A la recerca del valor: “value investing”

Comprar empreses amb alts avantatges competitius per sota del seu valor.

Comprar empreses amb alts avantatges competitius (“moat“), per sota del seu valor intrínsec, és una estratègia o inversió segura.

El famós Warren Buffett (WB), un dels inversors més reeixits de tots els temps, ha estat un dels màxims exponents del “value investing”. Els seus principis, consisteixen a invertir en empreses amb alts avantatges competitius i idealment, amb un marge de seguretat sobre el seu valor intrínsec. D’aquesta manera, l’inversor està segur que compra una bona empresa a un molt bon preu, assegurant-se un bon rendiment de la inversió.

El “value investing” és l’estratègia d’invertir sota aquestes premisses. Un dels seus grans precursors, va ser Benjamin Graham, qui va crear tota una escola.

En resum el procés consisteix en estimar els beneficis i cash flow futurs i actualitzar aquests valors a un moment present, per arribar a estimar quin és el seu valor real. A partir d’aquí, s’estableix un marge de seguretat, o descompte sobre el valor real (o intrínsec) que actua com una cobertura addicional per a l’inversor. Encara que és molt més que això, podríem resumir aquesta estratègia d’una manera simplista, com comprar barat.

Estratègies d’inversió, estils d’inversió :

Avui en día aplicar estrictament els conceptes del “value investing” segons les directrius de Graham pot ser més complicat. Molts d’aquests conceptes ja no són aplicables, o dit d’una altra manera, si s’apliquessin estrictament, poques empreses trobaríem que complissin els requisits.

Tot i així l’inversió en valor segueix sent una de les més exitoses, i alguns dels hedge funds més exitosos la segueixen aplicant, tot i que pot ser suficient comprar molt bones companyies, a un preu raonable.
Una bona frase que resumiria la nostra visió, seria la que Charlie Munger, (col·laborador de WB) va dir un dia,  que era millor comprar unes quantes bones companyies, i després gaudir de la vida mentre ens reporten bones rendibilitats, i que això era millor que el comprar (només) barat. Si només compres pel preu barat, has de controlar quant això ja no és vàlid per saber quan vendre. En canvi, si has triat una molt bona companyia, pots seure a veure com la màgia del “compounding” (interès compost) et va reportant els rèdits de forma recurrent.
En moments determinats, especialment quan el mercat està en màxims, és important assegurar que estem comprant sinó barat, almenys a preus raonables.

En els nostres plans de carteres Inbestme Advanced pots decidir el teu estil de inversor i seleccionar entre ells l’inversió en valor. A més de l’inversió en valor, pots decidir entre altres estratègies d’inversió o estils:

  • estratègies d’inversió socialment responsable (ISR)
  • estratègies d’inversió en empreses d’alt dividend
  • estratègies d’inversió en empreses de creixement.
Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp