable ajuda de la tecnologia

En tota aquesta història hi ha un element que no ha acabat d’encaixar: el paper dels centennials o més aviat per què són la generació que tenen més fàcil aconseguir aquesta meta de jubilar-se als quaranta?

La resposta està, precisament, en la definició que donàvem al principi: “nascuts amb un ‘telèfon intel·ligent’ a les mans”. I és que la tecnologia i la inversió són claus per a aconseguir aquesta independència financera, gràcies al gran nombre de plataformes d’inversió o altres mètodes com els gestors automatitzats han democratitzat la inversió fent-la arribar a tothom, a preus molt assequibles.

Coneix el que pot fer per tu inbestMe

Prengui l’exemple d’inbestMe, un gestor automatitzat que et permet invertir en un elevat nombre de fons indexats, ETFs o plans de pensions a preus molt reduïts. Amb la seva ajuda i la disciplina per a seguir els passos descrits a dalt, una persona amb uns ingressos de 25.000 euros a l’any podria aconseguir la independència financera (això és, tenir un patrimoni de 400.000 euros) en poc més de vint anys, si és capaç d’estalviar una mica més de 500 euros al mes.

Com? Molt senzill, secundant-se en dues de les majors forces que existeixen: l’interès compost i les comissions reduïdes. El primer implica que els teus estalvis es multipliquen més de pressa perquè beuen de dues fonts com són un capital fix cada mes i una rendibilitat continuada. Al cap i a la fi, la revaloració del 5% de la teva cartera quan tens 100.000 euros és de 5.000 euros, però quan tens 400.000 és ja de 20.000 euros, gairebé un salari anual. La segona és que aquest patrimoni pot créixer amb més vigor quan se li resta menys comissions.

En definitiva, aquesta tardor es van complir trenta anys del naixement d’aquest concepte anomenat FIRE, però això no ho fa caduc, sinó que avui dia és més accessible que mai. Només has de fer el primer pas, per això, si t’interessa, et recomano que comencis fent els primers passos i donis un cop d’ull a inbestMe per a ajudar-te en el camí.

Nueva llamada a la acción

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment