14 Consells financers per quan les meves filles creixin

Els tipus bàsics

Tinc dues filles petites, massa petites per entendre les finances. Si hagués de enviar-lis una carta als seus “jo” dintre de 15 o 20 anys amb alguns consells financers, els diria:

1- Comprova els teus rebuts i els teus comptes

Segurament m’ hauràs sentit dir que cal fer un pressupost durant molts anys; fes-me cas, controlar els teus ingressos i les despeses et permetran tenir salut financera, dormir tranquil.la i gastar menys. Sí, gastar menys, perquè quan comproves rebuts i revises comptes veus despeses que pots prescindir i detectes errors, coses que t’han cobrat de més, o pagaments duplicats.

2- Crea fons d’emergència

Estalvia diners per a emergències, en un compte disponible i intenta tenir almenys 6 vegades les teves despeses mensuals. Molt probablement ja coneguis la llei de Murphy, i les desgràcies mai vénen soles: se’t farà malbé la rentadora el dia que perds un ingrés important o se’t trencaran les ulleres estant a l’atur. No et posis altres objectius financers, fins a tenir el teu fons d’emergència.

3- Fes-ho tu mateixa

Fer un mateix les coses dóna molta satisfacció i és un estalvi de diners. Jo mai he estat un “manetes” i puc dir-vos en primera persona que algunes reparacions a casa les pot fer un mateix. Recordo l’alegria que em va suposar arreglar el rentaplats seguint un tutorial de Youtube; va funcionar i em vaig estalviar més de 60 €!

4- Primer els objectius personals

Abans de prendre una decisió financera pensa en els teus objectius vitals. Fer-ho al revés et portarà problemes. El primer és saber què vols fer, què sents que t’agradaria fer, per exemple: viure a l’estranger o a la nostra ciutat, muntar un negoci, ampliar estudis etc. Segurament necessitaràs diners per dur-ho a terme, però això ve després. L’exemple més clar és hipotecar, sense tenir clar on vol viure la persona.

5- L’interès compost et pot ajudar

Si tens objectius a llarg termini, o si simplement estàs estalviant per al futur, l’interès compost és el teu millor aliat. És molt senzill, consisteix en que els interessos de les teves inversions es reinverteixen i també donen interessos.

6- El temps és el teu millor aliat

Quan abans comencis a estalviar, i gràcies a l’interès compost, abans aconseguiràs els teus objectius. Començar jove vol dir haver de fer un esforç molt menor per aconseguir millors resultats.

7- Inverteix en tu, ets el més valuós

Inverteix en cuidar-te, a menjar sa, en fer exercici, en conrear aficions i sobretot en formar-te. Vals més que qualsevol objectiu financer que et proposis.

8- Comparteix les finances amb la teva parella

Si vius en parella et recomano que siguis transparent pel que fa a les teves finances. Si comparteixes objectius vitals amb algú també compartiràs objectius financers. Els teus estalvis són els teus estalvis, però tingues sempre informat a qui estimes.

9- Evita l’endeutament

Sempre que puguis, compra les coses que puguis pagar. Evita les targetes de crèdit i evita endeutar-te en alguna cosa que no et suposi un estalvi o una millora d’ingressos. Sense deutes dormiràs més tranquil.

10- Inverteix d’acord amb els teus valors

Inverteix segons la teva forma de ser, la teva forma de pensar i segons els teus valors. Pots invertir en Finances Socialment Responsables, pots invertir en empreses d’un sector que t’apassioni, pots invertir en aquelles empreses que respecten el medi ambient, o fins i tot avui dia pots invertir en índexs d’empreses on el CEO sigui una dona.

11- Inverteix segons el risc que siguis capaç d’assumir

No arrisquis si això no et deixa dormir o si penses que pots necessitar els diners abans del previst. Conèixer-se a si mateix és la millor manera de començar a estalviar. I recorda: el fons d’emergència disponible.

12- En finances, sempre demana una segona opinió

Igual que quan un metge t’aconsella una operació, en finances és bo tenir més d’una opinió. Amb el temps sabràs en qui confiar. Posa’t en mans de professionals i prioritza els que són independents.

13- No veneris els diners però tampoc els odiïs

Les millors coses que et succeiran en la vida són de franc. No t’ obsessionis amb els diners, no siguis avariciosa, no veneris els diners. Però tampoc els odiïs. Tingues una relació sana amb ells. Estalviar diners, controlar les finances i tenir objectius et farà viure més tranquil·la.

14. Ajuda als altres

Si tens la sort de tenir les teves necessitats cobertes, ajuda als altres, et farà sentir millor i contribuiràs a fer un món millor. [/vc_column_text]