Caigudes en els mercats: oportunitats per a la teva cartera

Què fer davant caigudes o correccions en els mercats?

Igual que en períodes estiuencs, els mercats han donat un bon ensurt als inversors. Recentment escrivim, davant aquestes situacions, el que no cal fer i el que hauríem d’haver fet ja.

Aquestes situacions ja no haurien de sorprendre, al cap i a la fi això és el que fan els mercats, sorprendre’ns i despistar constantment: però no oblidem que aquesta incertesa és el que fa, que puguem esperar de la renda variable retorns més alts a llarg termini, que el cash, o altres actius.

El que cal evitar a tota costa en aquestes situacions, és sortir dels mercats. La història i l’estadística demostra que els inversors particulars normalment deixen de guanyar al voltant del 3% intentant endevinar la reacció dels mercats.

No venguis quan el mercat s'enfonsi

En les circumstàncies excepcionals com les viscudes recentment, qui intenta vendre enmig del pànic, pot trobar-se, a més, sense comprador i vendre a preus irracionals. Durant aquests dies, alguns han parlat de problemes sistèmics, i altres de la normal variabilitat dels mercats.

Davant aquestes circumstàncies quines coses SI que podem fer:

Com invertir:

No fer res : tot i que sembla contradictori, aquesta, és en si mateixa, una acció i una bona opció, sobretot si tenim un pla d’inversió i aquest ens diu que no toca fer res. Seguint el teu curs i no sortint del mercat, li dones temps a la teva cartera que es recuperi, i aquest tornarà a retorns estadísticament normals. Invertir mentre els mercats cauen com matxets afilats no ens garanteix comprar barat. O hi ha algú, que ens asseguri que aquests no cauren  més?. La realitat és una sola….. ningú ho sap!

Però podem fer alguna cosa millor?

Invertir més : la veritat és, que caigudes tan abruptes i en tan poc temps són poc normals, i poden ser una bona oportunitat de trobar gangues. No per això, estem aconsellant canviar radicalment el nostre pla, però sí que pot tenir sentit accelerar-lo.

Rebalancejar la nostra cartera: en circumstàncies com aquestes, els inversors es mouen cap als bons, abandonant la renda variable. En canvi , és un moment òptim per reequilibrar les nostres distribucions el que signifcarà precisament el contrari. Alhora que fem això, és un bon moment per …

Anticipar pèrdues: alhora que rebalançagem, és un bon moment realitzar pèrdues per compensar guanys. Això reduirà o com a mínim retardarà la nostra factura fiscal.

El nostre objectiu ideal és estar sempre invertits, això vol dir, utilitzant termes mariners, que ens agrada navegar amb totes les veles desplegades per treure el màxim rendiment al vent de popa que normalment empeny els mercats (per la seva tendència natural alcista). Però d’altra banda, la nostra gestió és dinàmica (encara que utilitzem instruments passius): no pretenem endevinar el comportament del mercat al 100%, però d’altra banda tampoc pretenem lluitar contra el vent de proa o tendències a la baixa clarament marcades.  Aquesta és l’avantatge de ser un servei, que combina el millor de dos móns: automatització dels processos però finalment gestionat per assessors que prenen decisions periòdicament.

És comprensible que per a l’inversor particular, sigui difícil mantenir la disciplina: formar-se molt, seguir bones recomanacions i adquirir certa fortalesa psicològica, de ben segur ajuden a l’èxit i pot ser molt enriquidor, si es disposa de certa voluntat i temps.

Sinó disposes de ambdues, pots optar per buscar un bon assessor financer o simplement deixar que ho fem per tu!

Descubrir plan de inversión

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp