Com crear la teva primera cartera permanent de fons indexats?

La cartera permanent s’ha convertit en una de les alternatives d’inversió dels petits inversors. Encara que va ser concebuda fa més de 50 anys, la veritat és que ha estat en els últims anys quan ha aconseguit guanyar aquesta popularitat, per la seva senzillesa, baixos costos i, sobretot, per ser una cartera resistent davant qualsevol circumstància econòmica. A continuació, et comptem en què consisteix la cartera permanent, quins resultats ha obtingut en els últims anys i com crear la teva primera cartera permanent amb fons indexats.

Què és una cartera permanent de fons indexats?

Harry Browne va ser un escriptor, polític i analista de mercat estatunidenc que fins i tot va arribar a presentar-se a President dels Estats Units com a candidat pel Partit Llibertari. Però si per alguna cosa se’l coneix és per haver ideat la cartera permanent, que va ser concebuda com una alternativa d’inversió segura, rendible, simple i, el més important de tot, estable davant qualsevol circumstància del mercat.

Per a això, va identificar quatre tipologies d’actius que hauria d’incloure una cartera, tots en la mateixa proporció, el 25%:

  • Accions, perquè solen créixer en paral·lel amb el creixement econòmic, de manera que són un tipus d’actius ideal en èpoques d’expansió.
  • Or, l’actiu refugi per excel·lència en escenaris d’elevada inflació. De fet, com més augmenta el nivell general de preus, major és la importància de l’or per a mantenir el poder adquisitiu.
  • Liquiditat, que és fonamental quan l’expansió del crèdit es frena i els diners en circulació és escàs. Val la pena perquè permet comprar altres actius a preus més barats, quan l’economia i la borsa decreixen.
  • Bons, interessants quan existeix deflació i, en conseqüència, quan augmenta el preu dels bons.

A més d’aquesta assignació d’actius, que Harry Browne insistia a respectar en qualsevol circumstància del mercat, també recomanava revisar la cartera una vegada a l’any, i rebalancejar si el percentatge d’algun dels actius superava el 35% o era inferior al 15%.

Resultats de la cartera permanent

La cartera permanent ha mostrat un comportament excel·lent al llarg dels últims anys. De fet, en els últims 50 anys, la cartera permanent en dòlars ha aconseguit una rendibilitat anualitzada d’entorn del 8,65% anual, amb tan sols 6 anys en negatiu, i mai per sota del -5%.

Aquesta rendibilitat és similar a l’obtinguda pel S&P 500 encara que, en aquest cas, hi ha hagut molts més anys en negatiu que han superat àmpliament el -15% en alguns casos.

En definitiva, la cartera permanent combina les dues màximes que ha de seguir qualsevol inversor: una excel·lent rendibilitat amb una baixa volatilitat.

Guía de inversión Fondos Indexados

Com crear una cartera permanent amb fons indexats?

Però, com es crea una cartera permanent? Evidentment, comprar tots els actius per separat no és viable per a un petit inversor, pels elevats costos que implicaria. Per això, la millor alternativa per a fer-ho és a través de fons indexats.

El motiu és doble:

  • D’una banda, perquè permeten diversificar molt bé la inversió. De fet, en el cas de les accions, es pot invertir directament a tot el món a través d’un únic fons.
  • D’altra banda, perquè s’aprofiten molt millor els avantatges fiscals, especialment el traspàs. En estar exempt de tributació, es poden realitzar traspassos entre fons per a realitzar el balanceig sense impacte tributari.

Existeixen diferents alternatives, encara que una possible opció és fer-ho a través de fons Vanguard o fons de Amundi:

  • En el cas de les accions, el Vanguard US 500 ST Index Fund Euro Hedged.
  • Per als bons, qualsevol que contingui bons d’alta qualitat, com el iShares Euro Government Bond Index Fund (IE) Class D Acc EUR.
  • Qualsevol fons del mercat monetari per a la liquiditat, com el Vanguard Global Short-Term Bond Index Fund Investor Euro Hedged.
  • El cas de l’or és el més complicat, perquè la legislació europea no permet la creació d’un fons basat en or. No obstant això, podem utilitzar un ETF en defecte d’això, com el ETF db Physical Gold ETC (EUR) EUR.

Per desgràcia, cal combinar la inversió en fons indexats i ETFs per a compondre una cartera permanent tal com l’havia concebut Harry Browne.

Inverteix en fons indexats amb inbestMe

Gràcies a inbestMe, podràs invertir en una àmplia varietat de fons indexats i ETF que s’ajustin a les teves característiques per a així poder compondre la teva pròpia cartera permanent. Amb costos reduïts, amb alta diversificació i la possibilitat de traspassar els fons sense peatge fiscal.

carteras de fondos indexados

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment