Coneix tot sobre els actius sota gestió (AUM)

Els actius sota gestió (AUM per les seves sigles en anglès Assets Under Management) és un indicador que representa el volum d’actius gestionats per una entitat en nom dels seus clients. Per exemple, en el cas d’un fons d’inversió, el gestor prendrà el valor actual de tots els seus actius, inclòs accions, bons, matèries primeres, etc. i els sumarà per a donar com a resultat els seus actius sota gestió.

A mesura que entra efectiu en el fons i es realitzen compres d’altres actius, augmentaran els actius sota gestió (AUM) del fons. Si els diners surt del fons perquè els partícips realitzen reemborsaments, aquest indicador descendirà.

Per a què serveixen els actius sota gestió (AUM)?

El AUM és un indicador molt important tant per al gestor del fons d’inversió com per als partícips, ja que proporciona informació molt valuosa sobre el sentiment del mercat.

És un baròmetre del sentiment dels inversors

Els analistes del mercat solen utilitzar el AUM per a conèixer quin és el sentiment del mercat. Normalment, quan augmenta aquest indicador, és perquè s’estan produint compres. En conseqüència, els inversors estan augmentant les seves posicions en fons d’inversió i altres instruments.

Per contra, quan el AUM es redueix, el motiu sol ser per vendes de fons d’inversió, generalment perquè necessiten liquiditat per a satisfer tots els reemborsaments. És a dir, és un símptoma que es produeixen reemborsaments en fons i, per tant, el sentiment del mercat és negatiu.

Informació sobre la qualitat d’un fons

El AUM també serveix en certa manera per a calibrar la qualitat d’un fons d’inversió. El motiu és que, quan major sigui aquest, se suposa que són molts els inversors que confien en el gestor per a gestionar els seus diners.

No obstant això, el AUM no té per què indicar l’èxit d’un fons d’inversió. A causa de les pròpies fluctuacions del mercat, el AUM disminueix en el mercat baixista i augmenta si el mercat evoluciona positivament, sense que això sigui un indicador d’èxit de vendes.

El càlcul de les comissions

El AUM també és important de cara al càlcul dels costos i les comissions del fons. Alguns productes estableixen els seus costos en funció del volum d’actius que gestionen. En general, quant majors siguin els actius i, per tant, major sigui el AUM, menors seran els costos.

Això permet augmentar l’atractiu del fons i obtenir part del patrimoni de molts inversors.

Indicador per a temes reguladors

El AUM és un indicador utilitzat per les principals entitats reguladores, com la SEC als EUA o la CNMV a Espanya, puguin establir determinades regulacions.

Per exemple, als Estats Units, el requisit per al registre de la SEC pot oscil·lar entre 25 milions i 110 milions de dòlars en AUM, depenent de diversos factors, inclòs la grandària i la ubicació de l’empresa.

Una forma de comparació amb altres fons

El AUM també és un indicador que permet realitzar comparacions homogènies entre dos fons d’inversió. El valor del AUM és sempre anàleg, amb independència dels actius en els quals inverteix el fons.

És a dir, és una manera d’homogeneïtzar la qualitat de diversos fons d’inversió.

Com es calculen els actius sota gestió?

Els mètodes per al càlcul dels actius sota gestió varien d’una empresa a una altra. Aquest indicador pot variar de manera diària en funció de les fluctuacions del mercat. A més, els actius totals sota gestió d’una entitat poden augmentar quan s’atreuen nous clients i els seus actius.

Descargar guía Aprender a invertir fácilmente

Actius sota gestió en el món

El AUM no ha parat de créixer en els últims anys, i tot fa indicar que continuarà fent-ho en el futur. Segons un estudi de PriceWaterhouseCoopers, el volum d’actius sota gestió augmentarà fins als 145 bilions de dòlars per a 2025, havent-se doblegat en aquests últims deu anys.

Segons aquest informe, el ràpid creixement dels AUM està creixent de manera exponencial en el món, donant una idea de la quantitat d’actius que, en l’actualitat, gestionen els fons d’inversió i altres empreses d’inversió.

Inverteix en fons d’inversió a través de inbestMe

A través de inbestMe, podràs invertir amb més rendibilitat i menys comissions, en alguns dels fons indexats amb major AUM del món. Amb fins a un 85% menys de costos que els fons tradicionals, millorant així la teva rendibilitat.

Descubrir plan de inversión

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment