El Brexit és un fet, els Britànics abandonen Europa

Brexit! Els Britànics abandonen la Unió Europea

Els britànics han optat per abandonar la Unió Europea. Desafiant l’opinió dels experts, els economistes, els polítics i els banquers; afirmant la seva independència.
La votació ha desencadenat moviments extrems durant la nit. Els mercats de valors de tot el món s’estan desplomant. La lliura ha caigut més d’un 10% enfront del dòlar tocant el nivell més baix des de 1985. L’euro ha caigut també un 4% aquest matí,  per les expectatives que això,  ara, es converteixi en un problema europeu.
Els agents del mercat van prendre una posició errònia, ja que van començar a apostar per la permanència fa uns dies, aparentment suportats per “sofisticades” enquestes privades encarregades pels “hedge funds”. El bany de sang per als especuladors amplifica els moviments del mercat ja que tothom estava tractant de sortir de les posicions incorrectes en una situació de baixa liquiditat. George Soros, el financer famós per haver “trencat el Banc d’Anglaterra”, apostant contra la lliura el 1992,  quan es va estavellar fora del mecanisme de canvi, va advertir que una sortida d’Europa podria causar una caiguda de la lliura del 20% del seu valor.

Què passa ara?

La liquiditat s’ha reduït enormement en molts sectors i els mercats estan en una situació de fragilitat i més correlacionats que mai. Els bancs centrals intervindran per tranquil·litzar els mercats i enviaran missatges tranquil·litzadors apuntant que tenen un pla d’estabilització, possiblement coordinat a nivell mundial. El Banc d’Anglaterra ja ha emès una declaració: prendre “totes les mesures necessàries”. El Banc del Japó és probable que estigui preparat per proporcionar una base de suport a l’USD / JPY si baixa per sota de 100.

El primer ministre britànic Cameron acaba d’anunciar la seva renúncia. Continuarà com a primer ministre durant els propers tres mesos fins que el seu successor sigui elegit pel partit conservador. S’espera que el nou primer ministre sigui el que iniciï el procés de l’article 50 del Tractat de Lisboa, que regula la sortida d’un país de la unió. El Regne Unit i la UE tindran llavors dos anys a partir de la data de notificació per negociar l’acord de divorci. Pel que serà un procés llarg. Els tractats de la UE deixaran d’aplicar-se al Regne Unit quan s’arribi a l’acord de retirada.

Els líders de la UE, probablement, voldran mostrar la seva posició de força contra el Regne Unit durant les negociacions per dissuadir altres països a abandonar. El president de la Comissió Europea Junker ja ha dit que “els desertors no seran rebuts amb els braços oberts”. És probable que el vot del Regne Unit ressoni com una campana d’alarma i que algunes mesures d’austeritat europees siguin més flexibles, per evitar els moviments d’independència a tot Europa per obtenir una major tracció, després del Brexit.
Creiem que, des d’un punt de vista econòmic, la sortida no tindrà les conseqüències devastadores que ara mateix molts estan descrivint. El que serà més durador i de major impacte serà el significat polític i cultural del Brexit, i això és probablement el que espanta a la majoria de les autoritats europees, en un període en què la idea de la unitat europea es veu atacada des de molts fronts.

Les nostres estratègies d’inversió i carteres amb una molt alta diversificació, estan dissenyades per comportar-se raonablement bé en qualsevol situació de mercat.

Descubrir plan de inversión

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp