Lliçons d’un mercat baixista

Recentment, vaig veure una entrevista a Morgan Housel, un analista i escriptor conegut especialment pel seu llibre “The Psychology of Money”. Si el seu llibre és molt recomanable, també ho és escoltar-lo sempre que és entrevistat. D’aquesta recent entrevista i de les seves detallades explicacions es poden extreure extraordinàries lliçons per a afrontar un mercat baixista.

Les observacions que es fan a continuació són un extracte o resum d’aquesta entrevista, però en cap cas substitueixen la lectura del seu llibre.

El major risc està en el desconegut

Ens obstinem a voler saber el que ocorrerà en el futur.

Cada inici d’any, analistes i revistes especialitzades fan el seu pronòstic per a l’any. Per molt que s’obstinen mai podran preveure el pitjor, el més inesperat, el desconegut.

A inicis del 2020 ningú va preveure que al febrer es pararia l’activitat econòmica de tot el món per una pandèmia.

A inicis del 2022 ningú va preveure que al març esclataria una guerra en el cor d’Europa.

I és normal, com diu Carl Richards “el risc és el que queda una vegada ja has pensat en tot el que pot ocórrer”.

El risc més gran està en el desconegut perquè ningú el pot preveure.

Aquesta és la realitat de com opera l’economia mundial i els mercats financers.

Per això el millor és “estalviar com un pessimista i invertir com un optimista”.

Estalviar com un pessimista sabent que hi haurà sorpreses inesperades.

Però també invertir com un optimista amb una mirada a llarg termini, amb la idea que si puc superar totes aquestes sorpreses, sigui el que sigui, i continuar invertint, seré capaç de beneficiar-me de l’efecte multiplicador de l’interès compost.”

La volatilitat és el tiquet d’entrada per a beneficiar-se dels mercats

L’inversor ha d’entendre la relació entre alts rendiments i alt risc.

Un exemple pot ser Netflix, que ha multiplicat per 500 el seu valor. Mentre ho feia, ha caigut 3 vegades, més d’un 70%, i cinc vegades més d’un 50%.

Però és que una acció com Berkshire Hathaway (el vehicle inversor de Warren Buffett i Charlie Munger) ha caigut 3 vegades, més d’un 50%. Durant la gran crisi financera del 2008, una d’aquestes vegades, Munger va ser preguntat per aquestes caigudes i va respondre que “si no estàs en disposició de superar una caiguda del 50% en la teva carrera com a inversor, és que llavors no mereixes els beneficis que poden derivar-se d’invertir en accions després d’un llarg període de temps.”

La volatilitat és el tiquet d’entrada per a beneficiar-se dels rendiments dels mercats borsaris”. Per tant, si no estàs disposat a pagar-ho és millor no estar en ells.

Els mercats cauen ràpid i pugen lentament, però sempre pugen

Sabem que els mercats borsaris acostumen a tenir de tant en tant caigudes pronunciades i que a més es produeixen de forma molt ràpida.

Els guanys al llarg del temps són molt més potents, això no obstant, aquestes es produeixen de manera lenta, mentre que les pèrdues són menys importants però són ràpides.

Els mercats financers tenen una tendència natural alcista, ja que la humanitat i l’economia, encara que amb alts i baixos, no deixa de prosperar.

Todos los servicios - CAT

Acceptem com som realment

És molt probable que si entrem en pànic en la crisi del 2008 o en la de la Covid, probablement estem també en pànic en les caigudes del 2022.

És a dir, és molt difícil que canviem, és molt difícil reconvertir-se i aprendre a controlar les nostres emocions. Alhora que ho intentem pot ser més útil entendre com som i simplement acceptar-ho.

Pot ser que simplement la nostra aversió al risc sigui més alta del que crèiem.

I si és així, pot ser que la nostra proporció de cash o d’actius de menor risc hagi de ser superior en la nostra cartera.

Hi ha una probabilitat que ens estiguem enganyant pensant que aprendrem dels nostres errors del passat.

Probablement, hi ha aspectes de la nostra personalitat que ens ho impedeixen.

No sabrem com som realment fins que no hàgim passat per un mercat baixista. És relativament fàcil ser un bon inversor quan tot va bé. Aprenem com som realment, quan ens enfrontem a caigudes del 20%, 30% o 50% i les superem. Per tant, si les superem podem dir que passem realment la prova.

Cadascun de nosaltres té una tolerància al risc diferent.

Gairebé tots ens preguntem com puc obtenir la millor rendibilitat. Però la pregunta adequada és “com és la millor rendibilitat que puc obtenir en el període més llarg possible?”

Perquè quan reflexionem en el període més llarg possible és quan pensem a superar les inacabables successions de recessions i mercats baixistes, pandèmies, guerres, etc. que ocorreran i com seré capaç de resistir el període més llarg possible.

Si només pensem en quines són les millors rendibilitats que podem aconseguir, probablement prenem nivells de risc massa elevats per a nosaltres i no puguem superar en el curt i mitjà termini els vaivens del mercat i, per tant, interrompem les nostres inversions a mig camí i no generem el nivell de riquesa desitjat en el llarg termini.

La majoria de les vegades no fer res és el millor

En la majoria d’aspectes de la vida, quan més t’esforces, normalment més bons resultats assoleixes: formar-se per a una especialitat, entrenar-se per a fer-ho millor en un esport, etc.

En la inversió el resultat pot ser l’oposat. Hi ha evidències que com més compres i vens, com més actiu ets intentant trobar les millors estratègies, més probabilitats tens d’obtenir rendiments inferiors a la mitjana.

Si has construït una cartera ben diversificada, i un bon pla d’inversió que et permeti estar invertit per al llarg termini, que sentit té estar tocant la teva cartera cada dia o cada mes?

La millor regla de l’interès compost és mai interrompre’l, és per això que no té sentit estar fent trading, entrant i sortint.

El que sembla millor és moltes vegades pitjor, i la majoria de les vegades no fer res o fer poc és la millor opció en la inversió.

La història ens demostra que l’èxit està en el llarg termini

La història ens pot ajudar a entendre com opera el mercat.

Prenent per exemple el S&P 500, en els últims 100 anys s’ha multiplicat per 200 vegades.

Però en els mateixos 100 anys, en mitjana:

  • cada 11 mesos ha caigut un 10%,
  • un 20% cada 3 anys
  • i un 30% cada dècada.

És a dir, si entenem que enmig de tant de caos podem obtenir, aquests rendiments tan inflats (1€M s’hagués convertit en 200€M), pot ser que sapiguem entendre que una caiguda com la recent, que en cap cas és alguna cosa per a celebrar, forma part de la normalitat.

Per a un inversor que comença això és difícil d’entendre.

Però així és com actua el mercat borsari, i si som capaços de mantenir-nos invertits per al llarg termini obtindrem bons resultats. Si fem el contrari aconseguirem resultats mediocres.

ETFs CAT

Cadascun ha de trobar les seves pròpies respostes

Així i tot, hi ha alguns que tenen la temptació d’actuar en moments de caigudes. No hi ha una resposta única que serveixi per a tots els inversors de què fer en moments de caigudes.

Pot ser que tingui sentit, sobretot per als que estan invertint per primera vegada i descobreixin que han assumit massa riscos, vendre una mica i buscar una cartera més balancejada o menys arriscada.

Més enllà de les recomanacions generals de diversificar i invertir per al llarg termini cadascun ha de sincerar-se amb un mateix i fer alguna cosa d’introspecció, i sobre la base dels seus objectius i aspiracions i en funció de la tranquil·litat que volem tenir al dormir a la nit i l’impacte que ens produeix la volatilitat dels mercats, trobar les nostres pròpies respostes. Alguns d’aquests aspectes poden ser molt personals.

Calibrar bé el nostre penediment futur

Probablement, la majoria es penediran més endavant, si finalment venen enmig d’un mercat baixista o una correcció. Perquè en realitat no fa molt, hem passat per situacions iguals o fins i tot pitjors.

Amb la Covid-19 vam tenir el mercat baixista més ràpid de la història, amb caigudes del 40% en alguns índexs.

Però també passem per una caiguda del 25% a la fi del 2018.

I grans correccions en el 2011, 2015 i 2016.

Ens oblidem ràpidament d’això.

I “encara que no tinc ni idea del que farà el mercat en el futur pròxim, estic gairebé segur que la majoria dels inversors no es recordaran d’aquí a 10 anys del que va ocórrer a inicis del 2022.

Igual que jo em penediria d’haver venut, molts dels inversors probablement també es penediran.”

La inversió i el temps

Té poc sentit fer previsions en el món de la inversió. És molt diferent amb el temps, on pot tenir sentit fer una previsió a una setmana vista. Però, en canvi, ningú es pregunta quina temperatura tindrem en deu anys.

El mercat borsari és precisament l’oposat, no tenim ni idea del que ocorrerà en una setmana, però, en canvi, sabem molt bé on estarem d’aquí a deu anys.

Si vius en el sud de Califòrnia on es gaudeix d’un clima excel·lent, possiblement ets aquí per això. Un parell de vegades a l’any pots arribar a tenir un temps terrible i estar incòmode. Probablement perquè des que vam néixer som conscient de viure unes certes inclemències del temps, no se’ns ocorre empaquetar les nostres pertinences i mudar-se.

Per als quals fa poc temps que inverteixen, poden tenir la necessitat de fer el mateix, però quan es posa en termes senzills s’entén que pot tenir poc sentit vendre la nostra casa perquè hi hagi dos dies de pluja.

Les millors innovacions apareixen quan el món està en crisi

Històricament, les millors innovacions apareixen quan el món està potes enlaire. Les millors innovacions apareixen quan hi ha problemes, així va ser en la Segona Guerra Mundial, la guerra freda, etc.

Segurament la Covid-19 és la crisi que li toca a la nostra generació per a buscar superar-se.

FI CAT

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment