8 regles bàsiques de la inversió

En aquesta publicació, fem un esforç per transmetre de manera simple 8 regles bàsiques de la inversió per a permetre que qualsevol entengui les principals consideracions a tenir en compte en la creació d’una cartera d’inversió.

És realment tan difícil invertir? Pot semblar que sí, ja que sovint es presenta com un conjunt de fórmules complicades i incomprensibles per als profans. L’evidència ens mostra que com més simple ho facis, millors seran els resultats a llarg termini.

Per què inverteixes?

El propòsit principal d’invertir podria semblar que és obtenir un rendiment el més alt possible sobre el capital que has estalviat.

La rendibilitat és sens dubte un tema a considerar, però primer de tot hem de decidir quin és l’objectiu per al qual invertim.

És acumular un cert capital per a quan ens jubilem?

És per a comprar un cotxe?

Per a l’educació dels nostres fills?

Hem de començar per fixar el nostre objectiu i això és el que determina al seu torn l’horitzó temporal de la nostra inversió.

En què pots invertir?

Hi ha moltes classes d’actius en els quals pots invertir. Alguns d’ells són molt coneguts: accions, bons, matèries primeres, etc. Quin és el millor?

Bé, si observes el gràfic a continuació, la resposta és bastant òbvia: les accions són millors en termes de rendibilitat, ja que creixen molt més a llarg termini.

Aquest conegut gràfic del llibre de Jeremy J. Siegel “Estocs For The Long Run” expressa el valor acumulat de 1$ invertit en el 1802 fins al 2014 i mostra una taula de les rendibilitats anualitzades (TAEs) reals (descomptant la inflació) per a les 5 classes d’actius principals: accions (6,7%), bons (3,5%), lletres del tresor (2,7%), or (0,5%) i cash/Dòlar (-1,4%).

Has d’invertir només en accions?

Si les accions són millors en termes de rendibilitat, per què no invertir només en accions? Bé, el problema és que es mouen cap amunt i cap avall en el camí. En 2008 van caure al voltant d’un 55% en un moment determinat.

En finances, el grau en què el preu d’un actiu tendeix a oscil·lar cap amunt i cap avall es denomina volatilitat. Com més gran sigui el grau en què un actiu puja i baixa, major és la volatilitat. Diferents actius tenen diferent volatilitat. Les accions tenen generalment una alta volatilitat. Els bons, especialment els de curt termini, tenen una menor volatilitat.

Todos los servicios - CAT

És la volatilitat un problema?

Bé, això depèn.

Tal com hem vist, les accions tendeixen a pujar a llarg termini, però poden oscil·lar violentament pel camí. Estàs invertint a llarg termini? Si és que sí, per a tu la volatilitat no és un problema i ni tan sols has de mirar el valor de la teva cartera.

Quan les oscil·lacions es converteixen en un problema? Són un problema si necessites els diners en un moment determinat i et veus obligat a vendre les teves inversions amb pèrdues. Aquest és el veritable risc. És llavors quan la pèrdua es monetitza i no es pot recuperar.

Quin és el teu horitzó temporal?

Per tant, el temps que pots romandre invertit és important. El problema de la volatilitat perd rellevància com més temps puguis romandre invertit.

Atès que les accions són l’actiu que tendeix a pujar més, però que també són més volàtils, com més llarg sigui l’horitzó temporal, major serà el percentatge d’accions que puguis tenir en la seva cartera.

Una pista ràpida i fàcil: resta de 100 la teva edat: aquest és el percentatge màxim d’accions que pots posseir (si no necessites els diners). Aquesta és una primera aproximació a una distribució ideal per a tu, per exemple, si tens 40 anys pots tenir el 60% en accions (100-40).

Quant risc pots tolerar?

D’acord amb això, si no necessites els diners ràpids, pots tenir el 60% de les accions, però realment pots tolerar psicològicament les oscil·lacions del valor de la teva cartera?

La tolerància al risc financer depèn del teu caràcter i de les teves experiències prèvies en la inversió. La tolerància al risc és un aspecte lligat a la nostra personalitat i molt específic de la nostra psicologia relacionada amb temes financers. Això significa que si ets un paracaigudista no necessàriament has de tenir el 100% en accions.

Pista ràpida i fàcil: Quin és el percentatge de caigudes del valor de la teva cartera que pots tolerar per a continuar dormint a la nit? Presa aquest percentatge, multiplica’l per dos i tindràs el percentatge màxim d’accions que pots tenir en la teva cartera.

Diguem que si pots tolerar una caiguda màxima del 20%. Perquè en aquest cas pots tenir el 40% en accions (20%2). I en aquest cas la teva tolerància passa per davant per a determinar la teva distribució més enllà de si, el teu horitzó temporal et permet tenir el 60% o més.

Nota: El càlcul anterior s’ha realitzat sobre la base de les pèrdues històriques màximes d’una cartera d’accions dels EUA i bons del Tresor a 10 anys.

CTA Recurring Funding CAT

Com reduir les oscil·lacions?

La millor manera de reduir la volatilitat de la cartera és barrejar accions amb altres actius que siguin menys volàtils. Encara millor si aquests altres actius estan descorrelacionats amb les accions, cosa que significa que no tendeixen a moure’s en la mateixa direcció. D’aquesta manera, tindràs a la teva cartera alguns actius que pugen quan les accions baixin o que, almenys, no baixin quan les accions baixen molt.

Això es diu diversificació. Significa no pondre tots els ous en la mateixa canastra i mantenir actius que es veuen afectats per diferents factors de risc i rendiment.

Si tens molta aversió al risc, o el teu horitzó temporal és molt curt i no pots permetre’t esperar que el mercat de valors pugi amb el temps, has d’augmentar l’assignació a actius més conservadors, com els bons, per exemple.

Controlar els costos

No es pot pronosticar el mercat. La millor manera de fer front a la seva imprevisibilitat és crear una cartera ben diversificada que estigui en línia amb el teu horitzó temporal i la teva tolerància al risc.

Si no pots endevinar el que farà el mercat, sí que pots controlar els costos dels instruments financers que utilitzes. Pagar, per exemple, un 2,5% de cost anual per la teva inversió pot semblar bastant normal, però en 30 anys consumirà el 53% de la teva capital. Els alts costos són sens dubte un gran enemic per a la inversió a llarg termini.

Conclusió

En aquesta exposició, sens dubte, hem portat a l’extrem la simplificació, però creiem que tenir uns coneixements bàsics és millor que no saber res i que la indústria financera moltes vegades complica massa les coses només per a justificar altes comissions.

Per descomptat, aquestes són només unes idees bàsiques de com crear una cartera i uns càlculs orientatius de quin ha de ser una assignació d’actius aproximada.

Per a ajustar-la més, s’ha de tenir en compte la teva situació personal, els teus objectius i els teus requisits específics per a construir una cartera que realment s’adapti a les teves necessitats.

I per a això som aquí.

FI CAT

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Post comment