2015: un any “cru”

La caiguda del petroli ha marcat la pauta del 2015.

Els preus del petroli, sens dubte, han estat un dels factors més importants que han condicionat els mercats financers mundials durant 2015. El propòsit d’aquesta nota és descriure breument la dinàmica actual del mercat del petroli i el seu efecte en els mercats.

Els preus del cru Brent , van caure gairebé un 70% des del pic de juny 2014;  de 115 $ per barril fins als 36 $ per barril de dilluns passat, el preu més baix en més de 11 anys.

Què està empenyent la davallada dels preus ?

Entre els factors que afecten actualment el mercat del petroli es poden esmentar:

Fort augment en el subministrament de petroli i gas dels Estats Units. Gràcies als avenços en la tecnologia per a l’extracció de gas i petroli provinent del “fracking” (“shale revolution”), la producció de petroli dels Estats Units ha augmentat a 9,3 milions de barrils per dia, el 2015.

Aixecament imminent de les sancions contra l’Iran. Aquest país té la quarta major reserva de petroli del món. Els mercats estan descomptant, que un augment significatiu de les exportacions de petroli de l’Iran posaria encara més pressió a la baixa, sobre els preus del petroli.

Guerra de preus iniciada pels països de l’OPEP per defensar la seva quota de mercat. Els baixos preus, farien que les alternatives d’extracció d’alt cost (com ara la producció de “fracking”) no fossin econòmicament viables. En la reunió de desembre, els membres de l’OPEP, liderats per Aràbia Saudita, van decidir no tallar els nivells de producció i els preus del petroli es van desplomar un 15% després de la reunió.

L’augment de les preocupaciones sobre el creixement global. L’economia de la Xina sembla estar disminuint, i molts analistes pronostiquen un escenari d’aterratge brusc. Europa segueix mostrant debilitat i una crisi de deute de mercats emergents pot ser imminent.

El final de la política de tipus zero per la FED s’estima que impulsarà encara més el dòlar. Els preus de les matèries primeres i el dòlar nord-americà en general mostren una relació inversa. La resistència perllongada del dòlar està posant pressió sobre els preus dels productes bàsics.

La creixent preocupació ambiental. Amb l’Acord de París, els governs es van comprometre a limitar l’escalfament global a 1,5 graus i es van comprometre a elaborar plans per reduir les emissions.

Les temperatures per sobre de les mitjanes. El clima d’aquest any sembla ser bastant càlid a la major part de l’hemisferi nord, deprimint encara més el consum del cru. L’absència de pluges també augmenta els nivells de contaminació de l’aire a les grans ciutats de tot el món, el que empeny els governs a adoptar mesures per a millorar la qualitat de l’aire.

En el context actual, els factors relacionats amb l’oferta estan jugant un paper important en la caiguda dels preus del cru. La situació és diferent de la que es va produir al 2008/2009, originada pel col·lapse en la demanda.

 ¿De quina manera,  la caiguda del preu del petroli afecta l’economia mundial?

Quan el preu del petroli cau hi ha una transferència de riquesa entre productors i consumidors de petroli. L’efecte net d’una caiguda en els preus del petroli deguda a la demanda, es considerada com a positiva per a l’economia mundial (una caiguda en la demanda al preu del petroli seria diferent, ja que implicaria menors perspectives de creixement).

La història suggereix que una disminució del 30% en els preus del petroli hauria d’augmentar el PIB mundial al voltant del 0,5%.

No obstant això, malgrat el seu potencial efecte benigne sobre l’economia en el mitjà termini, la caiguda lliure dels preus del petroli s’està percebent com un factor de desestabilització dels mercats financers internacionals, provocant pics de volatilitat i sacsejant els preus dels actius de risc a tot el món.

Per què la caiguda dels preus del petroli són una causa de preocupació per als inversors?

Entre les raons que expliquen per què una tan ràpida caiguda en els preus del petroli està causant preocupació entre els inversors i no està impulsant l’economia global com previst per la majoria dels models econòmics, podem esmentar:

– Els baixos preus del petroli durant un període prolongat de temps augmentaria les pressions deflacionàries en un període en què els bancs centrals de tot el món s’estan quedant sense armes per lluitar contra la deflació. La deflació es considera que és dolenta per a l’economia perquè el consum i les inversions es difereixen, degut a les expectatives de preus més baixos en el futur. La deflació també empitjora la situació dels països amb alts nivells de deute ja que augmenta el valor real del deute.

Els canvis estructurals de l’activitat econòmica estan reduint l’impacte dels preus del petroli en el PIB. Entre aquests canvis estructurals es troben la reducció en el pes relatiu dels sectors econòmics d’alt consum energètic i una major flexibilitat del mercat laboral.

– Baixos preus d’energia provoquen una disminució de la inversió en el sector energètic a tot el món i una caiguda en l’ocupació directa en el sector.

– Els països i empreses els ingressos depenen del petroli estan experimentant un augment del crèdit i del risc de refinançament. Els diferencials dels bons governamentals i dels productors de petroli han augmentat i les monedes locals s’han depreciat. L’estrès en el sector de l’energia ha provocat la liquidació de bons d’alt rendiment en els EUA resulta en esdeveniments preocupants, com el del col·lapse del fons Third Avenue.

 Els fonaments del mercat del petroli canviaran el 2016?

L’excés d’oferta, probablement, persistirà el 2016 posant més pressió sobre els preus. L’FMI ​​prediu que els preus del petroli podrien seguir caient fins a 20 $ per barril l’any vinent, després de l’augment de l’oferta iraniana.

Quins esdeveniments podrien canviar la dinàmica del mercat del petroli?

Entre els possibles desenvolupaments que podrien aixecar els preus del petroli, almenys en el curt termini es troben:

Una retallada en la producció de l’OPEP. Altres caigudes de preus i el deteriorament de les posicions fiscals i externes d’alguns dels membres més exposats podrien obligar l’OPEP a finalment reduir la producció.

Una contracció a curt termini de les massives posicions de venda especulatives acumulades. Amb els preus propers als suports aconseguits en el 2008 posicions de “curt” en màxims històrics, el mercat petrolier sembla estar exposat a aquesta possible contracció de curt termini.

Un augment de les tensions geopolítiques. Els conflictes a l’Orient Mitjà podrien donar lloc a interrupcions de producció i/o restriccions en les exportacions de petroli.

La desacceleració Xina podria ser menys greu del que preveien davant de l’escenari anticipat d’aterratge brusc. Això sens dubte donaria un impuls als preus de les matèries primeres més impactades.

Descargar 7 inversiones de rentabilidad a largo plazo

Comparteix aquest article:
LinkedIn
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp